Délmagyar logó

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 0°C Még több cikk.

A balatoni halászat halastavait nem privatizálják

A Balatoni Halászati Zrt. halastavait nem privatizálják, hanem kettő a balatoni halutánpótlást fogja szolgálni a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-hez kerülve, a többi tartós állami tulajdonba kerül, és pályázat útján vagyonkezelésbe illetve bérbe adható - számolt be Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke a szervezet pénteki, siófoki ülésén a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács döntéséről.
Kifejtette, az ügyben a héten döntést hozó vagyontanács határozott arról is, hogy rendezi a Balatoni Halászati Zrt. több százmillió forintra rúgó örökölt és szerzett adósságát.

A BFT elnöke emlékeztetett arra, hogy tavaly sikerült a balatoni halászat nonprofit és profitérdekeket szolgáló tevékenységének régóta szorgalmazott szétválasztása, így született meg a tó ökológiai egyensúlyáért és a horgászturizmusért felelő Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. Az átalakítások során az anyacég adósságait egyebek közt a halastavak privatizációjával szerette volna rendezni a vagyonkezelő, de a BFT kezdeményezésére felfüggesztették a Balaton halutánpótlását biztosító lellei és buzsáki horgásztavak privatizációját addig, amíg nem dől el az a szakmai kérdés, hogy veszélyezteti-e a Balaton jövőjét, ha nem a vízgyűjtőjén nevelt halakat telepítenek a tóba.

Suchman Tamás közölte, miután nem kapott szakmai megerősítést, hogy nem jelent kockázatot, ha máshonnan telepítik a halat a Balatonba, a vagyonkezelő úgy döntött, hogy a nonprofit céghez kerül a feladatot szolgáló két halastó. A többi tógazdaság is tartós állami tulajdonban marad. A BFT elnöke szerint a vagyontanács döntésével a tucatnyi családot érintő, irampusztai volt szolgálati lakások kérdése is rendeződik.

Az MTI korábban hírt adott arról, hogy a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerdán tárgyalta a Balatoni Halászati Zrt. pénzügyi helyzetét. A társaság tógazdaságaira és halfeldolgozó üzemére kiírt pályázatok a közelmúltban eredménytelenül zárultak. Az ebből tervezett bevételnek a korábbi tulajdonosi kölcsönök visszafizetésében és a sajáttőke-helyzet rendezésében lett volna elsődleges szerepe. Jelentős összegű szállítói és köztartozással is rendelkezik a társaság, amelyet saját erőből nem képes kifizetni.

A Balatoni Halászati Zrt. tőkemérlege negatív, ezért a tulajdonos MNV Zrt.-nek kötelessége a tőkehelyzet rendezése. A pénzügyi helyzet rendezése érdekében kerül közvetlen állami tulajdonba a balatonlellei, a buzsáki, és a fonyódi tógazdaság. A tavak értékét beszámítják a halászati társaságnak az MNV-vel szemben fennálló tulajdonosi kölcsöneibe, és a jövőben vagyonkezelésbe, a halfeldolgozó üzemet és a társaság tulajdonába maradt többi tógazdaságot pedig bérbe adja. Elvi döntés született arról is, hogy a Balaton Halászati Zrt. beolvad az Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft.-be.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarországon a jobboldal nacionalista érzelmet szít?

Magyarországon a jobboldal nacionalista érzelmet szít címmel közölt riportjában a Le Monde című… Tovább olvasom