Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

A bűnözés helyzete Magyarországon

Jelenleg a hagyományos és a fehérgalléros bűnözés párhuzamos vagy együttes jelenléte jellemzi a magyarországi szervezett bűnözést, és továbbra is a magyar és az orosz ajkú szervezett bűnözés a meghatározó – olvasható a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) elmúlt évi tevékenységét értékelő kötetben.
Az orosz ajkú szervezett bűnözői csoportok megjelenése a kelet- és közép-európai országokban már az 1990-es évek eleje óta megfigyelhető. Az Európai Unió bővítésének közeledtével expanziós törekvéseik tovább erősödtek, hiszen a bűnözői csoportok elemi érdeke volt, hogy hídfőállásokat építsenek ki a majdani schengeni övezethez tartozó országokban, ezzel végső soron a határok nélküli Európában.
Az elemzés szerint Magyarország az 1990-es évek elején az orosz ajkú szervezett bűnözés pénzmosási tevékenységének kedvelt színtere volt, az uniós csatlakozás jegyében azonban a magyar hatóságok szigorú pénzmosásellenes törvényt léptettek életbe, ezért e tevékenységüket a bűnözői körök más országokba helyezték át.
A hivatal évkönyve kitér a kábítószer-kereskedelem helyzetére is. Feltűnőnek nevezi a szintetikus kábítószerek és a cannabis forgalmának jelentős növekedését. Új jelenség, hogy az illegális kábítószer-kereskedelemmel foglalkozó szervezetek nagy tételű szállítások során együttműködnek, illetve az, hogy a kábítószer-forgalmazással foglalkozó szervezett bűnözői csoportok a cigaretta-, fegyver- és emberkereskedelem területén is egyre meghatározóbb szerepet töltenek be. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véd- és dacszövetséget hoznak létre az ingatlanközvetítők

Az összefogásban látják a kiutat a mai, olykor tisztességtelen eszközökkel folyó versenyben Szeged… Tovább olvasom