Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A bizottsági helyekről is döntöttek

Rendkívüli ülésen döntöttek tegnap a közgyűlési bizottsági elnökök és tagok megválasztásáról és az alpolgármesterek illetményéről. A személyi kérdésekben heves vita bontakozott ki. A bizottságok nem képviselő tagjai letették esküjüket.
A szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) rendeletének módosításával vette kezdetét tegnap a rendkívüli közgyűlés, és már az első napirend tárgyalásánál látszott, nem lesz könnyű napjuk a képviselőknek. Az SZMSZ rendeletmódosítása tartalmazta a koordinációs bizottság megszüntetését, az oktatási, sport- és ifjúsági bizottság összevonását a kulturális és idegenforgalmi bizottsággal (a továbbiakban kulturális, oktatási és sportbizottság), valamint a tulajdonosi bizottság átnevezését gazdasági bizottságra, és az egészségügyi és szociális bizottság átnevezését szociális és egészségügyi bizottságra. Az átszervezést a polgármester a feladatok összetett voltával indokolta.
Dr. Szekeres Csaba (Civil Összefogás) feltette a kérdést, az albizottságokat milyen módon érinti a változás. Neki Havas András alpolgármester felelt, válasza szerint az előző ciklusban számtalan albizottság működött, az új struktúrában a számuk valószínűleg kevesebb lesz. Ezt követően Varga Gyula (MSZP) szólalt fel és kérte, tartsák meg az idegenforgalmi és kulturális bizottságot. Felvetésére Mágel Ágost reflektált, ő az előző ciklusban tapasztalt, az idegenforgalmat érintő csekély számú üggyel indokolta a változást. Végül szavazásra bocsátották a módosítást, és tizennyolc igennel, hat nemmel és egy tartózkodással „átment” az indítvány.
Személyeskedéstől sem mentesen folytatódott a közgyűlés következő napirendi pontjának – a bizottsági elnöki és tagsági helyek kiosztásának – tárgyalása. Kóczán Zoltán (SZDSZ) szólalt fel és szembesítette Abdai Géza alpolgármestert azon – egy hete tett – szóbeli ígéretével, mely szerint az ellenzék két bizottság vezetését kapja meg, ezzel szemben a határozati javaslat már csak a pénzügyi bizottságot mondja ki szocialista vezetésűnek. Kóczán képviselő többször megismételt kérdésére végül az alpolgármester adott indoklást, mely szerint „nem járható út, ha nem a városvezető frakció irányítja a jogi és ügyrendi bizottságot”. Az ellenzék kifogásolta és cáfolta a polgármester azon kijelentését is, mely szerint a helykiosztásról egyeztetés történt volna a frakcióvezetők között. Ezt maga Kalmár István (MSZP) is tagadta, ő az elnyert képviselői és bizottsági helyek közti aránytalanságokra hívta fel képviselőtársai figyelmét, majd azt is elmondta, a Fidesz–KDNP tizenhat éves tradíciót rúg fel azzal, hogy nem engedi át az ellenzéknek az említett tisztséget. Az egyre elmérgesedő vita lezárásaként Kóczán Zoltán konstruktív megoldásnak javasolta, hogy vegyék le a napirendről a témát és a frakcióvezetők tényleges egyeztetése után térjenek rá vissza. Az ügyrendi javaslatot a Fidesz-tábor azonban elutasította.
Kalmár István visszásságot említett beszédében, melyben arról szólt, hogy az előző ciklus ellenzéke három bizottságot „elnökölt” és indoklást kért az aránytalan hátrány ügyében. Havas András válaszában az előző ciklus személyi és a közbeszerzéseket érintő döntések igazságtalan voltára hívta fel a figyelmet.
– Ha végig ilyen vádaskodás jellemzi majd az új közgyűlés munkáját, az nem tesz jót a városnak. Ez a viselkedés sem a közgyűléshez, sem Sopronhoz nem méltó, egyedül Havas Andráshoz – fogalmazott Kó-

czán Zoltán, majd kivonult az ülésteremből. Végül titkos szavazással az eredeti előterjesztésnek megfelelően megválasztották a bizottságok elnökeit és tagjait. A pénzügyi bizottság elnöke Hruby József lett, a jogi és ügyrendi bizottságé dr. ifj. Arszin Miklós, a gazdasági bizottságé Rádonyi László. A kulturális, oktatási és sportbizottság élére Sass Lászlót, a szociális és egészségügyi bizottság elnökévé Osváth Andrást, a városfejlesztési bizottság vezetőjévé pedig Mágel Ágostot választották.
Végül – a nem képviselő-bizottsági tagok eskütétele után – az alpolgármesteri illetményekről határozott a közgyűlés. A főállású dr. Simon Istvánt havi bruttó 480 ezer forint illetmény és 96 ezer forint költségátalány illeti, Abdai Géza és Havas András tiszteletdíja 239 ezer forint, költségátalányuk 47.800 forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

mindig a győzelem igényével

Az MKB-Euroleasing ma 18 órakor a Vasas Csata DSE ellen hazai pályán kezdi meg a bajnokságot. A SEAT… Tovább olvasom