Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Változást ígér az új kormányfő

London mti Befejezte miniszterelnöki tevékenységét Tony Blair, aki utolsó hivatalos nyilatkozatában ismét hitet tett az iraki és afganisztáni brit katonai szerepvállalás mellett. Az új kormányfő Gordon Brown eddigi pénzügyminiszter, aki első hivatalos nyilatkozatában „új kormányt és új prioritásokat” ígért.
Benyújtotta lemondását tegnap délután II. Erzsébet királynőnek Tony Blair. A volt brit miniszterelnök, aki több mint tíz évig állt a kormány élén, utolsó hivatalos szerepléseként részt vett a londoni alsóházban a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos heti félóráján. Ezen kijelentette: őszintén sajnálja, hogy a brit haderőnek milyen jelentős veszélyekkel kell szembenéznie Irakban és Afganisztánban. Kijelentette: meggyőződése, hogy a brit katonák hazájuk és a világ biztonságáért harcolnak, „olyanok ellen, akik életformánk megsemmisítésére törekszenek”.
Blair és felesége, Cherie, valamint négy gyermekük együtt jelent meg a miniszterelnöki rezidencia ajtajában, majd a házaspár a gyerekek nélkül indult az uralkodóhoz.
Tony Blair évi 64 ezer font (23 millió forint) miniszterelnöki nyugdíjra jogosult, emellett 84 ezer font irodai költségtérítésre.
A volt kormányfő elvállalta a közel-keleti kvartett – az EU, az ENSZ, az Egyesült Államok és Oroszország – térségi különbízottjának tisztségét, emiatt lemondott alsóházi képviselői mandátumáról is.
Gordon Brown Nagy-Britannia új miniszterelnöke. Az eddigi pénzügyminisztert tegnap a királynő hivatalosan felkérte a kormányfői poszt betöltésére. Brown, miután visszatért a királynői kihallgatásról a kormányfői hivatal elé, miniszterelnökként tett első nyilatkozatában kijelentette: új kormányt alakít új prioritásokkal. Ez utóbbiakat nem részletezte, de amikor vasárnap, a kormányzó Munkáspárt rendkívüli kongresszusán hivatalosan átvette a Labour vezéri tisztségét Blairtől, fő célkitqzései között említette – az iraki beavatkozás taglalása nélkül –, hogy „háborúról és békéről” a jövőben a parlamentnek kell döntenie. Gordon Brown a tizenegyedik brit miniszterelnök azóta, hogy II. Erzsébet trónra lépett, és John Major óta az első olyan, aki belső hatalmi váltással került a kormányfői posztra.
Integetések: Blairék búcsúznak a londoni miniszterelnöki rezidenciától, Gordon Brown és felesége beköltözött a Downing Street 10. alatti épületbe. Brown egészen fiatal kora óta tudatosan készült a politikai pályára.
Fotó: mti
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektronikus lesz a kiviteli eljárás

A vám- és pénzügyőrség július 1-jén bevezeti az elektronikus kiviteli vámeljárást, ami jelentősen… Tovább olvasom