Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

A madárpiacon vették

a beteg szárnyasokat

A moszkvai madárpiacon vették a környékbeli baromfiudvarokban madárinfluenzában elhullott szárnyasokat – erősítette meg a Moszkvai terület főállatorvosa, aki nem zárta ki a „bioterrorizmus” lehetőségét.
„ Minden intézkedést megtettünk a madárinfluenza gócának lokalizálására, s nem fenyeget a vírus átterjedése más zónákra” – jelentette ki Valerij Szitnyikov tegnap, miután 48 órán belül négy Moszkva melletti háztáji gazdaságban hullottak el fertőzött tyúkok.
Két farmon, a Moszkvától délre lévő Domogyedovói és a tőle nyugatra fekvő Ogyincevói járásban szombaton azonosították a H5N1-es vírusalfajt. A madárinfluenzát kimutatták két másik gazdaságban is. A Taldomi járásbeli farmon elhullott tyúkokat éppúgy a moszkvai külső körgyűrűn lévő madárpiac baromfipavilonjában vették a gazdák, mint a másik három, főváros környéki településen elpusztultakat – erősítette meg Szitnyikov, aki nem zárta ki, hogy a szárnyasokat szándékosan fertőzték meg a pia- con. „A madárinfluenza lappangási ideje egy-két nap. Mivel a madárpiacon vett tyúkok a megvásárlásuk utáni második napon hullottak el, nagyon is fennáll annak valószínűsége, hogy éppen a piacon fertőzték meg őket” – vélte Szitnyikov. Nyikolaj Vlaszov, az orosz agrártárca állat-egészségügyi ellenőrző osztályának vezetője „elmetévelyedésnek” (paranoia) nevezte Szitnyikov aggodalmait. (mti)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi jégpálya óvatos ördöge

Hetente egyszer csatolja fel korcsolyáját Papp György festőművész, a főiskola emeritus tanára.… Tovább olvasom