Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

A borkóstolás aranyszabályai

Bort csak vékony falú üvegpohárból igyunk, soha ne próbálkozzunk szappantartóval...

... nagyobb öblítősflakon kupakjával vagy szemüvegtokkal. Ha vékony falú, áttetsző üvegpohárba kitöltöttük a bort, vizsgáljuk meg a színét. Ha kék vagy barna színű, legyünk óvatosak, lehet, hogy oldott rézgálic vagy fáradt olaj került a poharunkba. A bor illatáról úgy győződhetünk meg, ha kicsit megjáratjuk a pohár falán, és legalább két-három lélegzetvétel erejéig az orrunk alá tartjuk. Ha azt vesszük észre, hogy a bor az orrunk fölött helyezkedik el, akkor valószínűleg még mindig a színét vizsgáljuk, a légzést ekkor se szüneteltessük.

A kóstolást ajánlatos a könnyebb borokkal kezdeni, amikor a testünk még ruganyos és nem viselkedik úgy, mint egy rosszul kinyitott kempingszék. A szín és az illat mellett leginkább a bor ízére vagyunk kíváncsiak, ezt főként a szánkban érezzük, ezért érdemes egy közepes kortyot a szánkba önteni, ahol majd a nyelvünk lubickol. Ha a kóstolás előtt nem nyitottuk ki a szánkat, ne számítsunk különleges ízekre. De ügyeljünk arra is, nehogy túl korán csukjuk össze a szánkat, a pohárból leharapott darab nem fokozza az élvezetet.

Különböző borok között mégis harapjunk valamit. Itt sajt, alma vagy apró uborkás szendvics jöhet számításba. Rézdrót, kartonpapír vagy hullámpala nem ajánlott. Kóstolás előtt mindig döntsük el, hogy a megkóstolt bort lenyeljük vagy alkalmasint kiköpjük, ellenkező esetben megindul a szánkban a tili-toli, félrenyelünk vagy fölszalad a korty az orrunkba, elveszítjük az egyensúlyunkat, és már nem a kóstolással leszünk elfoglalva, hanem mintha sapkabojtot forgatnánk a szánkban. Ha otthonról fáradtan indultunk el, akkor útközben mérlegeljünk. Ha nem üres a gyomrunk, borkóstolóra megyünk, ha üres, az esetek többségében vérvételre.

A bor ízéből, illatából és színéből bennünk összeállt harmónia alapján dönthetjük el, melyik számunkra a legjobb. Ebből aztán még néhány pohárral megízlelhetünk. De mindvégig csak annyit igyunk, amennyi ki is jön belőlünk. A kóstolást addig bátran folytathatjuk, amíg még egy nekifutással ki tudjuk mondani, hogy rabindranathtagore, vagy karcsúsítottférfiing, esetleg moszkvicsbuszslusszkulcs.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Változik a családi pótlék szabálylai

Januártól a babakötvény mellett számos, a családtámogatási rendszert érintő változás lépett életbe. Tovább olvasom