Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A biotechnológiai piachoz zárkózna fel Oroszország

Oroszország azt tervezi, hogy központilag finanszírozott beruházásokkal zárkózik fel a biotechnológiai piachoz. Oroszország részesedése a biotechnológiai világpiacból a 0,2 százalékot sem éri el, ami nincs arányban az ország szükségleteivel és gazdasági illetve intellektuális potenciáljával.
10-15 évvel ezelőtt még nem volt ekkora a lemaradás. A felzárkózást és az import egy részének kiváltását központilag koordinált és részben központilag finanszírozott, 10 évre elnyúló beruházás-sorozattal szeretnék elérni - hangzott el a minap az Orosz Biotechnológiai Társaság 3. közgyűlésén.

A tanácskozáson elfogadták az Orosz Föderáció biotechnológiájának 2006-2015 közötti időszakra szóló fejlesztési tervét. A program finanszírozását 10 százalékban a központi költségvetés, 30 százalékban a régiók, és 60 százalékban költségvetésen kívüli, magánforrásokból kívánják biztosítani. Ha sikerül végrehajtani a programot, az import gyógyszerek legalább 20 százaléka országon belül előállítható lesz, a lakosság jobb minőségű élelmiszert kap, javul az életminőség, képes lesz az ország felvenni a harcot a bio-terrorizmussal, és versenyképesebb lesz a gazdasága - részletezte az elementy.ru internetes honlap.

A terv először a nemzetvédelmi jelentőségű stratégiai projekteket részletezi. Ilyen a mikroorganizmus-gyűjtemények megőrzése, az alternatív üzemanyagok előállítása, a megújuló energiaforrások ügye, a környezetbarát földművelés, és - egy első látásra nem ide tartozó feladat - a glukóz-fruktóz szirupok gyártásának megszervezése (ez ugyanis a mikrobiológiai és kémiai ipar stratégiai nyersanyaga).

A program tíz kiemelt ágazattal foglalkozik, köztük a posztgenomikus technológiákkal, a bioinformatikával, a biochippel, és a nano-biotechnológiával. Az antropogenomika projekt a biometrikus személyigazolvány ("biopassport") kidolgozásával foglalkozik. A környezetvédelem, a biológiai sokféleség megőrzése, a bio-katasztrófa elhárítás és a bio-katalizáció mellett a legfontosabb terület a gyógyszertechnológia, ahol elsődleges cél az import termékek hazai kiváltása.

Ide tartozik a hormonok, a monoklonális antitestek és az új generációs oltóanyagok előállítása, valamint az őssejt-kutatás is. A mezőgazdaságot genetikailag módosított hazai növényekkel és állatokkal szeretnék segíteni. Szerepel még a programban az egészséges táplálkozást biztosító élelmiszeripar, ezen belül kiemelt terület a tengeri termékek biotechnológiája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kaiser meghódítja a német piacot

Réti Attilát, a Kaiser Food Élelmiszeripari Kft.tulajdonosát a száz leggazdagabb magyar között… Tovább olvasom