Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

Széchenyi Terv: a támogatások tizedét sem utalták át

A Széchenyi-terv keretében kiírt pályázatokon tavaly elnyert 118,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból eddig 11,5 milliárd forintot utalt át a Gazdasági Minisztérium (GM) a nyerteseknek.
Mint Nagy Róza, a GM közigazgatási államtitkára elmondta, az Európai Unióban ilyen szigorú pályázati feltételek mellett, akár 2-3 évbe is telhet, míg a konkrét kifizetések elindulnak.
Az államtitkár közölte: a végleges adatok szerint a 167,1 milliárd forint támogatási igénnyel beérkezett 13.697 pályázat több mint háromnegyede, 10.710 nyert támogatást. Az odaítélt csaknem 119 milliárd forint állami forrás 463 milliárd forint értékű beruházást indított el, s több mint 34 ezer új munkahelyet teremt.
A Széchenyi-terv hét programjának megvalósításához 2001-ben mintegy 230 milliárd forint költségvetési forrás állt rendelkezésre.
Az állami társfinanszírozás segítésével tavaly összesen több mint 650 milliárd forint értékű fejlesztés indult el az országban. Az államtitkár becslése szerint tavaly csaknem 130 milliárd forintot fizettek ki ténylegesen.
A nyertes pályázatok 14 százaléka Budapesten, 86 százaléka pedig vidéken valósul meg. A nyertes vidéki pályázatok mintegy 50 százaléka érkezett az ország keleti, 50 százaléka a nyugati országrészből. Ugyanakkor a fővárosban az összes beruházás kevesebb mint 8 százaléka jön létre. A Dunántúlon valósul meg a beruházás 53 százaléka, a Dunától keletre pedig a 39 százaléka.
A GM számításai szerint a nyertes pályázók több mint 45 százaléka vállalkozás, amelyek több mint 72 milliárd forint támogatással majdnem 345 milliárd forint értékű beruházást valósítanak meg. Ez az összberuházás csaknem 80 százaléka.
(Forrás: mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bizonytalanság bölcs guruja

Prof. dr. Popper Péter pszichológus, egyetemi tanár, mogorva ember. A diákjai csak a Bizonytalanság… Tovább olvasom