Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 17°C | 26°C Még több cikk.

A biztonsági öveket és a gyermeküléseket ellenőrzik mától

Elsősorban a biztonsági öveket és a gyerekülések használatát vizsgálják a rendőrök keddtől csütörtökig az ország útjain. A razzia része a TISPOL nevű uniós közlekedésbiztonsági akciónak, a magyarországival egyidőben Európa más államaiban is hasonló ellenőrzésre számíthatnak az autósok.
Itthon a Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai is részt vesznek az akcióban. Az ellenőrzés nemcsak a sofőröket, hanem az utasokat is érinti.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság munkatársai a járművek műszaki állapotát vizsgálják, illetve azt, megvannak-e a szükséges okmányok. Külön figyelik majd, hogy minden kocsin van-e olvasható, megfelelően felhelyezett rendszám. Az autópálya-rendőrök pedig külön feladatként kapták, hogy fokozottan ellenőrizzék azokat a szabályszegőket is, akik a tiltás ellenére szabálytalanul használják a leállósávokat.

Az ellenőrzésnek különös aktualitást ad, hogy a rendőrség adatai szerint itthon az autósok körülbelül fele használja csak a biztonsági övet. Ezt a jövőben legalább az európai átlag szintjére - 90 százalékra - szeretnék emelni.

A TISPOL évente 8 ellenőrzést tart a kontinens több országában egyszerre. Külön vizsgálják az ittas és drogos sofőröket, a biztonsági öv használatát, a teherautókat és buszokat, illetve a sebességhatárok betartását. Az ellenőrzések célja, hogy Európában a balesetben elhunytak számát 2010-re a 2001-es szint felére csökkentsék.

Olvasóink írták

  • 2. megint csak a sarc. 2008. szeptember 09. 19:48
    „Az ellenörzés alól a külföldiek megint kiesnek, ugye? Mivel őket nem büntethetik a rendőrök úgysincs semmi szankció a birság benem fizetése miatt.A külföldi vezethet Magyarországon szabálytalanul,/ a megengedettnél gyorsabban/ bliccelhet az autópályán úgy sem lesz behalytható tőle a kiszabott birság, és vezethet akár a biztonságos közlekedésre alkalmatlan autót is mivel a rendőrök még csak a se..üket sem szagolhatják meg.
    Ez is csak egy újabb pénzbeszedési lehetősség a Magyar autóvezetöktől.”
  • 1. gropius 2008. szeptember 09. 15:52
    „Mit akarnak ezzel üzenni? Akinek nincs gyerekülése az ma ne induljon útnak? Viszont lehet ittasan vezetni, vagy esetleg belőve?
    Hiába annyira komplex egy mindenre kiterjedő ellenőrzés, hogy egyszerre nem is lehet mindenre koncentrálni. Aztán javaslom a mobiltelefonozás ellenőrzését, a 150-el hasító autók nem érdekesek, csak akkor, ha a söfőr mobiltelefonozik (Egyébként cellainformációk alapján gyakorlatilag az összes gyorshajtót el lehetne kapni, nem kell a készüléken beszélni, elég, ha be van kapcsolva - nadehát a személyiségi jogok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Romák házára lőttek: kétszázezer forint nyomravezetői díj

Kétszázezer forint nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség a Nyíradony-Tamásipusztán történt lövöldöző kézrekerítéséért. Tovább olvasom