Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

A bioüzemanyag miatt drágul a sör

A németeknek hamarosan többet kell fizetniük kedvenc italukért, mert megduplázódott a sörgyártáshoz nélkülözhetetlen komló ára - ugyanis egyre több termelő tér át erről a növényről a bioüzemanyagok előállításához szükséges, államilag is támogatott és jövedelmezőbb kultúrákra.
"A sörgyárosok január 1-jén még úgy döntöttek, hogy nem hárítják át a fogyasztókra az ÁFA 3 százalékos emelését, de ezúttal nincs más választásuk" - jelentette ki az AFP-nek Kai Schürholt, a német sörgyárosok szövetségének elnöke. Az áremelések május 1. körül várhatók.

A komlóból előállított maláta a sör egyik alapanyaga, és tonnájának ára a tavalyi 200 euróról 400 euróra növekedett. Ezt ugyan részben a rossz 2006-os termés magyarázza, de a fő oka az, hogy a termelők szemében mind kevésbé vonzó a komló: vetésterülete évente 5 százalékkal csökken Németországban.

A 12 millió hektáros német vetésterületből ma már 2 millió hektáron "energetikai növényeket" termesztenek. Manfred Weibauer, a német malomipari szövetség elnöke ezért az ilyen kultúráknak nyújtott támogatás csökkentését sürgeti. "A kormány nem helyezheti az energetikai biztonságot az élelmiszerbiztonság elé" - hangoztatja Weibauer.

Az ipari pékségek szövetségének elnöke a Wirtschaftswoche című hetilapban azt jósolta, hogy "a közeljövőben" elkerülhetetlen lesz a kenyér árának 10 százalékos emelkedése is. A bioüzemanyagok termelése Németországban és az Európai Unióban is támogatást élvez: az EU tervei szerint 2020-ben a járművek üzemanyag-fogyasztásában arányuknak el kellene érnie a 10 százalékot. A parasztszervezetek viszont vitatják, hogy a biodízelre való átállás kizárólagos magyarázat lenne a sör vagy a kenyér árának várható növekedésére.

A komló vetésterülete azért csökken - hangoztatta Jens Rademacher, a német mezőgazdasági termelők szövetségének egyik illetékese -, mert a sörgyárak évről évre kevesebbet akarnak fizetni ezért a növényért, és így ez a kultúra már nem eléggé jövedelmező. Véleménye szerint az élelmiszeriparnak - akár tetszik, akár nem - fel kell készülnie arra, hogy a gabonatermés felvásárlásánál a jövőben számolnia kell a bioüzemanyag-gyártók versenyével.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrtak egy férfit Cigi az alvázban Baleset Rongáltak az Ady Endre úton Fqkaszát loptak

sopron» A Kossuth Lajos utcai telefonfülkében egy vérző hátú férfi kér segítséget –… Tovább olvasom