Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

A baloldali pártok veszítenek befolyásukból

Európa-szerte veszítenek befolyásukból a baloldali pártok - írta hétvégi számában a The Wall Street Journal.
A befolyásos New York-i konzervatív lap az európai parlamenti választások kapcsán megjegyezte: az ellenőrizetlen kapitalizmust régóta bíráló baloldali mozgalmaknak elvben könnyű szavazatokat kellett volna, hogy hozzon a gazdasági recesszió.

A szavazóurnákhoz járuló Európában a baloldali pártok helyzete azonban ehelyett valószínűleg meginog. Ez igaz azokra az országokra is, ahol ezek a pártok kormányon vannak, mint Nagy-Britanniában és Spanyolországban, illetve ahol ellenzéki szerepből politizálnak, mint Franciaországban, Németországban és Olaszországban.

Ennek a jelenségnek az egyik magyarázata az újság szerint, hogy a recesszióba csúszó Európában a jobboldalra balra mozdult el, magáévá tett több, a baloldal által régóta hangoztatott célt, egyebek között a nacionalizálás és az állami segélyek ügyében.

Nicolas Sarkozy konzervatív francia elnök például segített a francia bankok újratőkésítésében, 6 milliárd eurót különített el az autóipar megsegítésére és támadta a kimagasló juttatásokat kapó vállalati vezetőket. Angela Merkel kancellár Németországban a politikai centrumba kormányozta konzervatív táborát; jórészt feladta korábbi piacbarát reformjait és fokozatosan jóváhagyta az állami intervenció különböző formáit.

A jobboldali pártok azonban már korábban gyakorlatiasabb politikát kezdtek folytatni; a konzervatív pártok az utóbbi egy évtizedben például felkarolták a versenyt vagy privatizáltak bizonyos közszolgálatokat Franciaországban, Németországban és Olaszországban.

A múltban világos választóvonal húzódott Európában a bal- és a jobboldal között. Előbbi több szociális jóléti programot és nagyobb állami költekezést szorgalmazott, utóbbi pedig azt akarta, hogy az állam ne avatkozzon bele a piaci erők működésébe. A globalizáció azonban ezt megváltoztatta. A Kereskedelmi Világszervezet 1994-es megalakulása után, amely a piacgazdaság győzelmét jelentette, a baloldal már nem tudott érdemi alternatívát javasolni. Némely államban a baloldali pártok elvesztették széles szavazói bázisukat, egymással is harcoló frakciókra hullottak szét. Franciaországban például ma már féltucat baloldali mozgalom hallatja hangját, köztük a trockista Új Antikapitalista Párt, valamint a kommunista Baloldali Front; a szocialisták pedig nem tudják eldönteni, hogy a zöldekkel barátkozzanak vagy a MoDem jobbközép mozgalommal.

A The Wall Street Journal szerint egyesek attól tartanak: az, hogy sok baloldali párt nem képes több szavazót vonzani, nem csak tünet, hanem a tulajdonképpeni oka a szélsőjobboldali pártok előretörésének. "Amikor az emberek attól félnek, hogy a kormány nem védi meg őket, visszatérnek a nacionalizmushoz" - mondta a lapnak Anthony Wedgwood Benn volt brit szocialista törvényhozási képviselő.

A The New York Times és a The Washington Post, a két vezető amerikai liberális újság vasárnap átvette az AP hírügynökség elemzését arról, hogy Európa jobbra tolódik a kontinens szintű választásokon. A szerzők megállapították, hogy sok országban a konzervatív pártok erősödését hozta a gazdasági válság. "Ez egy valódi ellentmondás, azt mutatja, mennyire megosztottak a balközép erők ebben a pillanatban" - mutatott rá Jackie Davis, a brüsszeli European Policy Centre elemzője.

Az elemzés kitért Magyarországra is: a kormányzó szocialista pártot terheli "egy nagyon népszerűtlen korábbi vezető" és a ország mély gazdasági válsága. Az előrejelzések szerint a jobbközép Fidesz legalább 15 helyet elnyer a 22-ből. A bírálói által rasszistaként és antiszemitaként jellemzett szélsőjobboldali párt, a Jobbik pedig várhatóan 1-2 mandátumot szerez - olvasható az elemzésben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EP-választás - Tizenegy szabolcsi településen nincs áram

Nyíregyháza - Tizenegy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen, illetve Nyíregyháza egy részén… Tovább olvasom