Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

A bőség földje (Land of plenty)

Fenyegetettség, erőszak és az egyre inkább utat törő paranoia rajzolja meg Paul, a veterán harcos tevékeny mindennapjait. A zsúfolt és zavaros kémjátszmába csöppen bele a Tel Aviv-ból érkezett leány, aki erős, tiszta hitével utat mutat a meggyötört, kemény férfinak.
rendező: Wim Wenders

író: Scott Derrickson
forgatókönyvíró: Wim Wenders, Michael Meredith
operatőr: Franz Lustig
producer: Jake Abraham, Caroline Kaplan, Samson Mucke, Gary Winick
vágó: Moritz Laube

szereplő(k):
John Diehl (Paul)
Michelle Williams (Lana)
Richard Edson (Jimmy)
Wendell Pierce (Henry)
Shaun Toub (Hassan)
Burt Young (Sherman)
Jeris Poindexter (Charles)
Rhonda Stubbins White (Dee Dee)

A film sztorija

LA Downtown az egyik fő helyszíne a többszörös Cannes-i díjazott kultusz rendező, Wim Wenders legújabb sötét humorú, elevenbe vágó filmesszéjének, korunk Amerikájáról.

Két teljesen különböző látószögből figyelhetjük ezt az országot. Egyrészről egy már-már reményvesztett vietnami veterán, Paul (John Diehl - Pearl Harbor, Jurassic Park III.), másrészt egy fiatal, mélyen hívő katolikus lány, Lana (Michelle Williams - Halloween H20, Dick) világán keresztül.

Paul élete a 9/11-es események hatására telik meg ismét értelemmel. Úgy érzi, végre újra itt van az ő ideje, megint meg kell védeni a szabadság földjét. Ezért elkötelezett harcot, "egyszemélyes kommandót" indít a terrorizmus ellen. Igaz, némi hátszéllel! Ezt pedig barátja, Jimmy (Richard Edson - A szakasz, Million Dollar Hotel, Lulu a hídon) biztosítja számára. Paulnak minden muzulmán potenciális tettes. És úgy tűnik éppen jó nyomon jár...

A 20 évesen árván maradt Lana, Afrikában és Palesztínában töltötte gyerekkorát. Most érkezik vissza szeretett hazájába többéves távollét után. Egy Downtown-i hajléktalan szálláson vállal munkát.
A veterán harcos és a keresztény lány története egyszer csak összefut. Amikor szemtanúi lesznek a Paul által már éppen kipécézett "terrorista" meggyilkolásának, úgy döntenek együtt indulnak útnak és nyomozzák ki, mi vagy ki áll az események mögött. www.port.hu

Kritikák

mozinet.hu - Kostyál Andrea

" A visszafogott, de látványos beállításokkal dolgozó Franz Lustig
operatőri bemutatkozása jól sikerült. Kizárólag DV kamerát használt, de így is perfekt szélesvásznú élmény született. A szemcsézett kópia és a tükörsima képek váltogatása tudatos megoldás, jól alkalmazkodik a cselekményhez. A hőkamerás felvételekből, visszapillantókból és üvegfelületen tükröződő portrékból felrázzák a közönséget a Kalifornia testes látképei alatt szóló rockszimfóniák. Az állóhelyből, bizonytalanul induló vontatott munka a vége felé egy fordulattal ütemes autós utazássá lényegül. A mocskos autójába zárt Paul is feltámad romjaiból és végre megismerjük artisztikusabb oldalát.

A zárlat sajnos nem kerüli el az olcsó pátoszt, amit Leonard Cohen dallamai sem tudnak felejtetni. A széllel dacoló nemzetiszínű lobogó ívként feszül a felhőkarcolók felett. Amerika fegyverben, ahol azért még van büszkeség, igazság, szeretet és megbékélés. Kis jóindulattal a bőség földje."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vett internetes csalók

A bonni rendőrség öt gyanúsítottat tartóztatott le internetes csalás miatt: a bűnözők 30 ezer eurót… Tovább olvasom