Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A chipsadó nem csökkentette a só- és cukorfogyasztást

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) szerint nem változott érdemben a magyar lakosság só- és cukorfogyasztása a népegészségügyi termékadó hatására, míg az érintett ágazatok vesztesége jelentősen emelkedett.
Az ÉFOSZ csütörtöki közleményében annak kapcsán hívja fel erre a figyelmet, hogy az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) közös hatásvizsgálata szerint csökkent az egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek fogyasztása a népegészségügyi termékadó hatására.

Az élelmiszer-feldolgozók szövetsége közleményében kifejti: "sajnos sem a közvélemény, sem az ÉFOSZ nem ismerhette meg részleteiben (...) a kutatást, de a publikált összefoglaló alapján feltételezhető, hogy rendkívül kisszámú mintából és számos alaptényező figyelmen kívül hagyásával, tévesen vonták le következtetéseiket a különadó hatásaira vonatkozóan".

Az ÉFOSZ azt állítja, hogy "az élelmiszereket sújtó különadó hatására" a költségvetés áfa-, nyereség- és iparűzési adóbevétele jelentősen csökkent, a feketegazdaság megerősödött, míg az adó beszedésének költségei az államkasszát terhelték.

Az intézkedés miatt több milliárd forint értékű tervezett beruházás hiúsult meg az ágazatban, az európai uniós támogatásokat visszamondták, megszűnt mintegy 1000 munkahely, különösen a hazai kis- és középvállalatoknál. A különadó ráadásul igazságtalan, hiszen az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező, ezért élelmiszerekre a jövedelmük arányában többet fordító társadalmi rétegeket fokozottabban sújtja - vélekedik a szövetség.

Az ÉFOSZ megjegyezte: ezt látta be a dán kormány is, amely a napokban - a cukor- és a zsíradó eltörlése után - a cukrozott üdítőitalok adóját is eltörölte, miután észlelte, hogy nemzetgazdaságilag az élelmiszerek adóztatása kizárólag károkat okoz, a lakosság egészségi állapota pedig ezektől az intézkedésektől nem javul.

Egyes termékek fogyasztásának visszaesése önmagában nem bizonyítja, hogy a fogyasztók egészségesebben étkeznek, valamint, hogy a cukor- és sófogyasztásuk csökkent volna. Kiskereskedelmi forgalmi adatok azt bizonyítják, hogy a lakosság só- és cukorfogyasztása érdemben nem változott az adó hatására - emelte ki az ÉFOSZ.

A gazdasági szempontokat vizsgálva az OÉTI legmeglepőbb kijelentése az, hogy az érintett vállalkozások jövedelmi helyzete a népegészségügyi termékadó hatására nem változott, sőt javult. "Ez az állítás egyértelműen nem felel meg a valóságnak" - vélekedik a szövetség.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján, az érintett ágazatok mérleg szerinti eredményének összesítésével megállapítható, hogy a már 2010-ben is meglévő veszteség 2011-re a nyolcszorosára nőtt - emelte ki az ÉFOSZ.

"Az OÉTI részéről egyértelmű felelőtlenség a fogyasztóknak (...) azt sugallni, hogy az érintett termékkörök fogyasztásának csökkentése önmagában elegendő az egészségi állapotuk javulásához, anélkül, hogy a hazai lakosság egészségi állapotának és elhízottságának összetett, valós okait érdemben feltárná, és komplex, hosszú távú felvilágosító programokkal kezelné" - olvasható a közleményben.

Az ÉFOSZ a közlemény szerint szeretne együttműködni a kormánnyal egy komplex, hosszú távú népegészségügyi program élelmiszerek fogyasztására vonatkozó részének kidolgozásában.

Olvasóink írták

 • 3. Aranea 2013. április 25. 19:59
  „A kormányunknak pusztán ürügy kellett egy újabb adóra - amivel alaposan melléfogtak.
  Elég megnézni pl. az iskolai menzák kínálatát (és összetételét - még egy "egészséges" főzeléknek is) - illetve vegyünk elő egy hagyományos magyar szakácskönyvet, olyan ételekkel, amit a magyar lakosság úgy általában fogyaszt.
  Főleg, ha ezen ételek közül azokat szemléljük, amiket legolcsóbban ki lehet hozni a 47 eFtból...
  Aztán lehet gondolkodni.”
 • 2. queenmargareth1 2013. április 25. 19:42
  „1, na ezzel egyetértünk.”
 • 1. Mozimasiniszta 2013. április 25. 19:11
  „Nna...még ha azt is tudná a mélyen tisztelt publikum, hogy milyen minőségű, és honnan származik az a"cukor"
  amivel a diabetesz és ! rákkeltő löttyöket , megédesítik, hát lehet hogy elkezdene gondolkodni !
  (néhány cikkel odébb, ebben a témában található kutatási anyag)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán: Bűnözőkkel nem fogunk össze

A miniszterelnök szerint az egész ország erkölcsi kérdésévé vált a Portik-Laborc-ügy, és ha az… Tovább olvasom