Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

A békés megoldásokat szorgalmazta a pápa üzenete

A világ konfliktusainak békés megoldását szorgalmazta húsvéti üzenetében XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő, aki most először vezeti a húsvéti szertartásokat, kiemelte Afrikát és Irakot, ahol a tragikus erőszak még mindig erősebb a békénél.
XVI. Benedek pápa szokásos húsvéti Urbi et Orbi üzenetében hangsúlyosan beszélt a világban létező konfliktusokról, és a békés megoldásokat szorgalmazta. Húsvétvasárnap ünnepi szentmiséket, istentiszteleteket tartanak országszerte a keresztény vallás legnagyobb ünnepe alkalmából.

"Kedves testvérek! Krisztus feltámadott!" - kezdte XVI. Benedek Urbi et Orbi üzenetét, majd így folytatta: éjszaka virrasztással újraéltük a feltámadás döntő és mindig is időszerű élményét, és ma hatalmasan visszhangzanak azok a szavak, amelyek egykor megdöbbentették a Krisztus sírjához igyekvő asszonyokat. "Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt. Feltámadott. Nincs itt." - folytatta a gondolatmenetet a pápa: "Isten fia nem maradt a sírban, hiszen nem maradhatott a halál fogságában".

Jézus feltámadása a mi feltámadásunk is, és ma nyugtalansággal és bizonytalansággal teli korunkban újra átéljük a feltámadást. A feltámadt Krisztustól várnak reményre mindazok, akik a szenvedés és a halál béklyójában élnek - tért rá Őszentsége azokra a problémákra, amelyeket a katolikus egyház a világ, az egyes földrészek legsúlyosabb mai gondjainak tart.

Biztonságot sürgetett az afrikai népek számára, békét Irakban. Békét kívánok mindazoknak - folytatta - akik a szentföldi konfliktusban érintettek, és mindenkit türelmes és állhatatos párbeszédre hívok fel, olyanra, amely elmozdítja a régi és az új akadályokat. Eltávolítja a bosszúállás kísértését és az új generációkat a kölcsönös tiszteletre neveli.
A nemzetközi közösség, amely ismét megerősíti Izraelnek a békés létezéshez való jogát, nyújtson segítséget a palesztin népnek jövője megteremtésében. Az atomenergiával kapcsolatos nemzetközi válság tisztességes megoldását is csak tárgyalásokkal szabad megoldani - figyelmeztette a pápa az iráni fegyveres beavatkozás híveit. A nemzetközi szervezeteknek erősíteniük kell az etnikumok, kultúrák és vallások békés együttélését, mert ez számolhatja fel a terrorizmust is.

Befejezésképpen az egész világhoz fordulva idézte a szent sír mellett álló angyalt: ne féljetek. Krisztus feltámadott és a békét adja nekünk, ő maga a béke.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„Nem kellett iskolába járni

Kiadónk igazgatója, Pap Klára 1970-ben tízéves gyerekként élte át azokat a drámai heteket, amikor… Tovább olvasom