Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A formálódás időszaka

Újudvaron, a közel négyszáz lelket számláló mosonmagyaróvári településrészen az előző önkormányzati ciklusban hoztak létre közösségi házat. A működtetéséhez azonban hiányzott a „pénz, paripa, fegyver”. A város idei költségvetésében azonban már számolnak az intézménnyel.
A Mosonmagyaróvárhoz tartozó Újudvar régóta szeretett volna egy közösségi helyiséget. A tér már megvan, a helyiek most lakják be, sőt, szeretnék átalakítani is.
– Gyurics Zoltánné városi könyvtárigazgató érdeme, hogy van a közösségi házban egy szépen berendezett könyvtárszoba, ahol több mint ezer kötet, számos videó, CD mellett az internet-hozzáférés is biztosított. A nyitás óta ötvenheten iratkoztak be, ők Péter-Héderi Ferencné segítségére számíthatnak – számolt be a történésekről Török Katalin önkormányzati képviselő.
– Volt, aki pingpongasztalt, más csocsót ajánlott fel és hozott önszántából. A közterületeket Péter-Héderi Jenő tartja rendben, Rinczki Lajos pedig a fiatalokat fogja össze. A ház egyik szobájában a 4–5 éves gyerekek, a másikban a nagyobbak találnak kikapcsolódási lehetőséget. Ám még bútorokra, székekre, asztalokra, játékokra szükségük lenne.
– A ház kezelését ez évtől a Movinnov Kft. vette át a Lajta–Hanság Zrt.-től, és megoldódott a fűtés és áramellátás is. A következő lépés egy fal lebontása lenne két helyiség között: így létrejöhetne egy hatvan-hetven ember befogadására alkalmas terem, ahol nagyobb rendezvényeket lehetne tartani.
Az épületben működik egy nyugdíjasklub, a tavaly októberi alakulás óta huszonöt-harmincan jönnek össze rendszeresen Burányi Ferenc vezetésével. A létszám folyamatosan gyarapszik, lassan már alig férnek el. A máltaiaktól nemrég kaptunk nyolc fotelt, vettem rájuk huzatot, egy ismerős pedig vállalja a megvarrásukat. Azért történik mindez így, mert a költségvetésben a tárgyi eszközökre egyelőre nincs pénz. A 2007-es év a formálódás időszaka, reményeim szerint jövőre már lehet egyéb kiadást is tervezni. Kéthetente kijár a házba Butsy Lajos plébános misét tartani, képviselőelődöm, Pandúr Imre pedig a kántor.
– A településrészen a közvilágítás híján sötétedés után vaksötét van a két buszmegálló környékén. A közvilágítással kapcsolatos teendők ellátása a Lajta–Hanság feladata, csakúgy, mint az utak, járdák karbantartása. A legjobb az lenne, ha ezeket is átvenné a város.
– Az újudvariak szeretnék, ha az autósok számára is jól olvasható utcanévtáblák jeleznék a 86-os főútról nyíló utakat, amelyek biztonságosabbá tétele érdekében sebesség- és súlykorlátozást is jó lenne elérni. A szakértőkkel történő helyszíni bejárásra már ígéretet kaptam. A Magyar Közút Kht. a 86-os érintett szakaszán elvégezteti a „gyalogos” veszélyt jelző burkolatjelek felfestését, és kihelyez figyelmeztető táblákat is. Mindezen felül baleseti statisztikát készít és bocsát az önkormányzat rendelkezésére – mondta Török Katalin.
Az újudvariak szeretnék, ha az

autósok számára is jól olvasható utcanévtáblák jeleznék a 86-os főútról nyíló utakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év közben ugranak majd rá a pályázati pénzekre

Élő organizmus a városi költségvetés, amely pályázatokon elnyert források következtében duzzad év… Tovább olvasom