Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 18°C Még több cikk.

A betegek ragaszkodnak a hálapénzhez

A kutatás szerint a betegek egyötöde fizet az orvosi viziteken átlagosan évi 16 900 forintot, csaknem fele a kórházi ellátás során pedig átlagosan évi 37 300 forintot.
Húsz évvel a rendszerváltás után is rendszeresen fizet hálapénzt a magyar beteg, és továbbra sem lát kivetnivalót ebben. A hálapénz elleni kezdeményezések tehát eddig nem vezettek sikerre - állapítja meg az Egészségügyi Gazdasági Szemlében megjelent tanulmány, amelyet a szerdai Világgazdaság ismertet.

A kutatás szerint a betegek egyötöde fizet az orvosi viziteken átlagosan évi 16 900 forintot, csaknem fele a kórházi ellátás során pedig átlagosan évi 37 300 forintot. Az eredmények érdemben nem különböznek a két-három évente zajló kutatások konklúzióitól. Ez azt jelenti, hogy a hálapénzfizetés mint szokás nem változott jelentősen az utóbbi években.

A mostani kutatás egyik legfontosabb következtetésének a szerzők azt tartják, hogy a magyar lakosság még mindig meglehetősen toleráns a hálapénzzel szemben: a válaszadók több mint fele közömbösen vagy pozitívan ítélte meg a paraszolvenciát. Különösen igaz ez a fővárosiakra, a 65 év felettiekre és az alacsony iskolai végzettségűekre. A megkérdezettek több mint 60 százaléka egyetértett azzal az állítással, miszerint az egészségügyi dolgozóknak fizetett hálapénz elkerülhetetlen az egészségügy alulfinanszírozottsága miatt.

Az emberek hajlandók fizetni a több vagy jobb ellátás reményében, vagy ha úgy érzik, nem kapják meg azt az ellátást, ami várakozásaiknak megfelel. A "mi jár", valamint az "extra, több vagy jobb" azonban Magyarországon továbbra is homályos fogalmak. Ez pedig teret ad a hálapénz elterjedésének - vonják le a következtetést a kutatók a Világgazdaság cikke szerint.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. skid 2013. április 03. 07:22
  „Kanadai ismerősöm amikor ezt meghallotta, azt mondta, hogy náluk ezért leültetnék az orvost.”
 • 56. macs 2013. január 24. 13:32
  „50. la-za,
  OK! vannak fórumok, de mire mentem volna velük? :-(
  Ami a vizitdíjat illeti, hát akkoriban volt olyan körzeti orvos, aki korszerűsítette a gépparkját, légkondit szereltetett a váróba és a rendelőbe, sőt felvett még egy asszisztens, aki a szúrikat adta be, vérnyomást mért, és egyéb dolgokat intézet.
  És valami olyan is dereng, hogy a nyugdíjasok kaptak 3000 Ft-t, vagyis 10 vizitdíjnyi kiegészítést. Amennyiben ez csak városi legenda, akkor, bocsi. :-)”
 • 55. kisrono 2013. január 24. 12:51
  „Figyi La-za csávó!A 300 Ft-os vizitdíj miatt volt az emberemlékezet óta,hogy pozitívba volt a tb-kassza!És azt a pénzt nem tették be a "közös" államkasszába,hanem tisztán és fehéren az egészségügynél maradt!Emlékszem,hogy a házidokim - akihez 14 éves korom óta jártam - elkérte a taj kártyámat és ellenőrizte,hogy van-e befizetésem,mert mostmár megtehette,hogy ezt is megnézze és csak annak nyújtson szolgáltatást,aki fizet érte.Abban az évben - 2007-ben - teljesen helyreállt az egészségügy,csaképp a zemberek ezt megtorpedózták!Köszönet érte!”
 • 54. M.Aurelius 2013. január 24. 08:19
  „Szontágh prof. idején a reggeli vizitre minden beteg megvolt fürdetve, az ágya áthúzva, a kórtermek és minden más felmosva, sikálva. Ez 1970-ben a dühöngő kommunizmusban volt.
  Most? Lerohadva minden.”
 • 53. la-za 2013. január 23. 23:11
  „52.atiz2 2013.01.23. 22:00

  Jaj, hagyjuk már ezt a hülyeséget, hogy a 300Ft/beteg összegű vizitdíjtól kezdett el szépülni egy-egy rebdelő. Ezt te sem hiszed el, ugye...?”
 • 52. atiz2 2013. január 23. 22:00
  „Amikor 300 Ft volt a vizitdíj akkor a körzeti orvosunk rendelője látványosan elkezdett fejlődni, szépülni. Nagy terveket szőttek.... Aztán nekünk ez nem kellett.
  Fontosabb volt a köznek a nyamvatt önérzete meg a 300 Ft, amikor ennek többszörösét adják oda egy injekcióért és nem a köz javára hanem egy "egyénnek" zsebbe, még ha az ki is érdemli.”
 • 51. atiz2 2013. január 23. 21:50
  „Szerintem is fontos lenne a fizetős betegek létszámát és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat növelni hogy az abból befolyó összeget arra fordítsák aki nem tud fizetni.
  Például nagyon helyesen ma már egyre több helyen az MR készülékeket felváltva használják. Aki türelmetlen sőt beutalója sincs csak hipoonder és kiváncsi vagy nincs ideje beutalóért egy nap szabit kivenni és pénze is volna, akkor 28-70 ezer forintig (attól függ melyik testrészét) 1-5 napon belül megnézettetheti. Ebből a pénzből pedig kiszolgálják az SZTK-s betegeket is párhuzamosan amire igaz 3-4 hét az időpont de persze ha súlyosnak tűnik akkor azt is néhány napon belül megnézik. (Meg szokták kérdezni műtéthez kell-e).Ebben a rendszerben is van persze kivetni való, hiszen aki később kerül sorra annak lehet olyan baja amit jobb lett volna hamarabb látni, de legalább mindenki megkapja ugyanazt a színvonalú szolgáltatást.
  Biztos sok egyéb példa van amelyet így meglehet oldani és fejlesztésre is jutna pénz meg a lentebb írt TAKARÓRA a mamának.”
 • 50. la-za 2013. január 23. 21:50
  „42.macs 2013.01.23. 15:22

  Nem normális, de nem ez a megoldás. Ha a beteg kérése ellenére nem adnak takarót vagy nem látják el rendesen, akkor megvannak a megfelelő fórumok ahol lehet jelezni. Ehhez nem kell csúszópénz, csak utánajárás és az elhatározás...”
 • 49. la-za 2013. január 23. 21:46
  „És még egy példa:

  "pénzt akart nekik adni"”
 • 48. la-za 2013. január 23. 21:44
  „32.papika56 2013.01.23. 11:53

  "Sokat járok orvoshoz.De én még nem találkoztam olyannal..aki visszautasította volna a manit."

  Itt a jó példa. Ezt ebben az esetben úgy értelmezem, hogy a beteg ajánlotta a "manit" és nem az orvos követelte. Ergo a beteg ragaszkodott a hálapénzhez...csak, hogy visszautaljak a címre...”
 • 47. la-za 2013. január 23. 21:38
  „15.Mil 2013.01.23. 08:48

  "Ez a 2 tétel együtt fedezné az orvosok rendes béremelését."

  Ezt hogyan számoltad ki? Ha tényleg fedezi, mennyivel? Mi a garancia, hogy az előző kormány erre fordította volna? ÉS LEGVÉGÜL: a paraszolvenciához csak minimálisan van köze az orvosok fizetésének. Ez csak és kizárólag a betegek döntése, akár nem igényli az orvos, akár igényli (mi alapján igényelné?) Fenntartom a véleményem, hogy amíg lesz, aki önként adja, addig lesz, aki megköveteli...”
 • 46. mazsolaszolo 2013. január 23. 18:49
  „Hogyne ragaszkodnának! Félnek attól, hogy ha nem adnak, nem látják el őket, vagy nem jól. Jól beléjük verték a szociban.

  Én soha nem adtam hálapénzt, ezután sem fogok. Ha pedig véletlenül nem látna el egy orvos tisztességesen, azt úgy beperelem, hogy csak úgy porzik a sejhaja!”
 • 45. tol 2013. január 23. 18:42
  „addig nyújtózkodj, amíg a nagymama takarója ér. Amíg nem látjátok be, hogy az is, aki adja, az is aki kapja mind adócsaló és egy gyökeres európai (civilizált, ld. még: nem balkáni) típusú egészségügyi rendszer bevezetése az egyetlen megoldás, olyan hamar, ahogy csak lehet - addig pityereghettek a faliújság elött, Magyarország tovább süllyed a feudális anarchiába, a lakosság méla asszisztálásával. Ébresztö, hölgyeim és uraim, semmi rendszerváltozás nem történt eddig, viszont a harmadik évezredbe léptünk!”
 • 44. geza 2013. január 23. 17:51
  „# 26 Evvel csak egy gond van, maguk a biztosítók. Mindig kitalálnak valamit hogy miért ne fizessenek, lásd akár lakás, gépjármű biztosítás.
  Ha normálisan működnének, akkor lehetne ilyen alapú.”
 • 43. csonakos 2013. január 23. 16:05
  „42. macs 2013.01.23. 15:22
  NEM! - de életszerű! Sajnos az osztályok - nem kell őket külön védeni - elég rosszul vannak takarókkal ellátva. Mikor bent feküdtem a saját takaróm hozták be, hogy ne fázzak! Csak dirib-darab takarók voltak!”
 • 42. macs 2013. január 23. 15:22
  „kisrono,
  "máskor is kamuzni fogok,mert nem azért keresem a pénzt,hogy erre költsem." nos a semmiért, ne várj valamit. :-D
  Bocs!
  Egyébként csak annyit, hogy anyám combnyaktöréssel került kórházba. Idős, mindig fázik. Egy sima lepedőt kapott takaró helyett. Amikor adtam pénzt a nővérnek, érdekes módon talált takarót. Másnap megint csak lepedő volt. Megint pénz zsebbe, takaró elő. Harmadnap dettó. Nos itt már berágtam, vettem egy takarót a kínainál és bevittem. Amikor haza vittük anyámat, a takarót ott hagytuk a szomszéd ágyon fekvő idős hölgynél, mondván, ha haza megy, adja tovább. Ez szerintetek normális?”
 • 41. kisrono 2013. január 23. 15:02
  „x: Lehet,hogy igazad van,mert nincs gyakorlatom az ilyenbe...utálok vkit lefizetni,de ha meg is tenném,az nem az orvos vagy egyéb gyógyító lenne...egyébként még sose csináltam és máskor is kamuzni fogok,mert nem azért keresem a pénzt,hogy erre költsem.”
 • 40. x 2013. január 23. 14:52
  „38. kisrono, állandóan emberekkel foglalkoznak, jó emberismerők, rögtön látták, hogy hazudsz. LOL
  Attól függetlenül ez az úgynevezett "hálapénz"-rendszer a legnagyobb betegség az egészségügyben.”
 • 39. Agyalapi 2013. január 23. 14:00
  „Lám, milyen hülye a magyar! Tömi az dokik és a nővérek zsebét, csak amolyan megszokásból...
  A kutatás pedig nem arra terjed ki, hogy a MIÉRT-re mi a megoldás. Ámbár mintha lenne valami megoldás: ki kell rúgni az öreg orvosokat, a bérüket meg oda kell adni a tapasztalatlan, a gyógyításban járatlan fiatal doktoroknak. És a probléma egycsapásra megoldódik.”
 • 38. kisrono 2013. január 23. 13:44
  „Nagymamámat vittem befeküdni a kórházba!Megkerestem a főnővért és azt mondtam neki,hogy "hálásak leszünk", ha jól bánnak vele!Előre természetesen nem adtam semmit(és utólag sem akartam,mert hányok ettől a kenőpénz dologtól,de próbáltam kamuzni)!Hát sajnos nem jött be!Úgy bántak vele,mint az állatokkal,semmi segítség,ráadásul még szóban is megalázták minden alkalommal,hagyták a saját dolgában feküdni egész nap...szóval ro*adjon meg minden kiégett,profitorientált egészségügyis,aki már elfelejtette a hippokratészi esküjét és nagyon nagy tisztelet a kivételeknek!”
57 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a rezsicsökkentés pont a legszegényebbeket nem érinti

Ma Magyarországon a családok harmadának a fizetése csak a rezsire és az alapvető élelmiszerekre… Tovább olvasom