Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

A 75 éves szabadtéri évadjai

A Szegedi Szabadtéri Játékok a legpatinásabb és a legnagyobb nyári színház: a Dóm téren 75 éve tartották az első bemutatót, s „magyarországi leg" a négyezer fős nézőtere, az eddigi több mint nyolcszáz előadás. A népszínházi hagyományairól, de újításairól is nevezetes játékok, az idei évad csemegéiből adunk ízelítőt.

A nézők is főszereplők a Dóm téren. Fotó: Miskolczi Róbert
– Magyar művészekkel, magyar produkciókkal szerettünk volna tisztelegni a Szegedi Szabadtéri Játékok 75. születésnapjának évében – összegzi Bátyai Edina, a fesztivál igazgatója, mi a 2006. évi műsor összeállításának alapkoncepciója. – A nyitány: szegedikum a Juronics Tamás koreográfiá- jával megszületett Új világ. Erkel Ferenc Bánk bánja szegedi kultuszának parádés szereposztással áldozunk. Egy másik közönségréteg számára unikum: világpremier a Rudolf – az utolsó csók című musical itteni szabadtéri ősbemutatója. Közben a népszínházi hagyományokról sem feledkeztünk meg. Ismét színpadon lesz Kálmán Imre Csárdáskirálynője, Alföldi Róbert ötletes rendezésében, a főbb szerepekben Hernádi Judittal, Gregor Józseffel.

Próza a színpadon

A próza hangsúlyozottan visszatér a kínálatba, miközben egy intimebb térrel, az Újszegedi Színpaddal bővül a fesztivál: a Liliomfi, Szigligeti Ede legnépszerűbb vígjáték kerül színre. De a tavalyi oly sikeres János vitézt is műsorra tűztük.
– Mi a munkamódszerünk? – kérdez vissza Bátyai Edina. – Minden területnek van felelőse, aki javasol, de én hozom döntéseket, mert én felelek az egészért, hogy az ötlet gazdaságilag és erkölcsileg is megálljon – jelenti ki határozottan.

Bánk bán a favorit

Példának pedig elmeséli, hogy hezitáltak: Erkeltől most a Hunyadit vagy a Bánk bánt tűzzék-e műsorra. A Bánk bán mellett több érv szólt: legutóbb 1994-ben láthatta Szegeden a közönség, ezzel az operával avatták az új nézőteret, ugyanakkor izgalmasabb szereposztásra ad lehetőséget. Sikerült megnyerni Marton Évát, aki professzionális fesztiválénekes, de a filmváltozatból megismert Kiss B. Attila föllépésének is örülhetünk.

Tudatos tehetségpártolásra vall, hogy az augusztus 19-i szereposztásban fiatal művészek mutathatják meg magukat. Az pedig a kőszínházzal való összhang jele, hogy a Liliomfi Szegeden élő művészek produkciója
A sztárszereplők a szegedi szabadtérin 800 ezer – 1 millió 200 ezer forintot kapnak fellépésükért. Az összeg csak első blikkre tűnik nagynak. Egyrészt kemény munkáért jár, hiszen például a Bánk bán augusztus 18-i bemutatóját megelőzően már július 24-én megkezdődtek a próbák Másrészt a külföldi fesztiválokon más léptékűek a produkciók, a gázsik, s persze a jegyárak is.

A pénz az úr

– A büdzsé a legfontosabb szempont, mikor dönteni kell. Pénzről csak én tárgyalok – ismeri el az üzletasszony. Magyarázatként pedig elmondja: munkaszerződése szerint saját vagyonával felel a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztiválszervező Kht. jó működéséért. Tavaly nem is lépték túl a keretet, sőt: a megmaradt 30 millió forintot a Dóm tér felújítására költötték. Egyre több figyelmet fordítanak a játékok külső arculatára: idén az egész teret bérbe vették, hogy egységet teremtsenek az előadásokat kísérő vendéglátásban is.

A szegedi szabadtéri számsorához az is hozzátartozik, hogy a kht. Dugonics téri irodájában státusban és egész évben „4,5 fő" dolgozik. Szezonális szerződéseket, egy-egy évadban 2200-2400 megállapodást kötnek. Ugyanakkor a szabadtéri vezetői közül Bátyai Edina az első, aki elérte, hogy a játékok költségvetéséről időben dönt a szegedi közgyűlés. Például június 23-án már a jövő évi költségvetési és üzleti tervük került terítékre. – E nélkül nem tudnánk piacképes kínálattal előjönni – folytatja a beavatást. – Jelenleg a 2006. év szervezése mellett már a 2007. év programját készítjük elő. Így lehetséges, hogy az idei évad zárásakor, augusztus utolsó napjaiban közölni tudjuk a következő, a 2007. évad tervezett programját.


Játékok – Szeged, 2006

Dóm tér
Július 7., 8. (esőnap 9.): Új világ, Szegedi Kortárs Balett
Július 14., 15., 16. (esőnap 17.): Csárdáskirálynő, operett
Július 28., 29., 30. (esőnap: 31.), augusztus 4., 5., 6. (esőnap: 7.): Rudolf – az utolsó csók (szabadtéri világpremier)
Augusztus 2.: Dómdixie gála
Augusztus 10.: Ajándékkoncert, Szegedi Szimfonikus Zenekar
Augusztus 18., 19., 20. (esőnap: 21.): Bánk bán opera

Újszegedi Szabadtéri Színpad
Július 21., 22., 23. (esőnap: 24.): Liliomfi, vígjáték
Augusztkus 11., 12., 13. (esőnap: 14.): János vitéz, daljáték. 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás

Bágyogszovát. A Rekultív kft. lomtalanítást tart a településen július 3-tól július 8-ig. Az… Tovább olvasom