Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Növekszik a cégalapítási kedv

Az idei év első két hónapjában naponta 100-120 bejegyzési kérelem érkezett a fővárosi cégbíróságra, jóval több, mint a korábbi évek hasonló időszakában. Jelenleg mintegy 20 ezer gazdasági társaság áll bejegyzés alatt.
A cégalapítási kedv elsősorban Budapesten és Pest megyében lendült fel, de az ország egészére jellemző, hogy egyre több gazdasági társaságot alapítanak. A bejegyzésre váró cégek többsége betéti társaság, de 9 ezer Kft. is a cégbírósági döntésre vár.
Zanathy János, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) hivatalvezetője elmondta, hogy megítélése szerint a prosperáló gazdaságnak köszönhető a növekvő számú cégalapítás. Hasonlóan vélekedett Bánki Horváth Mária, a fővárosi cégbíróság vezetője, aki hozzátette, hogy nincs jogszabályi magyarázat a fellendülő vállalkozási kedvre, azaz egyetlen rendelkezés sem ösztönzi a korábbinál jobban a cégalapítást.
A cégbíróság nyilvántartása szerint jelenleg 14 ezer felszámolás és 13 ezer végelszámolás alatt álló céget tartanak nyilván. Az OIT adatai szerint az elmúlt tíz évben közel 400 ezer társas vállalkozást alapítottak, és közülük 152 ezer szűnt meg, a szervezet 1997-es megalakulása óta pedig 16 ezer fantomcéget töröltek a cégbíróságok.
(Forrás: Világgazdaság)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oscar a kapuban

Szabó István Oscar-díjas filmrendezőnk nemrég ünnepelte 64. születésnapját. A jeles nap apropóján… Tovább olvasom