Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

A borvidék és az újra ébredező hírnév

Hazánk huszonkét borvidéke közt a pannonhalmi a kisebbek közé tartozik. Nagyságát történelmi múltja adja. Ám azt is tudni kell, hogy sajnos hatalmas a különbség a szőlőtelepítésre alkalmas és a megművelt szőlőterület közt.
Voltak olyan borvidékek, amelyek korábban ébredtek, de a megyénkbeli is öles léptekkel igyekszik behozni lemaradását. Erről készített Rimányi Zita összeállítást.

A Pannonhalmi borvidéken kevés az új telepítésű tábla, sok a kiöregedéshez közeledő. Például Tokaj és Villány korábban felébredt, így azokon a részeken a fejlesztések, a marketing terén jóval előbbre járnak a termelők, ám Pannonhalma környékének is lendületet adhat, hogy elkészült az első modern palackozója.

Telepítenének a gazdák

A Pannonhalmi borvidékhez – január elseje óta ez a hivatalos név a Pannonhalmi-Sokoróaljai borvidék helyett – tizenhárom település, hét hegyközség tartozik. Nyolcszáz a regisztrált bortermelők száma, de sok a házikertet gondozó. (Az ötszáz négyzetméternél kisebb területet művelők nem bejelentésre kötelezettek.) Így összességében mintegy nyolcszáz hektáron terem szőlő, de a hivatalos feltérképezés szerint erre a célra több mint háromezer hektár lenne alkalmas.

A borvidék össztermése évente hetven-nyolcvan mázsa szőlő, negyven-hatvanezer hektoliter bor. Jó lenne növelni a betelepített terület nagyságát, ám az uniós csatlakozással életbe lépő szabályozás az újratelepítést korlátozza. Dr. Vaszari Lászlónak, a hegyközségi tanács elnökének tájékoztatása alapján csak a kivágott részek pótlását engedélyezi.

Ezért szerinte a törvény végrehajtási rendeletére várnak a gazdák, remélik, az megengedi, hogy az elmúlt nyolc évben kivágott részek helyett is újakat telepítsenek. Ám a palackozók száma is kevés, pedig a palackozott áru növelhetné igazán a borászok hírnevét. Jelenleg öt van a borvidéken, de ebbe már beleszámoltuk azt, aminek Écsen most folyik a próbaüzeme és a bencés apátságét is, amit még nem szereltek össze.

Próbaüzem a palackozóban

„ Volt Győrben nagy borpalackozó, ahol kajárpéci, pannonhalmi borokat is töltöttek, de aztán ez a kilencvenes évek elején megszűnt, a téeszek felszámolódtak. Jó lenne pedig visszaszerezni e történelmi borvidék rangját, ezt célozza a leendő saját palackozóm is" – nyilatkozta dr. Vaszari László még 2002-ben, amikor az écsi borász 22 millió forintos támogatást kapott a megyei területfejlesztési tanácstól.

A döntést az indokolta, hogy a megyei önkormányzat szerint kiemelt cél a megye borászatának fejlesztése. A nyertes – akinek királyleánykáját korábban Győr-Moson-Sopron legjobb fehérborának választották – akkor elmondta: a Sokorói borvidék első modern palackozóüzemét építi meg.

Ehhez először egy szőlőzúzó-bogyózó gépet, egy cefreszivattyút és ülepítőtartályokat vásárolt, aztán megépíttette a borpalackozót és a palacktárolót, idén beszerezte a palackozóautomata gépsort. A három év alatt megvalósított beruházás teljes költsége mintegy hatvanmillió forint. Hamarosan óránként ezerötszáz palack bor kerülhet le a gépsorról.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjmentes hívásfogadás külföldön a T-Mobile-nál

A T-Mobile Magyarország előfizetéses és Domino kártyás ügyfelei a következő két… Tovább olvasom