Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

A betiltott Magyar Gárda alapítására emlékeztek Budapesten

A Hősök terén körülbelül harminc új tag tett esküt.
A bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeztek az utódszervezetek képviselői vasárnap délután Budapesten. A Hősök terén körülbelül harminc új tag tett esküt.

A mintegy százötven megemlékező rendőri felvezetéssel indult el a Kodály köröndtől az Andrássy úton a Hősök teréig. A menet élén az úgynevezett Gárda Motorosok haladtak, őket zászlóvivők követték, akik egy-egy nagy méretű nemzeti színű, illetve Árpád-sávos és székely zászlót tartottak.

A megjelent utódszervezetek tagjai zárt alakzatban sorakoztak fel a téren, mindannyian saját szervezetük egyenöltözékében, amelyek közül volt olyan is, amelyik a betiltott Magyar Gárda ruházatára hasonlított. A tér távolabbi részén, félkörben pár száz érdeklődő és szimpatizáns sorakozott fel.

A bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeznek az utódszervezetek képviselői Budapesten a Hősök terén 2013. augusztus 25-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
A bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeznek az utódszervezetek képviselői Budapesten a Hősök terén 2013. augusztus 25-én.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Lenhardt Balázs volt jobbikos, jelenleg független országgyűlési képviselő felszólalásában fura helyzetnek nevezte, hogy az "ünnepelt" jelen van, de a "szülők és nagyszülők", vagyis a Jobbik nincs. Egykori pártjáról beszélve azt mondta, ez a Jobbik már nem az, mint amelyik hat éve létrehozta a Magyar Gárdát.

A lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György - akivel szemben terrorcselekmények vádjával elsőfokú büntetőper zajlik a Fővárosi Törvényszéken - élőben jelentkezett be az interneten keresztül. Egyebek között azt mondta, el tudna képzelni egy szélesebb nemzeti összefogást egy rendszerváltásért. Hozzátette: ennek során vissza kellene térni azokhoz a hagyományokhoz, amelyek alapján évszázadokon keresztül sikeresen működött a magyar nemzet.

Több felszólaló is kifogásolta, hogy kevesen jelentek meg, miként azt is, hogy a Jobbik nem képviseltette magát.

Az esemény végén körülbelül harmincan esküt tettek.

Az MTI tudósítói a demonstráció alatt sem ellentüntetőket, sem rendőri intézkedést nem láttak.

Olvasóink írták

 • 9. papsajt 2013. augusztus 28. 11:03
  „"7. Apollo 2013.08.26. 09:40

  Mekkora bohócok ebben a kéményseprű ruhában :)"

  Ez így van. És épp ezért álszentek, akik az állítják hogy rettegnek tőlük.”
 • 8. Horthyszobor 2013. augusztus 26. 10:31
  „Betiltották, majd két hét után teljes rend uralkodik hazánkban. Ezt a lehetőséget nem engedik a magyarságnak. De pl. négy mancs, tasz, ai, stb. szervezetek azok dolgozhatnak a magyarság ellen. Édes hazám én így is szeretlek!!!”
 • 7. Apollo 2013. augusztus 26. 09:40
  „Mekkora bohócok ebben a kéményseprű ruhában :)....."felnőtt emberek"....? <moderálva>”
 • 6. dondongó 2013. augusztus 26. 07:36
  „3. pachakuti 2013.08.25. 20:42
  Adjon az Isten Szebb Jövőt!

  Nélkületek.”
 • 5. myckie 2013. augusztus 26. 06:55
  „"2013. június 30. 09:57
  A miniszterelnök az NKE tisztavatóján jelentette ki: hazánk teljesítménye az utóbbi három évben a rend és biztonság területén is nagyobb lett. Ma már nem kell attól félni, hogy egyenruhába bújtatott félkatonai szervezetek masíroznak az utcákon - szögezte le Orbán Viktor."”
 • 4. benq 2013. augusztus 25. 21:22
  „Ezt egy másik párt tette volna, és egy másik partközeli újság közölte volna, akkor több ezres tömegről írtak volna. De nem így történt.”
 • 3. pachakuti 2013. augusztus 25. 20:42
  „Adjon az Isten Szebb Jövőt!”
 • 2. Buvana 2013. augusztus 25. 20:27
  „Kitartás!!!”
 • 1. x 2013. augusztus 25. 19:34
  „"... Több felszólaló is kifogásolta, hogy kevesen jelentek meg, miként azt is, hogy a Jobbik nem képviseltette magát. ... Az MTI tudósítói a demonstráció alatt sem ellentüntetőket, sem rendőri intézkedést nem láttak."
  - Tehát nesze semmi, fogd meg jól. És ha nem írnának róla, azt sem tudnánk, hogy történhetett volna valami. Ebben az lehet a hír, hogy nem történt semmi. Egy olyan hírben, hogy eleredt az eső Szegeden, több újdonság lehetett volna.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anya és két gyermeke borult fel autóval Zalában

Az elsődleges orvosi vélemény szerint a két gyerek és édesanyjuk egyaránt könnyebben sérült meg. Tovább olvasom