Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -4°C | 4°C Még több cikk.

A belügyhöz kerülnek a vízügyi igazgatóságok

A közmunka programok összehangolása érdekében a vidékfejlesztési tárcától a jövőben a Belügyminisztérium irányítása alá kerül a 12 területi vízügyi igazgatóság - jelentette be Illés Zoltán csütörtökön Kiskörén.
A kormányzat szándékai szerint ugyanis, a vízügyben foglalkoztatott közmunkások száma a korábbi 9 ezerről 35-50 ezerre emelkedik a következő években - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára, amikor felavatta a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 550 millió forintos rekonstrukción átesett kiskörei víztisztító művét.

Az átalakítás célja, hogy a közmunka program valamennyi eleme egy kézben összpontosuljon, a hatékony irányítás érdekében egy helyettes államtitkárság felügyelete alatt. Ugyanakkor a szakmai, hatósági felügyeletet továbbra is a vidékfejlesztési tárca látja el - tette hozzá.

A kormányzatnak az a szándéka, hogy jelentősen csökkenjen a vízi-közmű szolgáltatók száma. Ugyanis, miközben a rendszerváltást megelőzően, mindössze 33 vállalat látta el az ivóvíz szolgáltatási és szennyvíz kezelési feladatokat, ma 400 társaság működik - mondta az államtitkár. Ez elfogadhatatlan, hiszen a rendszer szétdarabolását, az elamortizálódott közműhálózat felújításának elmaradását eredményezte, ami a hatékony működés rovására ment - szögezte le.

Példaként említette, hogy az elmaradt rekonstrukciók miatt a magyar vízközmű hálózat 40 százalékos veszteséggel működik, vagyis minden 100 liter vízből 40 liter elszivárog.

Ebben a helyzetben a már elkészült és várhatóan 2012 január elsején életbe lépő vízi-közmű törvény szerint azok az önkormányzatok válhatnak a hálózatok tulajdonosaivá, akiket terhel az ivóvíz ellátási kötelezettség.

Ez azt jelenti, hogy a vízmű társaságokba az önkormányzatok által korábban apportként bevitt vezeték hálózatok áfa és társasági adó mentesen újra visszakerülnek az önkormányzatok tulajdonába. Amennyiben ez nem valósul meg akár az önkormányzati szándék, akár a társasági érdek miatt az állam ingatlanként kisajátítja a rendszereket és állami tulajdonként működteti tovább.

A helyhatóságok pedig, a szaktárca reményei szerint azokkal az állami vízközmű szolgáltatókkal kötnek majd szolgáltatási szerződést, amelyek a profittal szemben a biztonságos ellátást tartják a legfontosabbnak. Ily módon jelentősen csökkenhet a szolgáltatók száma és ezzel együtt a vízdíjak is - mondta az államtitkár.

A most átadott beruházás keretében 2100 köbméter kapacitásúra bővült, a korábban napi 800 köbméter víz tisztítására alkalmas, öt Tisza-tó menti település szennyvizét befogadó szennyvíztisztító telep kapacitása, illetve egy harmadik tisztítási fokozat is garantálja a befogadó Tisza vízminőségét. Emellett a korszerű iszapkomposztálás kialakításával, a keletkező szennyvíziszap mellett a települési zöldhulladék is komposztálható.

A beruházáshoz 454 millió forint támogatást nyújtott az Európai Unió a nemzeti fejlesztési terv keretében.

Az állami tulajdonú Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 5 megye 50 településén biztosítja az ivóvízellátást illetve a szennyvíztisztítást. A társaság az elmúlt egy évben megduplázta szolgáltatási területét.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. szeptember 08. 22:48
    „Készül a Duna -Tisza csatorna és az eddig elhanyagolt öntözőcsatornák?”
  • 1. CsImre 2011. szeptember 08. 22:17
    „Hiba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Komlónál, kisgyerek is súlyosan megsérült

Hárman súlyosan, ketten könnyebben megsérültek közúti balesetben Komlón, amikor egy autó áttért a… Tovább olvasom