Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

A befektetők is a lakások felé fordultak

Ebben a hónapban  az új építésű társasházi lakások árait vizsgáljuk meg a Pannon Udvarház Kft. segítségével. Szegedtől Sopronig pásztáztunk a hazai piacon. A kedvező lakáshiteleknek köszönhetően egyre többen vásárolnak új, kész vagy szerkezetkész lakást.

Horváth Lászlóné és Szakács Péter ismertetőjében mindenekelőtt kiemelte azt a tényt, hogy a banki betétkamatok csökkenése miatt a befektetők jelentős hányada is az ingatlanpiacra összpontosította figyelmét. Ez mindenképpen árfelhúzó hatású, aminek nem igazán örülhetnek azok, akik csak lakhatósági, s nem befektetési céllal fordulnak az ingatlanok felé.

Kihasználni a pénzintézeti lehetőségeket


A lakáshitel-dömping megdobta az új lakások eladását
A lehetőségekhez mérten az új társasházi lakások építése megszaporodott. Természetesen ez a megállapítás nézőpont kérdése: míg 12 évvel ezelőtt a Központi Statisztikai Hivatal országos adatai szerint több mint 33 ezer lakás került átadásra, két évvel később már csak alig 21 ezer, mivel csökkentek az OTP saját beruházásai. A tavalyi évben 31 ezer új lakásba költözhettek a tulajdonosaik, ami a 1991-es adatokhoz viszonyítva kevés, 1993-hoz képest pedig sok.Az új lakások azért is népszerűek a vevők között, mert kedvező kölcsönfelvételi lehetőségek jelentek meg a pénzintézeteknél, amit az anyagi paramétereikhez mérten nagyon sokan szeretnének kihasználni. Tapasztalatok szerint a lakásvásárlók 99 százaléka él is ezzel a lehetőséggel. Nem hanyagolható el azoknak a vásárlóknak a száma, akik 100 százalékban meghiteleztetik lakásuk árát. Nyilván ebben az esetben plusz-ingatlanfedezetet kell a vásárlónak a bank számára felmutatni. A futamidőt mindig az ügyfelek életkora dönti el. A vásárlók többsége fiatal, így húszéves futamidő a legnépszerűbb, mert ekkora intervallumra jár a kamatkedvezmény.

Nagyok az árkülönbségek


A tetőterasz komoly vonzerőt jelent
A négyzetméterárakat nagy általánosságban a magas szinten szerkezetkész lakás állapota határozza meg. Ez azt jelenti, hogy a falak bevakoltak, az aljzat burkolásra kész, a gépészet kiépítve a végpontokig, kivéve a fűtés, amely készen van. A szerkezetkész állapot esetenként a belső ajtókat is tartalmazza. Az egyes városokban nem ritka az akár
60–65 ezer Ft/nm árkülönbség, ami magától értetődően főleg az új lakás helyének a függvénye. Budapesten található a jelenlegi csúcsár, 365
ezer Ft/nm-rel.
Természetesen a szerkezetkész lakások árán felül a befejezéshez az ügyfeleknek még további anyagi ráfordításokra van szükségük. Ennek nagysága az ügyfél igényétől is függ, tekintettel arra: nem mindegy, milyen módon óhajtja a belső teret felszereltetni. Így négyzetméterenként minimum 20.000 forintos további költséggel mindenképpen számolhatunk.

A kisebb lakásokat keresik inkább


A szerkezetkész lakások között óriási árkülönbség van
A kereslet leginkább a 40–50 négyzetméteres ingatlanok felé irányul, de 70–80 négyzetméterig igencsak „piacképesek" a lakások. Az idézőjel ebben az esetben úgy értendő, hogy viszonylag gyorsan értékesíthetők a közepes méretű lakások is. A 100–150 négyzetméteres ingatlanok értékesítéséhez már hosszabb időre van szüksége az építtetőnek.
Hazánkban is egyre divatosabbak a portaszolgálattal, tetőterasszal és egyéb extra szolgáltatásokkal megépített százlakásos luxustársasházak, amik egy magasabb szintű kényelmet adnak a tulajdonosoknak. Nyilvánvalóan, ha ilyen közös tulajdonú szaunák, fitnesztermek kerülnek megépítésre, meglehetősen magas közös költségeket kell majd fizetni a pluszszolgáltatásokért.
Ennek ellenére fővárosunkban szívesen vásárolják ezeket az ingatlanokat. Azonban csak azoknak érdemes ilyenbe belemenni, aki biztosak abban, hogy anyagi kondícióik hosszú távon sem romlanak, hiszen a közös költségen egyetlen háztartás sem tud spórolni, ha törik, ha szakad mindenképpen fizetni kell. Ha nem akarunk személyautónk esetleges eltávolítása végett nyugtalanul aludni, természetesen a lakóingatlanokhoz gépkocsitároló vagy zárt udvarban parkolóhely is vásárolható, ami szintén nem olcsó mulatság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki kell aknázni a rejtett tartalékokat

A falusi turizmusnak van jövője, csak összefogásra és jó reklámtevékenységre lenne szükség a… Tovább olvasom