Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A baloldalhoz fordult követeléseivel a közmunkás-szakszervezet

Levelet írt az MSZP, az Együtt-PM szövetség és a Demokratikus Koalíció vezetőinek a közmunkások szakszervezete, azt kérdezve, támogatják-e követeléseiket.
Erről Nyakó István, a Közmunkás Szakszervezet társelnöke, szocialista országgyűlési képviselő számolt be újságíróknak szerdán.

A szakszervezet hat pontból álló követeléslistáját Vécsi István elnök, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei képviselőjelöltje ismertette.

Ezek között szerepel, hogy a közmunkások kerüljenek vissza a munkatörvénykönyv hatálya alá, illetve hogy a 8 órában foglalkoztatottak megkapják a nettó minimálbért. Emellett olyan munkahelyteremtő politikát szorgalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy minden családban legyen valaki, aki egész évben dolgozhat.

Hozzátette, ahhoz, hogy tiszta lelkiismerettel támogathassák az ellenzéki pártokat, tudniuk kell, hogyan állnak követeléseikhez.

Nyakó István ezt kérdésre azzal egészítette ki, véleményük szerint a baloldali demokratikus ellenzéki pártoknak kell és lehet esélyük leváltaniuk az Orbán-kormányt, ezért fordultak Mesterházy Attila MSZP-elnökhöz, Bajnai Gordonhoz, az Együtt-PM szövetség vezetőjéhez és Gyurcsány Ferenchez, a DK elnökéhez. Az LMP-t viszont nem sorolják ebbe a körbe.

Kordás László, a szakszervezet főtitkára azt mondta: 15 megyéből eddig tízezren jelezték csatlakozási szándékukat az érdekképviselethez. Felidézte, hogy az Orbán-kormány a 60 ezer forintos nettó minimálbérről 47 ezer forintra csökkentette a közmunkások járandóságát, amely ma is csak 49 ezer forint. A szakszervezet legfontosabb célja e megkülönböztetés felszámolása.

Komjáthi Imre, a szervezet társelnöke, a korábbi "éhségmenetek" egyik szervezője úgy összegezte a közmunkások céljait, hogy munkát, kenyeret és tisztességes bért szeretnének.

Olvasóink írták

 • 3. majzik 2013. október 02. 16:05
  „Hát !
  Már azt hittem, hogy én látom rosszul a dolgokat !

  Egyeske és ketteske - egyetértünk !”
 • 2. zero 2013. október 02. 12:18
  „Jól látod”
 • 1. szalmaszal 2013. október 02. 11:31
  „"Felidézte, hogy az Orbán-kormány a 60 ezer forintos nettó minimálbérről 47 ezer forintra csökkentette a közmunkások járandóságát, amely ma is csak 49 ezer forint."

  Csökkentette? Fogalmazzunk úgy, hogy a 23.500 forintos álláskeresési járadékot (ami amúgy sem jár mindenkinek) felemelte 49ezer forintra. Persze ezért dolgozni kell. Tegyük hozzá, nem valami veszett sokat és nem valami veszett keményen. Meg kell csak kérdezni bármelyik közmunkásokat foglalkoztató szervezetet (nem a főnököket, hanem akik effektíve irányítják őket), hogy milyen munkát végeznek... a nagyja nem hogy a minimálbért, de ezt a 49ezret sem érdemelné meg. Tisztelet a kivételnek, de azok sem sokáig maradnak közmunkások, a jó munkaerőre van kereslet. Ismétlem, a jóra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Mihály: 2 hónap után elhamarkodott a dohánytörvény miatt kieső adóbevételekről beszélni

Varju László (DK) írásban jelezte, hogy júliusban 6, augusztusban pedig 12 milliárd forinttal kevesebb jövedéki adó folyt be. Tovább olvasom