Délmagyar logó

2018. 02. 17. szombat - Donát -2°C | 7°C Még több cikk.

A Bezerédjek emlékezete

Az egykori Bezerédj-kastély előtt márványtábla tájékoztatja az erre járókat, hogy kik éltek az ódon falak között. Az emlékoszlopot állíttató fertőszentmiklósi Községvédő és Szépítő Egyesület tagjain kívül azonban csak kevesen tudják, hogy milyen gazdag is a közös múlt.
Az 1893-ban kiadott Pallas Nagy Lexikonában ez olvasható „Bezerédj" címszó alatt: „Psrégi magyar család, melynek tagjai Veszprém és Zala megyéből, egy 13. században kihalt nemzetségből származnak". A további szövegből kiderül: a család tagjai közt volt többek között kapuvári várnagy, soproni alispán és kuruc vezér is.

A család híres szülöttei

– Az egykori Bezerédj-kastélyban ma üzem működik, éppen ezért tartottuk fontosnak az emlékállítást – mondja Németh Árpád, a helyi KVSZE elnöke. – 1992-ben a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával elkészült oszlop mellett, amely a kastély előtt áll, a temetőben lévő Bezerédj-sírok helyreállítását is vállaltuk. Az oszlopon lévő táblán a család négy neves képviselőjének neve szerepel, azoké, akik éltek is ezek között a falak között – mondja Németh Árpád.
Az egyik leghíresebb Bezerédj Rákóczi lovasezredese, a kuruc brigadéros Imre volt, akit a nóta is megörökít: „Hej, Rákóczi, Bercsényi, Bezerédi...", és aki fiatal kora ellenére az egyik legrettegettebb kuruc vezér volt.
Bezerédj István itt látta meg a napvilágot, 1795. október 25-én Szerdahelyen született. Kitartóan küzdött a szegények terheinek csökkentéséért, Magyarországon elsőként szabadította fel jobbágyait, ellene volt a halálbüntetésnek, és ő alapította hazánkban az első kisdedóvodát. Felesége, az ugyancsak Bezerédj Amália mint a magyar gyermekirodalom úttörője írta be magát a történelembe. Nővérével népiskolát alapított, kislánya, Flóri szórakoztatására készült meséi, versei könyv formában is megjelentek.
Az eddigiek mellett a 19. században született Pál neve szerepel még az emléktáblán, hozzá a magyarországi selyemhernyó-tenyésztés fellendítése köthető.

A Bezerédj-kastély előtti emlékoszlop a Magyar Tudományos Akadémia támogatásával készülhetett el.

Leszármazottak vagy csak névrokonok?

Ennyi neves egyéniség kötődik a falu kis szegletéhez, mégis csak tíz éve annak, hogy megemlékezett róluk a közösség az 1987-ben alakult Községvédő és Szépítő Egyesület jóvoltából. – Az egyesület célja már kezdetben is a meglévő értékeink felkutatása és megőrzése volt – mondja Németh Árpád, aki a kérdésre, miszerint a településen ma élő, Bezerédi vezetéknevű emberek az egykori földesurak leszármazottai volnának-e, azt felelte: „Nem tartom valószínűnek, mivel a család az itteni földeket bérlőknek kiadván a huszadik század elején vámoscsaládi birtokára költözött". Ennek ellenére a név mai viselői nem tartják elképzelhetetlennek az esetleges rokonságot, bár az igaz, hogy semmi biztosat nem tudnak ezzel kapcsolatban.

Fotókiállítás nyílik a népházban

A fertőszentmiklósi Községvédő és Szépítő Egyesület november 15-én ünnepli megalakulásának tizenötödik évfordulóját. Az egyesület eddigi tevékenységéről a Katolikus Népházban délután 5 órakor nyíló fotókiállítással emlékeznek meg a szervezők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosuló szja-kulcsok, emelkedő illetékek

Az Országgyűlés által elfogadott adótörvény-módosítás szerint a személyi jövedelemadóban 2003-ban… Tovább olvasom