Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

A BT elé kerül az iráni atomprogram ügye

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagállamának külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a héten esedékes rendkívüli ülése továbbítsa a BT elé az iráni atomprogrammal kapcsolatos kérdéseket.
Az öt ország - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország és Kína - diplomáciának a vezetői keddre virradóra Londonban jutottak megállapodásra erről. Azt is közölték, hogy a testület márciusig vár az iráni atomdosszié vizsgálatának megkezdésével, vagyis addig, amíg Mohamed el-Baradei, a NAÜ főigazgatója összeállítja hivatalos jelentését az iráni nukleáris programról.

Az öt diplomáciavezető német kollégájával együtt Jack Straw brit külügyminiszter londoni rezidenciáján vett részt munkavacsorán, és az éjszakába nyúló tanácskozáson hozta meg döntését.

A BT-nek joga van szigorú büntetőintézkedéseket kivetni Iránra, ha úgy találja, hogy Teherán nem tartja be a nukleáris programjával kapcsolatos kötelezettségeit, és a békés célú atomenergia-hasznosítás címén voltaképpen atomfegyver előállítására törekszik.

A külügyminiszterek a négy órán tartó egyezkedés során megfogalmazták azt az óhajukat is, hogy a nemzetközi közösségnek egyértelműen az iráni vezetés értésére kell hozni: hagyjon fel veszélyes nukleáris tevékenységével.

A NAÜ csütörtökön Bécsben tart rendkívüli ülést az iráni atomkérdésről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemet kellene építenie a kínai befektetőnek

Szegeden a múlt rendszerben tízezreket foglalkoztató textilipar a 90-es években összeomlott, ma… Tovább olvasom