Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

A bor jövedéki termék marad

A jövedéki törvény január elsején életbe lépett módosítása elsősorban a kistermelők sokat bírált adminisztrációját csökkenti, de akad olyan vélemény is, hogy ismét kinyíltak a borhamisítás kiskapui.
Két és huszonöt liter közt – az úgynevezett kannás kiszerelésű borokra – zárjegy helyett hivatalos zár kerül.
– Egyes híradásokkal ellentétben a bor továbbra is jövedéki termék maradt – jelentette ki Horváth Szabolcs főhadnagy, a Soproni Vámhivatal jövedéki alosztályvezetője.

– Az adó mértéke továbbra is öt forint literenként, viszont azokat a szőlőtermelőket, akik nem foglalkoznak bor előállításával, kivonták a törvény hatálya alól. Jelentősen csökkent a kistermelők (az ezer hektoliter bort előállítók), vagyis az egyszerűsített boradóraktárak adminisztrációja.
Jelentősen csökkent a kistermelők (az ezer hektoliter bort előállítók), vagyis az egyszerűsített boradóraktárak adminisztrációja, mert a jövőben évente csak egyszer kell adóbevallást készíteniük és kétszer elszámolást az adott vámhivatalnak.
Jelentős változás a zárjegyekkel kapcsolatos. Ez azt jelenti, hogy kétliteres kiszerelésig nem kell zárjegyet tenni a palackokra, 2 és 25 liter között, az úgynevezett kannás borokra pedig hivatalos zár kerül. Ez nem azonos a zárjeggyel, mert nem az állam készítteti és nem a vámhivatalok közvetítésével kerül a forgalmazókhoz. Mint megtudtuk, az öntapadós kis matricát a termelők, forgalmazók a gyártótól közvetlenül vásárolhatják meg. A régi zárjegyek azonban még június végéig felhasználhatóak, sőt – szükség esetén –, lehet igényelni a vámhivataloktól. A hordós borokra vonatkozó szabályok nem változtak.
Egyes vélemények szerint a módosított jövedéki törvény enyhítése ismét utat nyit a borhamisításnak, mert ellenőrizhetetlenné válik a bor útja. Ezzel nem ért egyet Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségek Tanácsának elnöke.
– A törvény – véleményem szerint – még ha rejtetten is, de még szigorúbbá vált. Csak példaként említem, hogy a gazdáknak január 15-ig kell leadni szüreti jelentésüket (melyik dűlőben mennyi termett, és mennyi volt a must cukorfoka) a hegyközségeknek, és az adatokat ők továbbítják az illetékes vámhivataloknak. Ellenkező esetben a bor nem kaphat származási papírt. Ami pedig a zárjegyeket illeti: a palackos bor „pedigréjén" minden fontos adat szerepel, tehát valóban nem szükséges zárjeggyel vagy újabban hivatalos zárral ellátni. A kannás borok esetében pedig a hivatalos zár szigorú sorszám szerint halad majd, és továbbra is minden borszállítás nyomon követhető lesz a borkísérő okmányokon.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évkezdés az üzemekben

Január 2-án, az év első munkanapján az a cég számított kivételnek, amelyikben elkezdődött a… Tovább olvasom