Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A cég is belebukhat a leépítésbe

Ha a csoportos leépítést nem megfelelően hajtják végre, növekedhet a fluktuáció, csökkenhet a motiváció.

Ha a csoportos leépítést nem megfelelően hajtják végre, megromolhat a munkahelyi légkör, növekedhet a fluktuáció, csökkenhet a munkavállalók motivációja.

Csoportos elbocsátás: legalább minden tizedik dolgozó érintett

"A csoportos létszámleépítés fogalmát csupán 2001. júliusa óta ismeri a magyar jog" - válaszolta Dr. Szőke László ügyvéd a Menedzsment Fórum kérdésére. A létszámleépítés abban az esetben tekinthető csoportosnak vagy tömegesnek, ha az egy időszakon, azaz 30 napon belül elbocsátottak létszáma a vállalati foglalkoztattak egytizedét teszi ki. Amennyiben a munkáltató csoportos létszámcsökkentést tervez, a döntés előtt legalább 15 nappal köteles a munkavállalói képviseleti szervvel, üzemi tanáccsal, szakszervezettel, vagy ezek hiányában a létrehozott munkavállalói bizottsággal egyeztetni.

Dr. Szőke szerint az egyeztetés előtt a munkáltatónak többek között meg kell neveznie a létszámleépítés konkrét okát, illetve a leépíteni kívánt foglalkoztatási csoportokat, s az egyes csoportokban elbocsátandó munkavállalók számát. Az egyeztetésen meg kell vizsgálni a létszámcsökkentés lehetséges elkerülésének módjait, s azt, hogyan lehet a következményeket enyhíteni. Az elbocsátás ugyanis egy munkavállaló számára anyagi veszteség mellett számos pszichés következménnyel is jár.

Nem mindegy, miért bocsátanak el

Dr. Farkas Lajos pszichológus az mfor.hu megkeresésére elmondta: alapvetően az egyén életszínvonalától, kompetenciájától és lehetőségeitől függ, mekkora terhet jelent számára az elbocsátás. Természetesen a személyiségen, ezen belül pedig a problémákkal való megküzdés stílusán is múlik, ki hogyan dolgozza fel az elbocsátás tényét - válaszolta Dr. Farkas. Akik inkább az érzelmi oldalról értékelik a helyzetet, azok nehezebben lépnek tovább. Mások problémamegoldásként tekintenek a helyzetre, így hamarabb indulnak el a megoldás irányába.

A leépítés gazdasági indoklása nyilvánvalóan mást jelent, mintha valakit személyes alkalmatlanság vagy hibák miatt bocsátanak el. Emellett az igazságosság vagy a sorsszerűség is oldhat valamennyit a személy érzelmi feszültségén. Ha a szelekció nem kivételezésen vagy egyéni hiányosságokon alapszik, hanem ágazatok, telephelyek vagy egyéb jellemzők szerint csökkentik a személyi állományt, az egyén bizonyos mértékben mentesül az önvád alól.

Outplacement

Az outplacement gyökerei a II. világháborúig nyúl- nak vissza. Ekkor ugyanis a háborúból visszatérő katonáknak kellett új lehetőséget, munkát találni az addigra megvál- tozott gazdasági életben. Az USA-ban a fogalom megjelenése a '60-as, Európában a '80-as, Magyarországon pedig csupán a rendszerváltást követő évekre tehető.
Az értesítés 30 nappal a tömeges létszámleépítés jognyilatkozatának közlése előtt szükséges. Biermann Margit, a Veszprém Megyei Munkaügyi Központ igazgatója szerint a vállalatok általában határidőre eleget tesznek a törvényben meghatározott közlési kötelezettségüknek. Az elbocsátott munkavállalók támogatása is jellemző: a cégek szinte kivétel nélkül felveszik a kapcsolatot a Munkaügyi Központtal. Az dolgozói tájékoztatókat, előadásokat tart az aktív foglalkoztatáspolitikai eszközökről, az (át)képzési lehetőségekről, a munkanélküli segélyről vagy az álláskeresési technikákról.

Outplacement: a vállalatnak is előnyös

A csoportos létszámcsökkentésre a Munka Törvénykönyve harminc napos időszakok szerinti ütemezést ír elő. A vállalat a munkavállalókkal egy időben a telephely szerinti illetékes munkaügyi központot köteles értesíteni.

 

A fenti tevékenység, az outplacement alkalmazása nagyban segítheti a vállalat jó hírnevének megtartását, ugyanis ellenkező esetben megromolhat a munkahelyi légkör, növekedhet a fluktuáció, a munkavállalók elégedetlenkedhetnek, motivációjuk csökkenhet. Esetleg még munkaügyi per is előfordulhat, amely magas költségeket vonhat maga után.

Az outplacement tevékenységnek az a feladata, hogy - ezeket a költségeket minimálisra csökkentve - segítsen az elbocsátási folyamat levezetésében. Fontos, hogy a vállalatnál maradt munkatársak tudják: ha esetleg velük történne meg ugyanez, a vállalat segítségükre lesz.

Figyelmeztető előjelek

Biermann Margit szerint a tömeges elbocsátás a felszámolás esetében előre kiszámítható. Akadt már arra is példa azonban, hogy az előző félévben még munkaerőt felvevő vállalkozás a második félévben hirtelen radikális munkaerő-csökkentést hajtott végre.

A csoportos létszámleépítésnek azonban általában vannak előjelei. Tipikusan a piacvesztésnek vagy a pénzügyi kondíciók romlásának tudható be a vállalatok ezen irányú lépése. A beszállítókat is magukkal ránthatja a felvevő vállalatok megszűnése, forgalmának csökkenése.

Az igazgatónő szerint nagyon fontos, hogy a vállalkozások hosszú távon és előre gondolkodjanak, így átmeneti létszámcsökkentésekkel el tudják kerülni a - gyakran a csoportos létszámleépítéssel együtt járó - vállalkozás megszűnését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai csoport

Rábacsanak–Egyed 2–0 (0–0). Gsz.: Rákli, Nagyváradi. Markotabödöge–Rábakecöl… Tovább olvasom