Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Újabb vádemelés Geréb Ágnes ellen

Kórházba kellett szállítani egy újszülöttet Solymáron, mert komplikációk léptek fel az otthonszülésnél - értesült az MTI pénteken; a rendőrség tájékoztatása szerint a szülést Geréb Ágnes vezette le.

A Budapesti IX. kerületi Ügyészség Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász mellett egy szülésznővel, S. Mónikával szemben is vádat emelt - közölte Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője pénteken.

A közleményben felidézik: Geréb Ágnes több éve aktív tevékenységet fejtett ki a tervezett otthonszülés mint szülési mód magyarországi népszerűvé tétele érdekében. A vádlott - az általa képviselt Napvilág Születésház Bt.-n keresztül - az otthonszüléssel kapcsolatos ismeretek elsajátítására felkészítő tanfolyamokat tartott a XII. kerületi, Alma utcában található lakásban. Geréb Ágnes a vádbeli időszakban a szülész-nőgyógyász foglalkozástól való eltiltás hatálya alatt állt.

A Napvilág Születésház Bt. az ÁNTSZ-től 2006 márciusában a II. kerületi, Csalán utcai telephelyre általános szülészeti-nőgyógyászati járóbeteg-szakellátás nyújtására kapott működési engedélyt. Az engedély az Alma utcai lakásra mint telephelyre, illetve a fekvőbeteg-ellátó intézményen kívüli szülészeti tevékenységre nem terjedt ki. A vádlott 2007-ben kérelmet nyújtott be az ÁNTSZ-hez tervezett otthonszülésben való közreműködésre szóló működési engedély kiadásához, melyet a hatóság elutasított.

S. Mónika a vádbeli időszakban szülésznői képesítéssel rendelkezett, évek óta kapcsolatban állt a Születésházzal, ahol részt vett az otthonszüléssel kapcsolatos tanfolyamok lebonyolításában, valamint bábaként a tervezett otthonszülések levezetésében is.

L-né N. Erika sértett 2007. október 29-ére várta harmadik gyermekét. A terhesség 37. hetében - előzetesen elvégezve egy otthonszülésre felkészítő tanfolyamot - konzultált Geréb Ágnessel, aki tájékoztatta a nőt arról, hogy amennyiben a szülés során bármilyen szövődmény lép fel, akkor szükség esetén mentőt hívnak és a szövődmény ellátására a kórházban kerül sor. A sértett ezzel egyidejűleg S. Mónikát választotta bábának.

A nőnél a jelzett napon, az esti órákban indult meg a szülés. A Születésházba 22 óra körül érkezett meg, ahol S. Mónika megvizsgálta és megkezdte a szülés levezetését. Ekkor a Születésházban tartózkodott Geréb Ágnes is, aki a szülés menetét folyamatosan figyelemmel kísérte. A nő hajlani 1 órakor egészséges gyermeknek adott életet.

A sértettnél néhány perc múlva vérzés lépett fel, melynek elhárítására Geréb Ágnes is bekapcsolódott az ellátásába. A vérző nőt tamponálták és az általa hozott homeopátiás szerekből is adtak neki, majd Geréb Ágnes elhagyta a helyiséget. A sértett vérzése ekkor elállt. A méhlepény további 30 perc múlva sem vált le, ezért S. Mónika - ekkor már a sértett ismételten erősen vérezni kezdett - a hasfal masszírozásával igyekezett a méh összehúzódását elősegíteni és infúziót kötött be. Ezzel egyidejűleg a helyszínre érkezett mentőorvossal együtt a nő kórházba szállítása mellett döntöttek.

A sértett a mentők kiérkezéséig mintegy 6-700 milliliter vért vesztett, kivérzett állapotba került. A sértett kórházi ellátása során oxitocin injekciót alkalmaztak, amelynek hatására a méhlepény további szövődmények nélkül távozott.

"Az otthonszülésnél való közreműködés során mindkét vádlott a foglalkozási szabályok hatálya alatt állt. A vádlottak annak ellenére vettek részt a sértett otthonszülésében, hogy tudták, a hatályos jogi szabályozás szerint a tervezett otthonszülés nem megengedett, és azt is, hogy a lepényi szakban felmerülő szövődmény esetén az annak elhárításához szükséges feltételek nem biztosítottak. Geréb Ágnes és S. Mónika cselekménye foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének minősül. Az eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság folytatja" - áll a közleményben.

Korábban írtuk:

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: péntekre virradó éjjel Solymáron az e tevékenységtől korábban eltiltott Geréb Ágnes vezetett le egy otthonszülést, ám közben komplikációk léptek fel, ezért az újszülötthöz mentőt kellett hívni.

A részletekről a szóvivő későbbre ígért tájékoztatást, annyit azonban megjegyzett, hogy egyelőre nem tudni, lesz-e büntetőjogi következménye az esetnek.

Az Országos Mentőszolgálat ügyeletese sem szolgált egyelőre bővebb információval, az újszülött állapotát firtató kérdésre sem válaszolt, csak annyit közölt: még tart az adatgyűjtés.

Geréb Ágnest 2007 októberében a bíróság jogerősen három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyász szakma gyakorlásától egy 2000-ben lezajlott szülés során elkövetetett foglalkozási szabálysértés miatt. Ez év augusztusában pedig egy 2007 szeptemberében levezetett szülés miatt - mivel közben meghalt az újszülött - halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat ellene.

Olvasóink írták

63 hozzászólás
 • 63. tulipant 2009. szeptember 23. 00:10
  „Szerintem azt a par orat ki lehet birni a korhazban akarmilyen szar is ott bent lenni, nem hiszem hogy akarmilyen okbol is erdemes kockaztatni a gyerek es az anya eletet, testi epseget. Tudom most nagy divat a "vissza a termeszethez" igy aztan minen naturterapia, dula, stb stb. De az otthon szulest en egy elegge felelotlen onfeju oncelu dolognak tartom. Tul nagy a kockazata es alig hiszem hogy vannak ertelmes nok akik bevallaljak. Persze azt hiszik hogy majd pont ok lesznek a kivetelek, es veluk ugysem tortenhet ez meg.”
 • 62. Strat-n 2009. szeptember 21. 18:22
  „Egy anya sem veszélyeztetheti a gyerek testi ill. szellemi épségét pusztán önző, öncélú, kényelmi szándékból. Ha mégis akkor jobb a kölöknek a kóterban, mint ilyen szülőknél. A kórházi ellátást csak széleskörű összefogással lehet emberibbé tenni nem otthoni öngyógyítással, sarlatán boszorkánysággal, és csecsemők veszélyeztetéssel. Sem eszköz sem lehetőség később jóvátenni, ha helyben ezek nem állnak rendelkezésre!”
 • 61. AN 2009. szeptember 21. 09:42
  „Mindenki szüljön ott, ahol akar. Nyilván otthon szülni nagyobb kockázat, biztos nem véletlen, hogy a helyszíne áttevődött a kórházakba.
  DE: azért akarnak a nők otthon szülni, mert a kórházakban kutyába se veszik őket, a nőgyógyászok jelentős része férfi, aki minden empátia nélkül, nulla beleérző képességgel megáldva nyomatja az oxitocint, gátat metsz, ha kell-ha nem, szinte kitapossa a gyereket az anyjából, csakhogy minél hamarabb szabaduljon.
  VAGY: egy csomó pénz kifizetésével elérheted, hogy a vajúdás végén odaérjen, kisegítse a gyereket, összevarrjon, gratuláljon a férjnek, oszt´ jónapot. 4 nap mulva kiszedi a varratot, felmarkolja a 80-100 eFtot, és egy hét mulva már nem emlékszik az egészre.
  Geréb Ágiék végig a kismama mellett vannak, segítik a tágulási szakaszban, (testileg is és lelkileg is) aszinte soha nincs gátrepedés és metszés. A szülés után nem viszik el a gyereket, segítenek az első szopizásnál, ebédet készítenek, stb.
  Hogy nagyobb a kockázat az otthon szülésnél, még soha senki nem bizonyította semmiféle statisztikával.”
 • 60. katcsi72 2009. szeptember 19. 11:11
  „Ugy tudom állampolgári joga a nönek, hogy a szülésnél 1 személy bent tartozkodhat nála
  ezt a döntést "fent " hozták...tény , hogy Ö szorgalmazta ezt keményen
  minden nönek , joga vn otthon szülni , ami szerintem eszetelenség
  ha én most a negyediket otthon vállaltam volna hogy megszülöm, most nem ülnék itt a gép elött
  komplikácio miatt azonalli császár lépett fel
  ugy sietek hogy még is vágták véletlen a picurt
  Geréb doktornöt sokan szerették Szegeden, de tény hogy elég érdekes felfogású”
 • 59. Lehiggadt 2009. szeptember 19. 08:03
  „Mi hatan lennénk, de csak 4-en vagyunk testvérek, mert az Édesanyám - 1 kivétellel - otthon szült. De akkor - évtizedekkel ezelőtt - nem nagyon volt más választás. Az akkori csecsemőhalandóság "élharcosa" lehetne ez a szánalmas perszóna - ha ez a cél... Örökre el kellene tiltani, DE AZT IS BÜNTETNI RENDELNÉM, aki az ő közreműködését kéri, mert sokkal több probléma van azzal a kismamával és babával, akit csak akkor szállítanak be, amikor már komplikáció van.
  NEM a problémamentes esetek felsorolása a döntő érv! Egy baba vagy mama elvesztése is sok(K)! Itt perceken múlik az ÉLET vagy az EGÉSZSÉG egy életre! Felelőtlenség ezzel szórakozni!
  Én ezt a csajt leküldeném a bányába! Garantáltan feljönne a szén...”
 • 58. joy 2009. szeptember 18. 23:40
  „Ezt a némbert miért nem tiltották már el végleg gyilkolászási kísérleteitől?”
 • 57. kerik 2009. szeptember 18. 23:30
  „Natasa!Ez nem teljesen igaz!Gerébet műhiba miatt rugdosták ki Szegedről!
  Az apás szülés bevezetése nem hozzá fűződik!
  Magyarországon először a budapesti MÁV kórházban volt lehetőség apás szülésre, amit Dr. Marton István szülész-nőgyógyász kezdeményezett a ´80-as évek elején.”
 • 56. neso 2009. szeptember 18. 23:23
  „Natasa, sok mindenben egyetértek, DE két újszülött halála SOK. És ha ő egyértelműen felelős érte, akkor el kell ítélni, el kell tiltani. Ha a kórházi orvosoknál elvárjátok az elszámoltatást, akkor nála is ugyanúgy el kéne várni. Ebben a mostani esetben nem menti, hogy hívott mentőt!!! Bevállalta úgy a szülés levezetést, hogy ilyen komplikációra nem készült fel, és gond is lett belőle. Nemcsak a halál számít, értsétek meg már végre. Felelőtlen volt, veszélyeztette az anyukát, ezért felelnie kell bíróság előtt. Így kéne a kórházi orvosokkal szemben is fellépni, de azért mert velük szemben ez még nem működik, nem azt jelenti, hogy akkor Geréb Ágit is békén kéne hagyni. Egyébként persze, hogy sok szülést problémamentesen levezetett, a szülések nagy részéhez nem is kellene orvos, csak egy normális szülésznő. Csak ott van az a kis százalék, amikor lehet probléma. Ő erre nincs felkészülve és pont. Ha így mégis bevállalja, akkor a büntetést is vállalja be érte.”
 • 55. Natasa 2009. szeptember 18. 23:11
  „Azt hogy apás szülés van ma Magyarországon GERÉB ÁGNAK köszönjétek. Szegeden ő engedte be először az apákat a szüléseihez, mármint az általa levezetett szülésekhez. Többek között ezért az "újításért" is üldözte el innen a konzervatív orvoskánon. Szóval a videózós apukáknak azért jó ezt tudni. Tíz évvel később már természetes. Most ismét üldözi, mi lesz tíz év múlva? Nem lehet próféta saját hazájában senki? Lehet ez igaz. Akkor lehet azzal támadták, hogy beviszik a fertőzést, a pszichés sokkot mifene és tán még rá is veretek akkor is egy-két komplikációt: A BEHOZOTT APÁK MIATT.”
 • 54. kerik 2009. szeptember 18. 22:57
  „Natasa!Annyira nem lehet jó szülész, ha Szegedről szinte elzavarták...na mindegy.
  Te benne bíztál, ezért szültél nála.Én is bíztam egy orvosban, ezért szültem nála.
  Itt a hangsúly azon van, hogy a szülő miért kockáztatja a gyermeke és saját életét az otthonszüléssel.A megoldás itt elhangzott egy hozzászólótól, az lenne, ha készenlétben állna egy orvosi műszerekkel felszerelt mentő, és a legközelebbi kórház fogadóképes legyen.De a mi egészségpolitikánk ezt nem engedi meg, és ezt mindannyian tudjuk, ezért van a szülő nőn a felelősség, hiszen tudja, hogy komplikáció léphet fel, és nincs azonnali segítsége.”
 • 53. Natasa 2009. szeptember 18. 22:27
  „Három gyerekem született Áginál!
  Mind egészséges.
  Csak az útiköltséget kellet kifizetni, nem 100 ezreket. És az alapítványnak felajánlotta, hogy havonta anniyt fizetek, amennyit a pénztárcám enged. HA NULLA, AKKOR ANNYI. Én ezer forintot utalok rendszeresen. Aki nem ismeri a tényeket ne írjon marhaságokat. Médiahadjárat folyik ellene, ezer szemmel figyelik. Mentőt kellett hívni. Ennyi. Az első gyerekünknél magas volt a vérnyomásom, Ági mondta, hogy kórházba kell menni, és ott szültem meg. Nem felelőtlen, hanem emberséges, és kiváló szakember. Az orvos gátmetszést javasolt (Ági bent lehetett szerencsére) és ő védte a gátat, minden jó lett. Itt sok a média miatt elfogult vádaskodó. Arról nincs kimutatás, hogy egy -egy szülésznél a klinikán hány baba hal meg. Nem vezetik, mert nem jó PR. Pedig bizony a DOKI is elveszít évente nem egy csecsemőt SZUPER BIZTONSÁGBAN. ÁGI EDDIG KETTŐT. Kétezer egynéhány otthonszülésből. RÁSZÁLLTAK. És sajnálom, hogy ilyen sötét ez a nemzet, GÖBBELSZI CSECSEN ÉRLELT propagandának ül fel.
  ÁGI VELED VAGYUNK!!!
  Ez az újság is beállt a sorba. Nem is tudom milyen bulvár, politikai érdekből. Pedig nem ez lenne a feladata...”
 • 52. SZEMOKA 2009. szeptember 18. 22:21
  „Nem hiszek ebben a fajta kuruzslásban, nincs az a fájdalom, amit nem lehet kibírni, csak akaratgyenge, manipulálható buta emberek sokasága van, akik azt hiszik Ágika megold mindent. Már a fején látszik, hogy nem százas a nő.
  Egy cellába kellene csukni őket, a gyereket pedig egy életre eltiltani a "szülőktől".”
 • 51. neso 2009. szeptember 18. 22:02
  „Hogy oldották volna meg jól? Azért mert mentőt hívtak? Az a minimum. De az anya rendesen kivérzett, ami elkerülhető lett volna kórházi szülésnél. A transzfúzióban rejlő komplikációkat nem kéne mellőzni. Ez akárhogy nézzük felelőtlenség volt. Azért mert most nem halt meg senki, attól még súlyos mulasztás volt.”
 • 50. aranka2 2009. szeptember 18. 21:45
  „Ez a cikk arról szól, hogy egy komplikációt a "vádlottak" sikeresen megoldottak. A többi hülyítés! Nyilvánvaló, hogy a szülészorvosok mindent megtesznek az otthonszülés ellen, ez nekik az állami eszközök felhasználásával kicsikart mérhetetlen és adósát kikerülő j9vedelmüket veszélyezteti. Az ügyészségnek sohasem volt józan esze, őket nem is azért fizetjük, a bíróságok meg olyanok, mint a társadalom általában. (Társadalmuk züllött, korrupt, gyűlölködő , szóval az ország alig-alig él.)”
 • 49. neso 2009. szeptember 18. 21:40
  „A műhibaperek száma egyáltalán nem korrelál az ellátás minőségével, csak azzal, hogy a betegek mennyire vannak tisztába a jogaikkal. Nálunk még ez nem működik úgy, mint Nyugat-Európában, vagy az U.S.A-ban, de jó úton haladunk. A baj csak az, hogy a perek többsége kártérítési per, melyben a kórház áll helyt az orvos helyett. Az orvost max. kirúghatják abból a kórházból, ha olyan sok hibát vét, hogy egyszerűen túl sokba kerül a kórháznak. Csak a büntető per esetén van lehetőség eltiltani, vagy börtönbe zárni egy orvost. Ezt sokan elfelejtik.
  Szerencsére nem halt meg senki, a cikkben benne van, hogy hol volt a gond, nem voltak felkészülve ilyen komplikációra, mégis bevállalták a szülés levezetését. Ez nem boszorkányüldözés, hanem felelőtlenség, és még azt sem tudjuk, hogy felvilágosította-e erről valaki a szülőket.”
 • 48. N.P. 2009. szeptember 18. 21:07
  „Emberek! A cikk arról szól, hogy a hölgyhöz mentőt kellett hívni, nem arról, hogy meghalt valaki!!!
  Ebben a kérdésben konkrét véleményem nincs, de a boszorkányüldözést gyűlölöm. Azért az a 3 vagy 4 éves statisztika miszerint nálunk nagyságrendekkel kevesebb a műhibaper mint Svédországban mélyen elgondolkodtatott. Mert ha ennyivel jobbak vagyunk a svédeknél, akkor én 140 évig fogok élni. Hááát....”
 • 47. rozator 2009. szeptember 18. 20:06
  „Nem tudom, ha én is elteszek 1-2 embert láb alól, csinálhatom tovább? Ha igen, megbízásokat elfogadok!(egy kis apróért)”
 • 46. neso 2009. szeptember 18. 19:10
  „1. Magyarországon defenzív a medicina. Azért dugdosnak rögtön csöveket minden nyílásba, hogy azonnal kiderüljön van-e veleszületett elzáródás, ne órákkal később, mert akkor már biztos, hogy jön a pereskedés. És ugyanilyen okból van rengeteg császár, mert nem vállalják be az orvosok, hogy esetlegesen valami komplikáció legyen, mert akkor is jön a per. Szinte minden szakágra jellemző ez a mentalitás, de mivel a legtöbb pereskedés a szülészetet érinti, itt méginkább "óvatosak" az orvosok, az ellátószemélyzet.
  2. Valaki írta korábban, hogy a szülők ezt választották, aztán miután probléma lett, rögtön perelnek. Nem ők perelnek, hanem az ügyészség hivatalból.
  3. Azzal ellentmondani, hogy bezzeg a kórházakban mennyi műhibát eltussolnak kicsit hibás. Ez mért menti Gerébet? Egyébként arról sincs szó, hogy neki hány szülést sikerült rendben levezetnie, neki is csak a problémás ügyeitől hangos a sajtó.És ezek nem kis problémák, ez az eset egy kórházban könnyen, gyorsan orvosolható lett volna. Az előző esetben pedig olyan kontár módon járt el, ami nehezen hiszem, hogy egy kórházban megtörténhetett volna. Vagy ha igen, abból szintén per lett volna.
  4. Ne higgyétek, hogy az orvosi kar olyan egységes, hogy akit csak akarnak, kivetnek maguk közül. Egyes szakma képviselői egymás között lehetnek ilyen szempontból összetartóak, de a különböző szakágak között van nem csekély ellenségeskedés. Nem véletlenül nem tudnak egységesen fellépni a saját érdekeikben sem.”
 • 45. TrombiFrédi 2009. szeptember 18. 18:08
  „Eszméletlen, megbízni egy "kuruzslóban"!”
 • 44. TELSTAR 2009. szeptember 18. 18:02
  „Ja, a Velvet... az aztán hiteles hírforrás! Jó, hogy már nem a cukiságponthu...
  Laufer Gáborral pedig inkább ne fárasszál, ő egy hivatásos bulvár-észosztogató, mindenféle nyilvános fórumot megragad a nézetei terjesztésére. Az Indexről már ki is tiltották (nota bene engem is, csak merőben más okokból...:-)))”
63 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordkísérlet a Demecseri Káposztás Napokon

Főzési rekordkísérlet is lesz Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb gasztronómiai rendezvényén, a… Tovább olvasom