Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A boldogok ritkábban kapják el a náthát

A boldog, vidám emberek ritkábban fáznak meg, s általában jóval egészségesebben vészelik át az őszi-téli időjárási viszonyokat, mint rosszkedvű embertársaik – állapították meg egy kísérlet során a közelmúltban amerikai kutatók. A lelkiállapot tehát hat a testi egészségre. Szegedi szakemberek véleménye is alátámasztja ezt – a hivatalos, illetve az alternatív gyógyászat képviselőjéé egyaránt.
A meleg sál mellett a lelki egyensúly is felvértezheti az embert a betegségekkel szemben. Illusztráció: MTI
Amerikai kutatók heteken át figyelték a vizsgálatban részt vevők hangulatát, lelkiállapotát, majd náthát okozó rhinovírussal, illetve influenzavírussal fertőzték meg őket. A kísérlet eredményeként kiderült: aki vidám, nyugodt, az kisebb eséllyel betegszik meg a kórokozók hatására, mint aki boldogtalan.

Dr. Hartai Tamás fül-orr-gégész osztályvezető főorvos ennek kapcsán azt mondja: szerveink összehangolt működése, és lelki-hangulati állapotunk kapcsolatban van egymással. A negatív lelki hatások a vegetatív idegrendszer közvetítésével szervi elváltozásokat okozhatnak. Néhány betegségről – például gyomorfekély, magas vérnyomás – konkrétan tudni, hogy kialakulásában ezek szerepet játszanak, s bár nem bizonyítható, de sejthető: nagyon sok más esetben is meghatározó jelentősége van a lelki egyensúlyzavarnak és a pszichés állapotnak.

Ennek az sem mond ellent, hogy ma már tudjuk, a különféle betegségek kialakulásának lehetősége genetikailag kódolt. Ha valaki genetikailag hajlamos egy betegségre, nem biztos, hogy mindenképpen kialakul nála az adott kór, de ha lelkiállapotát rontó hatások érik, akkor sokkal nagyobb az esély a kialakulására, mintha nem érnék.

Hatékony stresszkezelés

Sok ember tapasztalja: ha jól mennek a dolgai, „nincs az a betegség, ami ledöntené a lábáról", úszhat bár az egész környezete a náthában, ő nem kapja meg. Ha viszont egyik csapás a másik után éri, akkor „mindent elkap" – mondja dr. Hartai Tamás. Nem véletlen: ma már a szakorvos, miután a szakma szabályainak megfelelően ellátta a beteget, figyelmezteti az életmódváltoztatás szükségességére; ez legtöbbször stresszmentesebb életet, illetve hatékony stresszkezelést is jelent. A stressz elkerülésére sokszor nemigen van mód, földolgozására pedig az emberek különféleképpen alkalmasak, de törekedniük kell rá. Sokféle technika áll ez ügyben rendelkezésre, közülük Mészáros Edina az általa is végzett masszázst, illetve a relaxációs tréningeket említi.

Mészáros Edina egészségfejlesztő terapeuta azt mondja: a pszichoneuro-immunológia szerint bizonyos pszichés beállítódások olyan jelvivő anyagokat szabadítanak föl az agyban, melyek hatnak az immunsejtek működésére. – Ez nem spekuláció: a kutatók ma már le is tudják fényképezni az agyban végbemenő biológiai folyamatokat, méghozzá színesben, s három dimenzióban. Hogy egy-egy érzés, gondolat milyen nyomot hagy az agyban, képszerűen ábrázolható – mondja Mészáros Edina.

Az egészségfejlesztő terapeuta is hangsúlyozza: a stressz önmagában nem biztos, hogy negatívan hat az egészségre: ha föl tudja dolgozni az ember, akkor nem, sőt erre szokták azt mondani – „ha valami nem öli meg az embert, akkor megerősíti". De ha az egyén nem tudja a stresszt feldolgozni, tehetetlennek érzi magát vele kapcsolatban, akkor az kifejtheti az önmagán túli, testi betegségekhez vezető hatását. Az így létrejött betegségek olykor kialakulási helyükkel, mibenlétükkel is jelzik: csak tünetei valaminek, és ha a tünetet el is mulasztjuk, az ok megmaradhat, s a baj újra kialakulhat. Ha például valakinek fáj a háta, a válla, elképzelhető, hogy az „élet terhei" alatt roskadozik, ha valaki gyomorbetegséggel küzd, sokszor arról van szó, valamit jelképesen „nem vesz be a gyomra", aki szívbetegséggel küzd, túlságosan „szívére veszi" a dolgokat. A tartós gyógyuláshoz a gyógyszeres kezelést célszerű lelki kezeléssel is kiegészíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Önkormányzati párttá vált a Fidesz”

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom