Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A bárányhimlő és szövődményei

A bárányhimlő vírusfertőzés következménye, kórokozója a varicella zoster vírus. A köztudatban ártalmatlan gyermekbetegségnek tartják. Nem ismert ugyanis eléggé, hogy a szervezet ép védekezőképessége mellett is előfordulhatnak súlyos szövődmények. Károsodott immunrendszerű betegekben pedig a kórkép súlyos lefolyású, halálos kimenetelű is lehet.
A bárányhimlő leggyakoribb szövődménye a bőrgennyesedés, amely maradandó heggel gyógyulhat
A kórkép cseppfertőzéssel és a beteggel történt közvetlen kapcsolat útján terjed. Lappangási ideje 14–21 nap. A beteg a kiütések megjelenése előtt 1–2 nappal már fertőz.

A bárányhimlőt közel 5 napig tartó láz, rossz közérzet és testszerte, a hajas fejbőrön is jelentkező viszkető, hólyagos bőrkiütés jellemzi. A nyálkahártyákon (szemben, szájban, garatban, nemi szerveken) is lehetnek hólyagocskák. Kezdetben a bőrön gombostűfejnyi-lencsényi vörös foltok, majd előemelkedő papulák, 24 órán belül pedig jellegzetes, harmatcseppre emlékeztető hólyagok képződnek. A hólyagocska víztiszta tartalma 2–3 napon belül megzavarosodik, közepe behúzódik majd bepörkösödik. A hólyagok körüli néhány mm-es vörös szegély a természetes lefolyás velejárója, csakúgy, mint az, hogy egy időben különböző stádiumú bőrjelenségek láthatók. A bőrjelenségek száma nem utal a betegség súlyosságára.

A levált pörkök helyén átmenetileg világos vagy sötét foltok maradhatnak vissza.

A bárányhimlő rendszerint magától gyógyuló fertőzés. Szövődmény nélküli esetekben láz- és viszketéscsillapításra, bakteriális fertőzések megelőzésére kell törekedni. Tévhit, hogy a bárányhimlős gyermeket nem szabad fürdetni. A tisztasági fürdőt mindennap – akár többször is – el kell végezni, de lehetőleg tusolás (és nem áztatás!) formájában. A bőrről a nedvességet le kell itatni puha törülközővel, dörzsölés nélkül. A hólyagokat nem szabad bekenni rázókeverékkel vagy más krémmel, kenőccsel, mert az így létrehozott vaskos pörkréteg alatt baktériumok telepedhetnek meg súlyos bőrfertőzést okozva.

A bárányhimlő leggyakoribb szövődménye a bőrgennyesedés, amely helyileg maradandó károsodással, heggel gyógyulhat, és ritkán súlyos, a szervezet egészét érintő bakteriális fertőzést (vérmérgezést) is létrehozhat.

A bőrtüneten kívül lázgörcs, valamint központi idegrendszeri szövődmények is kialakulhatnak. Ez utóbbiak közül ijesztő, de legtöbbször átmeneti jellegű az egyensúlyzavarral járó kisagyi ártalom, amely leginkább a betegség kezdete után 1–3 héttel jelentkezik. Lényegesen ritkább, de igen súlyos szövődmény a maradandó idegrendszeri károsodásokat is okozni képes agyhártya- és agyvelőgyulladás. Az ilyen beteg intenzív ellátást igényelhet a tartós eszméletlenség, nehezen csillapítható görcsrohamok miatt.

Légúti szövődményként a betegség kezdetén a varicella zoster vírus okozta tüdőgyulladás kialakulásával kell számolni, amely légzészavarral jár, és felnőttkorban gyakoribb. A betegség második hetében inkább bakteriális felülfertőződés következtében alakul ki tüdőgyulladás, amelyet ismételt lázas állapot, köhögés kísér. Előfordulhat még középfül-, ízületi és csontvelőgyulladás, valamint májgyulladás is. Ritka szövődmény a vérlemezkék számának lecsökkenése, amely súlyos, akár belszervi vérzést is eredményezhet.

Szövődmények esetén vírusellenes gyógyszer (acyclovir), valamint a szövődmény természetétől függően antibiotikumok is adandók. Ma már lehetőség van a bárányhimlő és szövődményei kialakulásának megelőzésére is védőoltás segítségével.

Dr. Vincze Magdolna
gyermekgyógyász

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Montenegró nemzetközi elismerést kért az EU-tól

Függetlenségének elismerését és a diplomáciai kapcsolatok felvételét kérte Montenegró az Európai… Tovább olvasom