Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A biológiai sokszínűség megőrzésére törekszik az EU

A biológiai sokszínűség megőrzésére hívott fel az Európai Bizottság hétfőn közzétett irányelvében, amely szerint az állat- és növényfajok kihalása a leginkább fenyegető környezeti veszélyek közé tartozik.
A testület úgy foglalt állást, hogy a "biológiai sokszínűség elvesztése" a klímaváltozás mellett a legnagyobb környezeti kihívás, amellyel az emberiség kénytelen szembenézni.

A brüsszeli dokumentum szerint Európa őshonos madárfajainak 43 százalékát, a pillangók 45 százalékát kihalás fenyegeti, és ugyanilyen sors vár a hüllők 45 százalékára, valamint az édesvízi halfajok 52 százalékára.

Az Európai Bizottság 2010-re meg kívánja állítani a biológiai sokszínűség zsugorodását. A testület nem új törvények megalkotását kezdeményezte, ehelyett pénzügyi támogatásokat, a döntéshozatal hatékonyabbá tételét, illetve a környezeti tudatosság előmozdítását javasolja a 25 tagállamnak.

A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy az 1970-es évek óta a világ trópusi esőerdeinek az EU-országok területénél nagyobb kiterjedésű hányada pusztult el, a fajok kihalásának sebessége feltehetően növekszik, s ez olyan tömeges kipusztulással fenyeget, amilyenre a dinoszauruszok 65 millió évvel ezelőtti eltűnése óta nem volt példa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonmagyaróvári csoport

Újhely Építők–Püski 1–1 (0–1). Gsz.: Tuba, ill. Czafik P. Tovább olvasom