Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 11°C Még több cikk.

A bajai videó miatt szigorítaná a Btk.-t a Fidesz

A "bizonyítékhamisítási botrány" mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét - mondta Rogán Antal.

A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a Fidesz, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videóügyhöz hasonló eset - közölte a kormánypárt parlamenti frakcióvezetője sajtótájékoztatón.

MSZP: erős a gyanú, hogy a Btk.-módosítás csak figyelemelterelés

A szocialisták szerint erős a gyanú, hogy a büntető törvénykönyv módosítása a bajai videoügyben csak a Fidesz kommunikációs céljait, a figyelemelterelést szolgálja.

Az MSZP az MTI-nek küldött közleményében azt írta: szakmai alapon fogják megvizsgálni az előterjesztést és kialakítani róla álláspontjukat.

A szocialisták válaszközleményükben azt írták: egyedül a Fidesznek van papírja arról, hogy csalt a bajai időközi választáson, ezért Rogán Antalnak arról kellene bejelentést tennie, hogy ennek milyen politikai és személyi következményei lesznek a kormánypártnál.

A közlemény szerint a bajai videó ügyében az MSZP úgy járt el, ahogy a törvények előírják. Az országgyűlési képviselő, akinek a bűncselekmény gyanúját felvető felvétel a tudomására jutott, haladéktalanul bejelentette a nyomozóhatóságnak - tették hozzá. Érdeklődéssel várják, kik és milyen okból akarták megtéveszteni őket és a közvéleményt - írták.

Kitértek arra is, egyetértenek azzal, hogy a jogszabályok ne engedjék, hogy hamis vagy hamisított felvételt akár csak elkészíteni is lehessen. Megjegyezték azonban, hogy a Fidesz nem volt hajlandó napirendre venni a választási eljárási törvény módosítására tett javaslatukat, amely arra irányult, hogy a 2014-es választás teljes mértékben tiszta legyen, és ne a bíróságon, hanem a szavazófülkékben dőljön el.

Rogán Antal elmondta, az Országgyűlésnek még hétfőn benyújtják a várhatóan decemberben hatályba lépő Btk.-módosítási javaslatukat, amely alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki mások becsületének csorbítására hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, az két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, az három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntető - ismertette az indítványt. Hozzátette, a gondatlanságot is szankcionálnák.

A "bizonyítékhamisítási botrány" mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését, ezért "nem engedhetjük meg, hogy a közelgő választás előtt ilyen még egyszer előforduljon" - indokolta javaslatukat a frakcióvezető. Szerinte aki nem támogatja majd az előterjesztést az Országgyűlésben, az "rosszban sántikál".

Rogán Antal azt mondta, a bajai időközi választással kapcsolatban rögzített felvétel elkészítésében a baloldal több pártjához köthető emberek is részt vettek, és fontosnak tartották, hogy azt rögtön elvigyék az MSZP székházába, "ahol őket feltűnően hamar és nyilvánvalóan ismerősként fogadták".

A hvg.hu-ra október 18-án került fel egy videó a bajai időközi választással összefüggésben, amiről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány, az azon szereplők megrendezett helyzetet játszottak el a megismételt önkormányzatiképviselő-választás után. A videón egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra. A méltatlankodó férfiak többször is rákérdeznek, és a közvetítő megerősíti, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje, illetve Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság egy héttel ezelőtt közölte, hogy a felvételt egy a készítésekor is jelen lévő ember átadta egy ismerősének, aki egy további közreműködővel közösen elvitte a szocialista párt székházába, ahol két embernek adták át. Az MSZP elnöke többször kijelentette, hogy sem a szocialista pártnak, sem egyetlen politikusának nincs köze a bajai választással kapcsolatos videó elkészültéhez.

A Fidesz - mint arról a Magyar Nemzet beszámolt - már postázta a rendőrségnek a hamis vád miatti bejelentését az álvideó ügyében. Azért bejelentéssel éltek, mert feljelentést csak az alapeljárást folytató rendőrhatóság tehet.

Olvasóink írták

 • 9. Mike3 2013. október 29. 07:12
  „4: úgy úgy. ezért az egyetlen bejutó baloldai párt az mszp lesz, vagy 10%-kal :))”
 • 8. balihoho 2013. október 29. 06:45
  „Mire lesznek ezek képesek, hogy még további négy évig a zsebebeiket tömhessék? Pedig néhány éve, Orbán egy beszédében szó szerint azt mondta: "Véget vetünk a tenyerek viszketésének." Véget vetettek?”
 • 7. SP 2013. október 28. 21:25
  „DK, Gyurcsány még a barátait is lejáratta.
  Most milyen táblát akaszt a nyakába Ferenc?”
 • 6. queenmargareth1 2013. október 28. 19:15
  „az a mocskos baloldal, fúj, mikor mi olyan tisztességesen "játszunk":)”
 • 5. kipkop 2013. október 28. 18:15
  „Nem tehetnek róla, mert a "vörösöknek" kódolva van a hamisítás.”
 • 4. florian72 2013. október 28. 17:50
  „Kinyílt az emberek szeme kedves rogán!”
 • 3. hangman 2013. október 28. 17:32
  „A szavazatvásárlás, szavazószállítás teljesen törvényes, így hát nincs miről beszélni csak a fidesz közeli lungo dromosok videójáról, gratulálok.”
 • 2. NP1 2013. október 28. 17:08
  „"A "bizonyítékhamisítási botrány" mélyen aláásta a demokratikus intézmények működésének normális rendjét, veszélyezteti a demokrácia intézményeinek stabil működését, .."
  A demokráciát a visszamenőleges törvényhozás, a legfőbb ügyész bebetonozása, az alkotmánybíróság jogainak csorbítása, a Fidesz szavazatért tűzifát mozgalma, a Kubatov-listák és egyáltalán a kormány és pártjának eszement ámokfutása veszélyezteti.”
 • 1. Qllancs 2013. október 28. 16:38
  „rogán ! Szerintem meg a fidesz csinálta a videót! hogy az ellenzékre fogja !A hatalom érdekében ezek mindenre képesek ! Ez is csak valami elterelő művelet...valami fontos dologról !
  Mint. pl. az első választáson történt csalásról ! Ott nem volt videó..ott a MTV 1 . élőben közvetítette ..az utcán kérdezte az embereket : Tényleg Fásy Á. főzött ingyen ebédet!! <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz szerint Bajnai adóemelést akar

Az Együtt-PM szövetség aláírásgyűjtő akciót indított hétfőn, amelynek célja az egykulcsos adó … Tovább olvasom