Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A Beva kártalanítja a Quaestor fiktív kötvényeseit

Kártalanítja a Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkező befektetőit a Befektető-védelmi Alap, a Beva igazgatósága a jegybank kezdeményezésére pénteki ülésén döntött erről - közölte a Beva az MTI-vel.
A Befektető-védelmi Alap (Beva) igazgatósága pénteki ülésén, a két független jogi szakvélemény figyelembe vételével úgy döntött, kártalanítja a Quaestor Értékpapír Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkező befektetőit.

A Beva arról, hogy milyen összeghatárig kártalanítja a Queastor kötvényeseit úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy "a Beva jogalkalmazó, így mindenkor a hatályos jogszabályok alapján látja el feladatait, így amint új jogszabály lesz, a Beva annak megfelelően fogja végezni a munkáját."

A hatályos jogszabály szerint jelenleg 20 ezer euróig köteles kártalanítani a Beva, azonban Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön bejelentette, hogy a frakció legkésőbb péntek estig törvényjavaslatot nyújt be a Quaestor-károsultak kártalanítására.

A javaslat értelmében minden érintettet 100 ezer euróig, azaz 30 millió forintig kártalanítanának egy alapon keresztül, várhatóan legkésőbb július végéig.

A Magyar Nemzeti Bank üdvözölte a Beva döntését, továbbá közölte pénteken, hogy akár már a jövő héten megszülethet a döntés a Questor Értékpapír Zrt. felszámolásáról, amellyel megkezdődhet az érintett ügyfelek tényleges kártalanítása.

A pénzügyi szektort érintően egy másik törvényjavaslat is a parlament elé kerülhet pénteken, erről Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a TV2 Mokka című műsorában. A pénzügyi törvényjavaslat csomag erősíteni kívánja a felügyeleti jogosítványokat a befektetési vállalkozások megfelelő ellenőrzése érdekében.

Ezen felül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke egyeztetést kezdett a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztését érintő módosításokról, valamint a Quaestor vállalatcsoport károsultjaihoz kapcsolódó parlamenti javaslatról. Az egyeztetést a bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium munkatársai hétfőn folytatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: lassan halad a felelősségre vonás a vörösiszap-katasztrófa ügyében

Azt mondta, ahogy az idő múlik, úgy látja, mintha "senki nem került volna rács mögé", mintha "senki… Tovább olvasom