Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A belföldi szálloda-

forgalom nőtt

A kereskedelmi szálláshelyeken idén az első öt hónapban 5,67 millió vendégéjszakát töltöttek el a bel- és külföldi turisták, ez 3,7 százalékkal kevesebb, mint a múlt év hasonló időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A kereskedelmi szálláshelyek összesen 77,03 milliárd forint bruttó bevételt értek el január-májusban, ez folyó áron 3,3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A bevétel alakulása összefüggött az euró árfolyamának változásával is. Az euró ez év májusi árfolyama átlagosan 262,46 forint, tavaly májusban pedig átlagosan 252,02 forint volt. Az összes bevétel 54 százaléka szállásdíjakból, egynegyede a szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 21 százaléka a szálláshelyek által nyújtott egyéb szolgáltatásokból származott. A szálláshely- és vendéglátó-szolgáltatások január-májusra számított árindexe 4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Ezen belül a vendéglátásban 3,9 százalékos, a szálláshely-szolgáltatás területén 4,3 százalékos volt a drágulás.
A szállodák átlagosan 41,5 százalékos szobakihasználtsággal működtek a megfigyelt időszakban. A szobafoglaltság az előző év azonos időszakához képest fél százalékponttal esett. A vendégéjszakák száma a 2006. január-májusban megszálló 1,1 millió külföldi turista esetében 8 százalékkal, az 1,2 millió belföldinél 2 százalékkal csökkent. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek 11 százalékkal kevesebb éjszakát töltöttek el a szálláshelyeken, mint 2005 első öt hónapjában. Számottevően nőtt az Oroszországból és Kínából érkező turisták vendégéjszakáinak száma.
A különböző szállástípusok közül – a turista- és ifjúsági szállók kivételével – minden szállástípusban csökkent a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel korábbihoz képest. A visszaesés leginkább a kempingeket és üdülőházakat, legkevésbé pedig a szállodákat és a panziókat érintette.
A belföldi szállodai forgalom jelentős mértékben nőtt: a vendégek száma 7 százalékkal, a vendégéjszakáké 9 százalékkal emelkedett. Az emelkedés a négy- és háromcsillagos egységekben jelentkező bővülésnek tudható be, a többi szállástípusban 6–18 százalékkal csökkent a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest.
Idén május végén 2394 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 754 szálloda és 987 panzió üzemelt az országban. 2005 májusához képest a rendelkezésre álló szállodai szobák száma kismértékben nőtt, a férőhelyek száma azonban 2 százalékkal csökkent.
Január-májusban a kereskedelmi és magánszálláshelyek mintegy 2,4 milliárd forint értékben fogadtak el üdülési csekket. Májusban 1995 kereskedelmi szálláshelyen – köztük 686 szállodában –, valamint 1400 magánszálláshelyen válthattak be a vendégek üdülési csekket. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Materazzi beismerte, hogy provokálta Zidane-t

Marco Materazzi beismerte, hogy a vasárnapi labdarúgó világbajnoki döntőben provokálta Zinedine… Tovább olvasom