Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A 10. Élet menete Budapesten

Tizedik alkalommal rendezte meg az Élet Menete Alapítvány Budapesten az Élet menetét, amellyel a holokauszt magyarországi áldozataira emlékeztek. Az áldozatok emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeum szabadtéri koncertet és megemlékezést rendezett vasárnap.
Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója az intézmény előtt tartott beszédében megemlékezett Raoul Wallenbergről, felidézve, hogy az egykori diplomata - aki az idén lenne százéves - a holokauszt idején a svéd nagykövetség másodtitkáraként megvesztegetéssel, fenyegetéssel, máskor szép szóval és ígéretekkel csikarta ki az üldözöttek életének megkímélését.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke szintén a Terror Háza Múzeum megemlékezésén hangsúlyozta: az áldozatokra emlékezni kötelességünk, mert ők voltak azok, akikről "aljas hazugságokkal elhitették, hogy nélkülük könnyebb lesz a világ sora", akiken diktatúrák demonstrálták, hogy "bárkin és bármin keresztülgázolhatnak". A református püspök felhívta a figyelmet: azokról sem szabad megfelejtkezni, "akik nemet mondtak arra, hogy diktatúrák parancsát, életmegsemmisítő akaratát hajtsák végre". Ők voltak azok, akik nem voltak lázadók, nem tudtak forradalmat szítani, de "elűzték a gyűlölet és hazugság ördögeit", miközben a maguk életét kockáztatták azzal, hogy ismeretleneket, szomszédokat, barátokat mentettek meg.
A beszédek elhangzása után a Nyári Kvartett és a Parafónia zenekar adott szabadtéri koncertet Ember az embertelenségben címmel a Terror Háza Múzeum előtt az intézmény, a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány, Terézváros önkormányzata és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendezésében.

Az Élet menete több ezer ember, köztük Kövér László, a köztársasági elnöki jogkört ideiglenesen betöltő házelnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnökének jogköreit gyakorló alelnök, parlamenti politikusok, közéleti személyiségek részvételével, a sófár jelére indult el vasárnap délután a Szabadság híd pesti hídfőjétől. A résztvevők a Szabadság híd és a Közraktár utca közötti, Salkaházi Sáráról elnevezett pesti rakpartról vonultak a Szabadság hídon keresztül a budai oldalra, az Erzsébet híd és a Szabadság híd közötti Raoul Wallenberg rakpartra.
A menetet Bácskai János, a IX. kerület fideszes polgármestere és Kiss Péter MSZP-s parlamenti képviselő indította el, akik beszédükben az emlékezés és az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozták.

Per Westerberg, Svédország parlamentjének elnöke az Élet menete rendezvényén arról beszélt, hogy szükségünk van jó viselkedésmintákra, amelyeknek a puszta léte harcot jelent az intolerancia és a gonoszság ellen, amelyek reményt és bátorságot öntenek belénk, s amelyek egy jobb jövő eljövetelét jelzik. A svéd házelnök a budai rakparton összegyűlt több ezer ember előtt úgy fogalmazott: a zsidókat mentő Raoul Wallenberg diplomata nemcsak nemzeti hős, hanem erkölcsi bátorsággal és tettrekészséggel bíró, világszerte elismert humanista.

A holokauszt emléknapja - beszéd a Terror Házánál és az Élet Menete a Szabadság hídon

Reuven Rivlin, az izraeli parlament elnöke videoüzenetében a világtörténelem legnagyobb népirtásának nevezve a holokausztot, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a rémtetteknek soha többé nem szabad előfordulnia, és Izrael sem engedi, hogy a Soa feledésbe merüljön.
Horváth János, a parlament fideszes korelnöke úgy fogalmazott: "a nyilas és hitlerista világ nem a magyar nép világa volt, nem a magyar nép kívánságára mentek végbe a holokauszt borzalmai." A zord idők azonban az egész magyar népet érintették - hívta fel a figyelmet. Megemlítette, hogy ő maga is együtt dolgozott Wallenberggel.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek hangsúlyozta: a kereszténység nem fér össze az antiszemitizmussal, a gyűlöletkeltéssel, és az indulatok szításával semmilyen vallási közösség, népcsoport ellen.
Mesterházy Attila, az MSZP elnöke vasárnap kiadott közleményében úgy fogalmazott: "napjainkban a múlt levitézlett, bukott és gyilkos eszméi, gonosz és aljas ideológiái ismét megjelentek a politikában és a köztereken." Az MSZP-s politikus szerint "hívőként és világi gondolkodású emberként egyetlen válasz lehetséges a kirekesztő, félelemkeltő megnyilatkozásokra: a világos és határozott, habozás nélküli elutasítás. Bármely magyar állampolgár, politikus vagy közéleti szereplő részéről egyaránt elfogadhatatlan a rasszista, antiszemita, homofób vagy épp idegenellenes megnyilvánulás."

Az Országgyűlés 2000. évi döntése szerint 2001-től minden évben április 16-án tartják a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját. A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött meg Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt több százezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. tucat 2012. április 16. 17:20
  „45. Mignon 2012.04.16. 16:17
  Igen. és mindenki mindenki számára, legalábbis gyanús, legyőzendő idegen (az életünk minden színterén, akár csak a piros lámpánál való elinduláskor is :D). Ez egy ilyen mókás(ás) kis ország, amelyet a térképre rajzolt vonalak jeleznek, de ezen kívül, idebent már szinte semmi más.
  Küzdünk. Egyelőre teljes gőzzel önmagunk ellen, de talán időben felismerjük - önmagunkat. :) Bíznunk kell benne, mert különben felkelni, megmozdulni, de tán még levegőt venni se érdemes. Egyre nehezebb is, de egy markáns hidegfront szele és alázúduló zápora talán kitisztítja a levegőt. Erősen remélem, hogy a front emellett nem okoz súlyos károkat, de még nem látszik a radarernyőn, legfeljebb a műholdak, magasból készült felvételein. :)”
 • 45. Mignon 2012. április 16. 16:17
  „Tucat!

  Korabban en is sokat kerdeztem magam:
  hogy lehetek en ennyire nem közejük valo?
  Hogyan tavolodhattunk el igy egymastol?
  Hogyan lehetek en idegen?

  Kesöbb rajöttem!

  Nem en vagyok az idegen, hanem ök!
  Sajat magukat teszik-szinte mar-mar hiszterikusan,-idegenne!
  Hazajukban es külföldön egyarant.”
 • 44. macs 2012. április 16. 16:12
  „40. pampalini,
  csak egy kérdésre válaszolj, kérlek.
  Attól, hogy megemlékezünk a haláltáborokba, munkaszolgálatra elhurcolt, a Dunába belelőtt emberekről, miért jelenti számodra azt, hogy a magyarok másodlagosak a hazájukban?

  43. tucat,
  OK!”
 • 43. tucat 2012. április 16. 15:26
  „Temperamentumos, de fejlett önuralmú, ezért - és egyre inkább már csak ezért - higgadtan tudok viselkedni általában. De az, amit itt olvasok a hozzászólásokban, már meghaladja a tűrőképességemet, tekintve, hogy a józan ész érveire vagyok fogékony, és a vak, előítéletes gyűlölködés, meg az ezt szítók sajnos belőlem is indulatokat váltanak ki: annyira gyűlölöm és megvetem az esztelen, kontroll nélküli (de sajnos politikai, hatalmi érdekeltségű erők által gerjesztett) önzés motiválta, primitív agressziót, hogy annak érzékelése, be kell látnom, belőlem is agressziót vált ki. Ezért, indulati alapon tegeződve: ha ti emberek vagytok, én nem vagyok az! Ha ti magyarok, akkor én itt örök idegen! Szégyellem is, hogy itt vagyok, de köztetek büszkén vagyok idegen! Hogy miért? Már elmondtam a 19-ben. Ezen kívül nincs mit mondanom, és már világos: nincs is kinek. Talán még annyit eligazításképpen: se zsidó, se cigány, se szexuális habitusommal a sorból kilógó..., szóval a közüldöztetésre okot adó bélyeget viselő nem vagyok. Látszólag egy közületek. Szégyellem e látszatot, s már nehezen viselem! Ha jobban akartok érteni - erősen kétlem -, próbáljátok értelmezni azt, amit a 19. sorszámú hozzászólásomban felböfögtem!
  Macs! Kíméld az erődet! Nem szégyen, ha a reménytelennek látszó ütközetből méltósággal visszavonulsz erőt gyűjteni. Szükségünk lesz rá nagyon. A higgadt erődre. Sokáig. Az önmarcangoló vadak megszelídítéshez. Hogy ne legyen üldözött idegen többé senki közöttünk, s hogy az erőnket ne egymás ütlegelésére fecséreljük. Te érted ezt, pihenj hát meg nyugodt szívvel, és gyűjts erőt, hogy védhesd a vadakat is önmaguk gyilkos agressziójával szemben! Ők ezt a mondatot sem értik, és rövidesen bizonyítják is ezt a folytatásban. Tegyék: jobb a tiszta kép bizonyossága, mint a félhomály... :(”
 • 42. t680822g 2012. április 16. 15:09
  „40.pampalini: Erről van szó, intelligens hozzáállás... Magam részéről lezárva.”
 • 41. catroot 2012. április 16. 15:03
  „40. pampalini 2012.04.16. 14:24

  De a magyarországi zsidó áldozatoknak mi köze van palesztin gyerekekhez?”
 • 40. pampalini 2012. április 16. 14:24
  „macs! Pont erről van szó, ahogy te is hozzáállsz a dologhoz. A zsidó hangadók csak szélsőségekben tudnak gondolkodni. Aki nem bólogat nekik, esetleg kinyilvánította nem tetszését bármilyen a zsidósággal kapcsolatos eseménnyel kapcsolatban az csak antiszemita lehet, maga a sátán, Hitler reinkarnációja. Aki szólni mer a palesztin nép ellen elkövetett háborús bűnökért, aki furcsán néz,mert amerikai zsidók beperlik a mai MÁV-ot több milliárd dollárra, mert amikor megszálltak minket, magyar vagonokon vitték ki a szerencsétleneket, bárki ,aki megkérdezi,hogy miért olyan embereket szólítanak fel a kollektív bűnbánatra, akik akkor még nem is éltek, no ezek mind-mind náci emberek.
  Akiket felsoroltál, őket elismer mindenki! (Mondjuk Soros már az "újkori" zsidóság jeles tagja, aki például a forint megtámadásán nyerészkedik...) Csak ennek semmi köze ahhoz, amiről szól ez az egész. Ha nem lenne több zsidó megemlékezés az országban,mint bármilyen más, hanem érezné a magyar,hogy másodlagos a hazájában, ha, csak egy ugyanolyan kisebbség lenne a zsidó,mint a horvát, a sváb, a szerb, vagy bármelyik az országban, sok embernek nem lenne gondja vele.”
 • 39. kispacni 2012. április 16. 14:11
  „38.
  Tellert lehúznám a listáról. Fizikusként is az a véleményem, hogy semmi értékeset nem csinált a az emberiségnek csak tömegpusztító fegyvert.”
 • 38. macs 2012. április 16. 13:32
  „Sok hozzászólásból süt a gyűlölet. Miért? Kérem őket, hogy indokolják meg a véleményüket. Észérveket, tényeket szeretnék olvasni.
  És kérem őket, mielőtt bármit is leírnak, gondoljanak a magyar Nobel-díjasokra, Bartókra, Radnótira, Szerb Antalra, Faludy Györgyre, Teller Edére, Goldmark Károlyra, Székely Évára, Pechauer Attilára, Soros Györgyre, Toni Curtisre, Tom Lantosra, Korda Sándorra, Wies Manfrédra, Farkasházi Fischer Mórra, a herendi porcelángyár alapítójára, Reményi Edére aki Görgey Artúr segédtisztje, majd New Yorkban világhírű hegedűművész és zeneszerző lett, Östreicher-Mannes Józsefre, aki megalapította a füredi szívkórházat, a magyar szemészet úttörőjére, Hirschler Ignácra, magyar tüdőgyógyászat vezéralakjára Korányi Frigyesre, modern magyar sebészet kiemelkedő alakjára Herczel Manóra, a tudományos magyar nyelvészet úttörőjére Munkácsi Bernátra, az iszlámkutató Goldziher Ignácra, a történetíró Acsády Ignácra, és Marcali Henrikre, Falk Miksa akadémikusra, Baumhorn Lipót építészre, Ignotusra, Hatvany Lajosra, Heltai Jenőre, Hajós Alfrédra, a Pick, Hertz, Herzog családra. Nem folytatom a sort. Várom a véleményeket. :-)”
 • 37. t680822g 2012. április 16. 13:26
  „35.Apátfalvi** Látom te attól akarsz valaki lenni, hogy túlpofázol itt mindenkit.... Úrnak születni kell, paraszt terem mint a fűszál!”
 • 36. pampalini 2012. április 16. 12:47
  „Apátfalvi!
  Annyira tipikus a véleményed,meg az érveid,hogy már szánalmas. Azért mert valaki azt gondolja,hogy nem a holokauszt a magyarok legnagyobb tragédiája, és bosszantja,hogy többet foglalkoznak a hazánkban a zsidók pátyolgatásával, mint a magyarok sorsával az már antiszemita, illetve náci. Ez igen.
  Jaaa, és "mert a gép aláhúzza pirossal,ha beírod..." Sajnállak, de én nem a gépre bízom magam, ajánlom,te se csak ezt tedd... :D Egy szó az aluliskolázott, mert az egy kifejezés, egy fogalom. És mint az ilyeneket, így ezt is egybe kell írni. De,ha ez kell, parancsolj: http://hejes.szerver.org/index.php?szo=aluliskol%E1zott :D Hódolattal! :D”
 • 35. Apátfalvi** 2012. április 16. 12:36
  „32.

  "miért itt gyalázod az igazi magyarokat, meg nácizol..."

  :D

  Ki az igazi magyar, felvilágosítanál? A nőket, gyermekeket deportáltató sztojakovics döme, vagy államtitkárai, baki és endre lászló? Az ostromlott fővárosban zsidókat öldöklő Kun "páter"? A főváros pusztulásáért, a magyarság javainak elrablásáért, nyugatra hurcolásáért felelős nyilas banda?

  Vagy azok, akik ezeket a lényeket éltetik?

  És akkor Bethlen István, Esterházy János, Mindszenthy József nem voltak igaz magyarok?

  Te mit tettél a magyarságért, te szerencsétlen barom? Azok közül, akiket te alpári módon lemocskolsz, már akkor sokan többet tettek Magyarországért, mint amennyit te valaha is tehetsz. Weisz Manfréd gyára megvan? A Bamugarten-díj megvan? Az első magyar olimpiai aranyérem megvan? A világhírű Richter gyógyszergyár, és a díjnyertes kalmopyrin ismerős?

  És nem, nyomikám, ide köze nincs Izraelnek, mivel az egy idegen állam, igen messze Magyarországtól - Hála az égnek. A holokauszt során ideológiai elődeid nem ennek a távoli országnak az állampolgárait fosztogatták és gyilkolták, hanem Magyarország állampolgárait.

  Tudod, a magadfajta gaz bárhol kinő, de Bethlenek, Esterházyk, vagy éppen Radnótik és Komjádik nem mindenütt... :)

  És hogy tiszta legyen: Magyar vagyok, hazafi. A hazaáruló nyilas kutyákat és éltetőiket mindet... no mind1. :)”
 • 34. mihalikné 2012. április 16. 12:22
  „Még sem antiszemita,fasiszta,zsidógyűlölő a magyar nép?? Eddig ezt le hetet hallani az országban és a világsajtóban??”
 • 33. macs 2012. április 16. 11:40
  „23. spiler, 28. lj510126,
  bocsássatok meg a kérdésért, de látott benneteket orvos?
  Komolyan gondoljátok, amit leírtatok? Egyáltalán tisztában vagytok, azzal, miről is beszéltek?”
 • 32. t680822g 2012. április 16. 11:12
  „30.Apátfalvi** Te nem vagy Magyar, vagy a zsidók talpnyalója vagy, mert tudat alatt jutalmat vársz, amiért itt gyalázod az igazi magyarokat, meg nácizol...”
 • 31. kispacni 2012. április 16. 10:47
  „A történelem első dokumentált népírtása:

  "A nép csatakiáltásban tört ki, a harsonákat pedig megfújták. Amikor a nép meghallotta a harsonazengést, hatalmas csatakiáltásban tört ki, s a falak leomlottak. A nép nyomban megrohanta a várost - ki-ki ahol éppen volt -, és bevették.
  Betöltötték az átkot mindenkin, aki a városban csak volt, férfin és nőn, fiatalon és öregen, az ökörig, juhig és szamárig, a kardnak élével."
  Jozsue, 6, 20-21
  És ez ma nemzeti ünnep.”
 • 30. Apátfalvi** 2012. április 16. 10:40
  „26.

  kicsicsíra, hol, mikor, és hogyan gyaláztam én a magyarságot? Az előző hozzászólásomban mely szakaszok voltak számodra magyargyalázók? Én magyar vagyok, magyar hazafi. Ezért gyűlölöm a nácikat, mert március 19-én megszállták a hazámat, és kifosztották, a frontokon pedig legyilkoltatták a magyar fiatalság színe-javát. Ezért akasztanám fel az összes követőjét ennek a mocsok eszmének. A komcsikkal is így tennék, mielőtt megkérdezed. A magyar kultúrát nálad tuti jobban ismerem, mert te csak akkor vagy magyar, ha zsidózni kell.

  25. nyomikám, az alul iskolázott már csak azért sem lehet egy szó, mert a gép pirossal aláhúzza ha beírod. Mentségedre legyen mondva, én is először úgy írtam.

  Érdemben egyik nyomorék sem tudott reagálni, ami nem meglepő. Legközelebb szerintem valami nagyobb összeget is felteszek rá, hogy a személyeskedésen kívül nem fogok érvelést olvasni itt.

  ÜSD A NÁCIT! MAGYARORSZÁG MINDÖRÖKKÉ!”
 • 29. Beroesz 2012. április 16. 09:50
  „"A nyilas és hitlerista világ nem a magyar nép világa volt, nem a magyar nép kívánságára mentek végbe a holokauszt borzalmai."

  Le kellene már számolni azzal a közkeletű tévhittel, hogy a magyarországi népirtást a nyilaskormány csinálta. A hazai zsidók összegyűjtése és deportálása a március 19-i náci megszállást követően kezdődött és 1944. szeptemberére véget is ért. A nyilasok október 15-én jutottak hatalomra addigra már csak Pesten maradtak zsidók.

  Mindezek mellett maradéktalanul egyetértek a megszólalóval. Csak azt sajnálom, hogy 1990-ben néhány meggondolatlan politikusunk begyalogolt ebbe a kiúttalan zsákutcába, amelynek középtáján egyszer csak hirtelen kollektívan felelősek lettünk. Mostanra államunk, társadalmunk pedig egy olyan dologért lakol, amelyet nem a mi generációnk és nem a magyar nép követett el és amellyel nem is értettünk egyet soha. A MÁV, az OTP és az állam ellen folytatott kártérítési perek, kezdeményezések mindannyiunkat károsítanak, morális értelemben sokkal inkább, mint anyagilag.”
 • 28. lj510126 2012. április 16. 08:53
  „Minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek a holokauszt áldozatai, hiszen áldozat és áldozat közé nem lehet különbséget tenni! Bárcsak a cionista háttérhatalom képviselői is ugyanígy vélekednének a magyar és keresztény áldozatok vonatkozásában!

  A nemzetünk számára az semmi jóval sem kecsegtet, ha az országgyűlés elnöke, az ideiglenes köztársasági elnök ugyanazokkal az emberekkel együtt vonulgat és kvaterkázik, akik nemzetünk elpusztításán, hazánk megszállásán fáradoznak.....”
 • 27. Mozimasiniszta 2012. április 16. 08:35
  „13.-as Egyetértek : amíg Mi, a jóval később születettek (akinek a szülei sem tehettek semmiről)
  lesütjük szemünket a ránk erőltetett szégyentől, legalább addig nem látjuk hogy a holokauszt túlélőinek gyerekei, hogyan rabolnak ki a bankjaikon keresztül !
  Úgy látom a hír kapcsán ez az általános nézet...”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy motoros a 61-es úton Nagybajom közelében

Meghalt egy motoros a 61-es úton Nagybajom közelében vasárnap este - közölte a Somogy Megyei… Tovább olvasom