Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

A 43 napos magzat már gondolkodik

Nehéz elképzelni, hogyan, mikor kezdődik el egy apró élet. A kismama csak a negyedik hónaptól érzi kisbabája mozgását, holott addigra rég ver a szíve, teljes a csontváza, pislog, nyel és tud sírni.
A mai napig vizsgálják a tudósok, mikor kezdenek működni az egyes funkciók. A pontos adatoknak a műszerek érzékenysége szab határt. Az eddigi ismeretek azonban bőségesek ahhoz, hogy levonhassuk a következtetést: az élet és annak fejlődése nyilvánvaló már a megtermékenyítéskor. Közvetlenül a megtermékenyítéskor megindul a sejtfejlődés. A beágyazódás előtt az új élet neme már meghatározható. A beágyazódáskor az új élet több száz sejtből áll, és már kitermelte a védekező hormont, amely megakadályozza, hogy az anya teste idegen szövetként kivesse magából.

A 17. napra az új élet már kitermelte saját vérsejtjeit; a méhlepény az új élet része, nem pedig az anyáé. A 18. nap: esetenkénti izomlüktetések – ez lesz a szív. A 19. nap: a szemek elkezdenek fejlődni. A 20. nap: megteremtődnek az egész idegrendszer alapjai. A 24. nap: a szív rendszeresen ver vagy dobog. A 28. napra az új élet törzsén már 40 izompár fejlődött ki; a kezek és a lábak formálódnak.

A 30. nap: rendszeres vérkeringés az érrendszerben; a fül és az orr fejlődése elkezdődött. A 40. nap: a vizsgálatok szerint a szív által leadott energia már majdnem 20 százaléka egy felnőtt emberének. A 42. napra a csontváz teljes, a reflexek kialakultak. A 43. nap: elektromos agyhullámokat lehet rögzíteni. Ez általában elegendő bizonyítéka annak, hogy az agy „gondolkodik".

A 49. nap: a baba alakja olyan, mint egy miniatűr babáé, kész ujjakkal, lábujjakkal és fülekkel. Az 56. napon minden szerv működik – a gyomor, a máj, a vese, az agy –, minden rendszer ép. Ettől kezdve a fejlődő kis embert magzatnak nevezzük. A tenyéren láthatók a vonalak. Az új élet egész jövőbeli fejlődése nem más, mint finomodás és növekedés méretben mindaddig, amíg az érettség körülbelül 23 éves korban be nem következik. Körülbelül két hónappal vagyunk a magzat „megmozdulása" előtt, mégis már jelen van egy új élet, amelynek mindene megvan, csupán tápanyagra van szüksége. Az édesanya általában a fogantatás utáni negyedik hónapig nem érzi a gyermek mozgását.

A 9–10. hét: pislog, nyel, mozgatja a nyelvét. A 11–12. hét: mozgatja a kezét és a lábát, szopja a hüvelykujját, belélegzi és kifújja a magzatvizet, megjelennek a körmei. A 18. hét: a hangszálak működnek, tud sírni. A 20. hét: nőni kezd a haj; a baba súlya fél kilogramm; hossza 30 centiméter. Egy magzat (kis ember, gyermek, baba) lényegileg nem különbözik a megtermékenyítéskor, tízhetesen, húszhetesen vagy harminchetesen. Az ember ember, akármilyen kicsi. Születés előtt, születés után.

D. P. A.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 02.23.

Tovább olvasom