Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

A bárányhimlő és az övsömör

BŐRGYÓGYÁSZAT - Bókay János 1928-ban felismerte, hogy a bárányhimlő és az övsömör kórokozója azonos. A fertőződés bárányhimlővel indul, majd a vírus a csigolyák közötti idegdúcokban hosszú ideig, akár egész életen át lappangó formában jelen van.
A vírusok újrafertőződéskor vagy immunitást csökkentő hatásokra, illetve más provokáló tényezőkre aktiválódnak.

Provokáló tényezők

Provokálhatják a betegséget más vírusfertőzések, cukorbetegség, immunitást csökkentő gyógyszerek, rosszindulatú daganatok, a vérképző rendszer betegségei, a gerincoszlopot ért sérülések, daganatok.

Kellemetlen tünetek

A tünetek az idegdúc ellátási területén, szegmentálisan, az esetek nagy részében övszerűen (innen a betegség neve) jelentkeznek. Kezdetben még a bőrtünetet megelőzően heves fájdalom jelentkezhet, ami infarktus, tüdőgyulladás, epegörcs, vakbélgyulladás tüneteit utánozhatja. Egy-két napon belül a szegmentum területén csoportos foltok, rajtuk apró, színes, gombostűfejnyi hólyagok jelennek meg. Számuk változó, néha alig 6–8 hólyag látható, máskor az egész szegmentum területét ellepik, de mindig egyoldaliak, a középvonalat nem lépik át. A helyi nyirokcsomók megnagyobbodása, mérsékelt láz kísérheti a tüneteket. A hólyagok néhány nap alatt beszáradnak, helyükön pörk képződik, 2–4 hét múlva lelökődik, s a folyamat nyom nélkül gyógyul.

Fájdalmas szövődmények

A betegség szövődményekkel járhat. A fájdalmak a bőrtünetek elmúlta után hónapokig fennállhatnak. Kialakulása az idegdúc körüli kötőszövet gyulladást követő hegesedése, zsugorodása és az érzőidegek nyomása révén jön létre. A hólyagok bevérezhetnek, helyükön heggel gyó-
gyuló fekélyek alakulhatnak ki. A szemet is érintő övsömör a szaruhártya kilyukadását eredményezheti. Az arcon, külső hallójáraton látható hólyagok esetén arcidegbénulás, fülfájás és hallászavar is kialakulhat. A legsúlyosabb szövődmény az immunhiányos betegeken következhet be. Magas láz kíséretében az egész testfelületet ellepik a hólyagok. A hámhiányok bakteriálisan felülfertőződhetnek.

Mikor fertőző?

Az övsömör kevésbé fertőz, mint a bárányhimlő. A fertőzőképesség a pörkök leválásáig áll fenn. Övsömörben szenvedő beteg kisgyermeknél bárányhimlőt okozhat. Kezelésében a minél előbb elkezdett, belső vírusellenes gyógyszerek, nagy dózisú B-vitamin, láz- és fájdalomcsillapítók szükségesek. Az idegi fájdalom gyógyszerekkel enyhíthető. Helyi kezelésében szárítókészítményeket alkalmazunk.

DR. WENTZELY EDIT
(Szerzőnk bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri biennále biennále díjazottjai

Tovább olvasom