Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

A Balaton továbbra is olcsóbb versenytársainál

A Magyar Turizmus Zrt. a 2006. évi főszezon elején kutatást végzett, amelynek célja a Balaton és a legnépszerűbb európai tengerpartok, illetve a Balaton versenytársainak számító legfontosabb tavak turisztikai szolgáltatásainak, átlagárának összehasonlítása volt.

Összehasonlítás Bulgáriától Spanyolországig

A Magyar Turizmus Zrt. a 2006. évi főszezon elején kutatást végzett, amelynek célja a Balaton és a legnépszerűbb európai tengerpartok, illetve a Balaton versenytársainak számító legfontosabb tavak turisztikai szolgáltatásainak, átlagárának összehasonlítása volt. A felmérésbe bevont országok Bulgária, Horvátország, Franciaország, Görögország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia voltak. A kutatás a Wörthi-tó és a Garda-tó árainak vizsgálatát is magában foglalta.

A vizsgálat a három- és négycsillagos szállodákra, a négy- és hatfős apartmanokra és a főbb éttermi, illetve kávéházi szolgáltatásokra (például sör, ásványvíz, kávé, fagylalt) terjedt ki. Összességében elmondható, hogy a Balaton – az általános vélekedéssel szemben – továbbra is olcsóbb versenytársainál, csupán a bulgáriai és a törökországi árak hasonlóak a hazaiakhoz. Ezt a Thomas Cook által végzett kutatás is alátámasztja, amely szerint a legolcsóbb európai desztináció Bulgária, de Törökország is az olcsó üdülőhelyek közé tartozik. A kutatás eredménye szerint ezen desztinációkban a szállással együtt naponta 34,73 euróba, illetve 48,62 euróba kerül a kinttartózkodás.

A legdrágább Franciaország

A vizsgált országok közül az elmúlt évekhez hasonlóan a legdrágább Franciaország, elsősorban a szálláshelyek tekintetében, ezt Olaszország követi a rangsorban. Ezen desztinációkban az árak átlagosan 2,5-szer magasabbak a balatoniaknál. A Wörthi-tó és a Garda-tó szintén a drágább desztinációk közé tartoznak, a középmezőnyt Portugália, Görögország, Spanyolország és Szlovénia alkotják. Kiutazó forgalmunk szempontjából legnagyobb vetélytársunk, Horvátország európai viszonylatban szintén átlagosnak mondható az árak tekintetében, ugyanakkor a Balatonhoz képest itt továbbra is másfélszer magasabb árakat figyelhetünk meg. Horvátország elsősorban a szállásdíjak tekintetében drágább hazánknál, az éttermi és kávéházi szolgáltatások árai nem sokkal magasabbak az Adrián, mint a magyar tengeren. 2004-ben az országok rangsora közel hasonló volt, a spanyolországi árak azonban csökkentek, míg Olaszország és Horvátország valamivel drágább lett.

Aludni fél áron a magyar tenger partján

A szállodai szobaárak, két főre és egy éjszakára, a népszerűbb európai tengerpartokon – a magasabban pozicionált Franciaország kivételével –  a háromcsillagos szállodák esetében 80–100 euró körüliek, a négycsillagosok ára 100–160 euró. A balatoni, hasonló kategóriájú szálláshelyek árai átlagosan 50, illetve 100 eurót tesznek ki. A négyfős apartmanok ára európai viszonylatban szintén 80–100 euró körül alakul éjszakánként, a Balatonon átlagosan 38 eurót, Horvátországban pedig 50–120 eurót tesznek ki. A négy- és hatfős apartmanok árai között nincs lényeges eltérés.

A törökök a legjobbak

Az ADAC nyolc ország (Törökország, Németország, Horvátország, Spanyolország, Görögország, Portugália, Olaszország és Franciaország) 40 nyaralóhelyére kiterjedő kutatásában 50 különböző termék árát vizsgálták. A vizsgált országok közül Törökország kapta a legjobb megítélést, itt az átlagosnál több mint 10%-kal alacsonyabbak az üdüléshez szükséges legfontosabb termékek és szolgáltatások árai. Spanyolország, Horvátország és Görögország „átlagos" besorolást kapott, a legdrágább Franciaország, de Olaszország és Portugália is – a 2005-ös eredményekhez hasonlóan – „drága" besorolást kapott.

Ármustra

Horvátország árai európai viszonylatban átlagosnak mondhatók: a Balatonhoz képest itt másfélszer magasabb árakat fizethetünk (elsősorban a szálláshelyért).

Egy üveg márkás sör (étteremben) a Balatonnál 1,3 euró, Horvátországban 1,8, Olaszországban 3, Franciaországban 6, a Wörthi-tónál 3,2, míg a Garda-tónál 3,5 euró.

Egy adag leves és egy főétel ára (étteremben) a Balatonon átlagosan 7,3 euró, ugyanez Horvátországban 11–14 euró, Spanyolországban 18 euró, Olaszországban 23–35 euró.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 3. helyért:

Németország–Portugália 3–1 (0–0) Tovább olvasom