Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Tanulnának szlovákul, svédül, japánul

Továbbra is az angol és a német a legnépszerűbb a nyelviskolákban, de az olasztanfolyamokra is van igény. Sőt, szlovák és orosz csoportot is indítottak már a megyeszékhelyen.
Ahány nyelv, annyi ember – tartja a mondás. Különösen felértékelődött a nyelvtudás az elmúlt években, amikor a világban szinte mindenütt szabad lehetőségek kínálkoznak a magyar fiataloknak, vállalkozóknak, szakembereknek. Az igényekhez alkalmazkodva építik csoportjaikat a nyelviskolák és a nyelvstúdiók.
A győri IHH-ban kapott információk szerint a legtöbb tanfolyamot angolból szervezik (csökkentett formában németből is), a kezdőtől a felsőfokig. A lakossági felnőttcsoportokban 18 évestől a jó „hatvanasok”-ig tanulnak. A tájékoztatásból kiderült, hogy a mediterrán nyelvek is népszerűek. Főként olasz- és spanyolkurzusokra (franciára kevésbé) van jelentkező. Megkeresték már a nyelviskolát japán és svéd nyelv iránt érdeklődők is, de az ilyen egyéni tanfolyam a csoportos árához (60 órás kurzus 39 ezer forint) képest nagyon drága lenne, így azt nem tudnak indítani.
A népszerű német- és angoltanfolyamok mellett az Universus Nyelvstúdióban orosz-, spanyol- és francia- (külföldieknek magyar) csoportok is vannak, de az utóbbi időben jelentkező igény alapján szlovákkurzus indítását is tervezik. Sőt, jó páran szeretnék tanulni a hajdan népszerű műnyelvet, az eszperantót és – nem tudni, miért – a hollandot is.
Az Alfa Nyelvstúdió vezetője szerint „az utóbbi időben óvatosabban költenek nyelvtanulásra az emberek”. Ennek ellenére a győri intézményben is főleg az angol- és a némettanfolyamokra van igény. De alkalomszerűen olasz csoportot is szerveznek, amit második-harmadik nyelvként tanulnak az érdeklődők. Azért, hogy az utazáshoz, nyaraláshoz használható, gyakorlatias szókincsük legyen, vagy éppen Olaszország, az olaszok iránti rokonszenvből. A stúdióvezető elmondta, hogy jövőjük van az orvosi angol és a külkereskedelmi-közgazdasági angol–német szaknyelvi tanfolya-

moknak is. Véleménye szerint a világ jelenlegi állásából úgy tűnik, hogy az elkövetkező időszak nyelvi „sztárpárosa” az angol–orosz lesz, éppen ezért gondoltak rá, hogy hamarosan Puskin nyelvére is szerveznek csoportokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Demszky: A főváros kára 50, az államé 100 milliós

Az éjszakai demonstrációk nyomán a főváros kárelhárítási költségei 50 millió forintra rúgnak –… Tovább olvasom