Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

A cégek négyötöde munkaügyi szabályok ellen vétett

A cégek jelentős része a hatósági előírások kijátszásával, bejelentés nélküli munkaerővel, a védelmi előírások mellőzésével próbál versenyelőnyhöz jutni a tisztességes vállalkozások ellenében - állapítja meg a feketelista.hu portál elemzése.
A több tízezer vizsgálatról készült első félévi jelentés megállapítása szerint összesen 10 ezer 466 munkáltatónál végeztek munkavédelmi ellenőrzést, és 83,6 százalékuknál tapasztaltak szabálytalanságot. Az esetek felénél a munkavállalók veszélyeztetése miatt, az intézkedések azonnali végrehajtását kellett elrendelni. Munkaügyi ellenőrzésre 11 ezer 481 munkáltatónál került sor, és az esetek 42 százalékánál állapítottak meg jogsértést. Feketén foglalkoztattak például 7 ezer 476 dolgozót.

A bejelentés nélküli foglalkoztatásban a vagyonvédelmi szakma megelőzi az építőipart és a vendéglátást is. Az utóellenőrzések során többször tapasztalható, hogy a munkáltató adószámát az adóhatóság felfüggesztette, vagy a társaság felszámolás alatt áll, a felszámoló a cég irataival nem rendelkezik, így a határozatban foglaltakat sem tudja végrehajtani. A hitelező tehát futhat a pénze után.

A munkaügyi hatóság ez év augusztus 31-ével - a hatósági nyilvántartásra vonatkozó módosított jogszabályoknak megfelelően - törölte a honlapjáról a munkaügyi szabálysértő vállalkozások adatait. A törlés azonban nem vonatkozik a munkavédelmi bírságokra, ezeket továbbra is csak a határozat meghozatalától számított két év eltelte után törlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a 3-as főutat

Ketten súlyosan megsérültek, amikor frontálisan ütközött két autó kedd reggel a 3-as főúton Bag és… Tovább olvasom