Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A boldogság neve: Anna, Lili és Vivi

Állítólag minden nyolcadik terhesség ikerterhességnek indul, de csak minden nyolcvanadikból lesz ikerszülés. Ám nem csak ezért érezheti különlegesnek magát az, aki ikreket szül és nevel, vagy aki ikerként éli életét. Például a szegedi Sinkó házaspár több éven át várt gyermekáldásra, mikorra megérkezett végre Anna Borbála, Vivien Mária és Lili Éva.
A gyermekáldás régen várt ajándék Sinkó Róbert és felesége, Tünde számára. Fotó: Schmidt Andrea
A kisbaba és a tej édes illata fogadja a fodorkerti családi ház gyerekszobájába lépőt.
– A barátainktól kaptuk a három különböző kiságyat... A rokonok még nem értek ide – mentegetőzik Sinkóné Tünde, mikor bevezet a három kis hercegnő micimackós függönyökkel és plüssállatocskákkal díszített birodalmába. – Nem került mellénk védőnő, pedig reméltem, legalább az első hetekben kapunk segítséget, hiszen mindenki tudhatja: három csöppségről egyszerre gondoskodni embert próbáló feladat. Így aztán a nővérem gyerekei gondozásakor ellesett fogásokat fölidézve a férjemmel ketten sürgölődünk a lányaink körül.

Míg a fiatal anyuka Lilit teszi tisztába a pelenkázóasztalon, addig a sugárzóan boldog apa, Sinkó Róbert a fölsíró Annát kapja lapátnyi tenyerébe, s gyakorlott mozdulatokkal eteti. Mikor a kicsi megnyugszik, a csöpp lányt a gyerekülésbe helyezi, és a cumisüveget az összegöngyölt takaróval alátámasztva „automatizálja" az etetést. Aztán már nyúl is a harmadik követelődző csecsemőért, Viviért.

– Ötletesnek kell lenni, különben nem boldogulnánk a három csöppséggel, miközben a szomszéd szobában élő, fél oldalára béna 78 éves nagymamámat is mi ápoljuk – kíséri szöveggel mozdulatait Robi. – Egyik Törpe sincs elkényeztetve – becézi lányait. – Ahogy megszülettek, a gyerekkórházba kerültek, egy hónapig ott erősödtek. Már ott meg kellett tanulniuk, hogy ki kell várni a sorukat.

Az orvos számai

Nagyjából 80 terhesség közül egyből ikerpár születik – osztotta meg velünk tapasztalatát dr. Pál Attila professzor, a szegedi egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájának igazgatója. Korábban a „nagy számok törvénye" úgy szólt, hogy hármas ikrekre 6400, négyes ikrekre 512 ezer terhesség után számíthattunk, illetve olyan családban, ahol korábban többször volt ikerszülés, nagyobb az esélye a történet ismétlődésének. Ám e szabályt átírta a meddő pároknak segítő mesterséges megtermékenyítés lehetőségének elterjedése. A professzor a számok mögötti kockázatra irányítja a figyelmet azt magyarázva, hogy az ikreket váró anyát már a 22. terhességi héttől tanácsos kórházi körülmények között megfigyelés alatt tartani, mert így a babák 200-300 grammal nagyobb súllyal jönnek világra. Ugyanakkor az ikerpárok általában a 36-38., míg a hármas ikrek a 32-34. hétre születnek meg, vagyis koraszülöttként, annak minden egészségügyi nehézségével kezdik a méhen kívüli életet.

Ajándék a gyermek


A gyermekáldást 1991 óta óhajtotta a Sinkó házaspár. Tavaly tavasszal a Kaáli-intézetbeli kezelés után végre három egészséges magzatot mutatott az ultrahangos berendezés.
– „Redukálni" kellene a kicsik számát – javasolta óvatosan a doktor nő. Mi meg visszakérdeztünk. „A három egészségesnek látszó magzat közül melyiket pusztítaná el?!" Azonnal válaszoltunk is. „Egyiket sem!" Aztán valóban hatalmasra nőtt a pocakom, de jól viseltem ezt az áldott állapotot. Erős a szervezetem. Nagy szerencse, hogy nem túl korán, a 36. hétre, tavaly november 29-én megszületett a három lányunk: 2000, 2070 és 2150 grammal. Jól döntöttünk, hogy mindhármukat vállaltuk – gyönyörködik a kerek szemmel figyelő csöppségekben a folyton mosolygó kismama.

Iker, de egyéniség

Ikerpár egyik tagja Tünde édesapja is. Ám – a családi legendárium szerint – ikertestvérét a bábaasszony elejtette, ezért ő a „párja" nélkül nőtt föl. De azt máig érzi: ikernek csak a testvérével együtt tekintenék. Egymagában ugyanolyan, mint mindenki más: ember. A Sinkó szülők már látják: ikrek, mégis különböznek az ő kicsi törpéik.

– Anna hercegnő a legétkesebb, Vivi izgő-mozgó, és mindent kiharcol magának, Lili pedig maga a nyugalom – jellemzi lányait a büszke apa, aki állítja: már a sírásukat is képes megkülönböztetni.
– Lili és Vivi között állandó a versengés, Anna másképp éri el, amit akar – folytatja az anyuka.

Szaladnak az órák Sinkóéknál, mióta három bébi szuszog a baldachinos ágyikókban. Tünde naplót vezet, hogy könnyebb legyen fölidézni: ki mikor és mennyit evett. A csecsemők ahogy igénylik, ötször-hatszor kapnak anyatejet. Annát naponta öt-hat alkalommal tornáztatni is kell. A fürdetés anya és apa együttes öröme.

Milyen ikernek lenni?

Külön-külön nem vagyunk ikrek, csak emberek; csupán együtt alkotunk egy ikerpárt – hangsúlyozza a névtelenségbe burkolódzó, de a xray@sch.bme.hu elektronikus címen elérhető fiatalember. Szerinte az ikerséggel jár, hogy az ember soha nincs egyedül, ami csak ritkán hátrány. Mivel 99 százalékban hasonló az érdeklődésük, az ikreknek mindig van miről beszélgetniük, és így egyes témákban sokkal jobbak lesznek az értesüléseik, hiszen több szem többet lát, több agynak több ötlete van, amit viszont a másik felül tud bírálni, és az esetleges hibákat korrigálhatja.

Helye a pénznek


A határtalan örömbe üröm csak akkor vegyül, ha Sinkóék nagyon előre néznek. Segítség most még csak-csak akad, hiszen bébiruhákat kapnak a barátoktól, a karosszérialakatos férj munkahelye, a Szegedi Közlekedési Társaság pedig ajándékként adta a három csöppséget befogadni képes babakocsit. A kiadások azonban úgy nőnek, ahogy a gyerekek. Most egy hónapban csak pelenkára közel húszezer forintot költenek.

– Egy fiú gyerek még jöhetne! Akkor még elégedettebb lennék a világgal! – ereszt el egy halk sóhajt a feleségére mosolyogva Robi. Elárulja, annak is örülne, ha személyi vagy anyagi támogatásra szóló önkormányzati vagy más pályázatról értesülne, hogy szerencsét próbálhasson az ikreket nevelő család.

A kétkezi munkájukkal fölújított házukba két éve költöztek Sinkóék, a törlesztőrészleteket 2022-ig nyögik. Tünde a szülés előtt dolgozott egy büfében, így jár neki a gyes, ám hiába adott három gyermeknek életet, csak az ikrek utáni „szokásos" dupla összeget kapja. A családi pótlék viszont már három gyermek után jár nekik. Joga lenne az ikrek iskolássá növekedéséig, 2012-ig otthon maradni, de ha már nem bírják a szűkölködést, visszamegy dolgozni, hogy több legyen a kenyérrevaló.


Ikerfalva

Az indiai Allahabad közeli Mohammad Pur Umriban minden tizedik szülés ikerszülés, az ikrek többsége egypetéjű. A faluban az elmúlt 10-15 évben nőtt meg kiugróan az ikerszülések aránya – nyilatkozta a BBC World Service-nek a falu hetvenéves vezetője. Ha további ikres legekre vadászunk, akkor megtudhatjuk: a legnagyobb számú többes ikrek, akik életben is maradtak valamennyien, hatos ikrek voltak. Az első sikeres hatos édesanyja két gyerek szülése után nem esett újból teherbe, ezért hormonkezelésben részesült. Három fiát és három lányát tíz perc alatt szülte meg, ők a dél-afrikai Rosenkovitz ikrek, együttes születési súlyuk 11 kilogramm volt. Az első életben maradt (természetes úton fogant), otthon született ötös ikrek a kanadai Dionne nővérek. Édesanyjuknak már hat gyereke volt, amikor 1934-ben születtek, együttes súlyuk alig öt kiló volt. Magyarországon egyetlen ötös iker maradt életben, az 1983-ban született, kiskunfélegyházi Tarjányi testvérek. Ők ötpetéjűek, császárral születtek a 33. héten, valamennyien egy kiló feletti súllyal – négy lány és egy fiú – derül ki Métneki Júlia Ikrek könyve című művét olvasva. F. Nagy Zsuzsa: Egyből ketten című könyve pedig egy lombikbébi-történet őszinte, hiteles naplója, gazdagon fűszerezve humorral, öniróniával, megtűzdelve hétköznapi, mégis komoly drámákkal. Ugyanakkor sovány az ikrekről szóló szakirodalom, még az interneten is, igazolja a www.iker.lap.hu című linkgyűjtemény. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 ajándékötlet Valentin napra!

Szent Valentin nevenapján világszerte megajándékozzák szeretteiket az emberek. Ön már vett valami… Tovább olvasom