Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

A cigányságnak meg kell újulnia a felemelkedéshez

A cigányság felemelkedéséhez a roma közösségek hatékonyabb képviselete, a fejlesztési források tudatosabb felhasználása, de elsősorban "saját magunk megújítása" szükséges - jelentette ki Aba-Horváth István, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat közgyűlésének képviselője, debreceni kisebbségi vezető a témában rendezett megbeszélésen csütörtökön Nyíregyházán.
Az EU-Roma Országos Egyesület és a Képviselők Országos Egyesülete által szervezett, "A megújulás útján az ország, újuljon vele együtt a cigányság is!" című fórumon térségi kisebbségi szervezetek tanácskoztak, vitatták meg elképzeléseiket. Aba-Horváth István vitaindító beszédében úgy fogalmazott, hogy a cigányságnak először az elmúlt húsz évet kell lezárnia, s meg kell találnia a helyét az új társadalomban, a politikai struktúrában.

Legfontosabb az alkalmazkodás és az összetartás - vélte a képviselő, aki szerint súlyos problémát okoz a cigányság megosztottsága, valamint területi szétszakítottsága. Nézete szerint nincsen egyetértés a cigány szervezetek között, a szervezetlenség pedig azt a kelet-magyarországi régiót sújtja leginkább, ahol a roma összlakosság mintegy egyharmada él.

Az elmúlt évek cigánypolitikájával kapcsolatban a politikus azt hiányolta, hogy a romák ügyével érdemben senki sem foglalkozott, a szándék - eddig - az új kormányzaton sem látszik. "Ígéretek vannak, de ezeket nem tudjuk aprópénzre váltani é...ü, s még a 29 pontba sem fértünk bele" - fejtette ki Aba-Horváth István.

Hozzátette: emellett semmilyen hozadéka sincs a kormány azon tervének, hogy csökkenti a települési, valamint a kisebbségi önkormányzatok képviselőinek létszámát. Új alternatíva kell, a megválasztott roma képviselőknek pedig hatékonyabban kell képviselniük saját közösségük érdekeit. A roma vezető szerint ehhez például a diplomás roma fiatalok bevonására van szükség, akik a régebbi, tapasztaltabb roma vezetőkkel együttműködve megteremthetik az új cigány értelmiség alapjait.

Fontos, hogy a helyi roma szervezeteket ne Budapestről irányítsa az országos érdekképviselet, hanem saját maguk rendelkezzenek teendőikről, kapcsolatot teremtve a kisebb közösségekkel és a családokkal - tette hozzá. Aba-Horváth István beszédének végén rámutatott: ki kell alakítani a megyékben azokat a roma képviseleti szervezeteket, amelyek az uniós fejlesztési forrásokra pályázhatnának, a kapott pénzeket pedig - a szükségletek függvényében - elosztanák a különböző területeken.

A nyíregyházi programra Balog Zoltán romaügyi államtitkár is meghívót kapott, aki hivatalos elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni a rendezvényen.

Olvasóink írták

 • 18. maros50 2010. június 11. 00:10
  „..Nem Neked és hasonló gondolkozásúaknak mondja el,mert akkor valóban nem történne semmi.”
 • 17. maros50 2010. június 10. 23:48
  „9.Na ilyen örömöd nem lesz, ha 1000 évig élsz is,azon egyszerű oknál fogva,hogy a romáké is az ország,bármennyire is hietetlennek tünik számodra.”
 • 16. sóska66 2010. június 10. 22:59
  „Kutyából nem lesz szalonna. Bár kitudja . . .azért megér egy próbát.”
 • 15. szilléri 2010. június 10. 21:30
  „Hajrá !
  újuljanak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. jozko 2010. június 10. 21:16
  „Ismét egy nyakkendős cigány-vezető, aki tudja, mit kéne csinálni! Nosza, szerezze meg a fajtája között a szükséges tekintélyt, szedje össze a diplomás cigány fiatalokat, állítsa maga mellé a cigány "tőkéseket" és emelkedjenek. De ahogy elnézem csak költségvetési, sőt uniós támogatásra számítanak...ezért készek bizottságokat, képviseleteket alakítani! Mellesleg most miért kapja a fizetését? Azért, hogy elmondja nekünk, hogy mit kéne csinálniuk, vagy teszi a dolgát-nagy nyilvánosság-hajhászás nélkül....”
 • 13. TrombiFrédi 2010. június 10. 20:54
  „Csak már látnánk a tetteket!”
 • 12. szilléri 2010. június 10. 20:13
  „Új Madzsarország MSZP ???????????????????”
 • 11. Ahmadinejad 2010. június 10. 17:54
  „<moderálva> Útald át nekik rendszeresen a havi fizetésedet testvérem, igy te is segithetsz kicsit nekik ha ennyire fájdalmas neked valami! Mi bűnösök vagyunk, mert dolgozunk, és csak egy gyermekünk van, akit fel is tudunk nevelni, és egyetmre küldeni, inkább foglalkozzál mással:)”
 • 10. Ahmadinejad 2010. június 10. 17:17
  „"felemelkedni" :) És honnan? Kár lenne ide irnom, mert csak az időmet rabolom feleslegesen!”
 • 9. Srác20 2010. június 10. 16:45
  „Újítsátok meg magatokat! :vonuljatok ki ebből az országból és fizessétek vissza a segélyeket:)”
 • 8. dodó 2010. június 10. 16:41
  „DM: "Vasvillával támadt rendőrre egy nyírlugosi férfi"”
 • 7. dodó 2010. június 10. 16:37
  „A rendkívüli csapadék mellet az árvízi berendezések lopása-pusztítása és a cigány famaffia által folytatott erdőség-letarolások miatt ,,sikeredett" ilyen nagyra és pusztítóra az idei árvíz. Ezt még a különben szélsőségesen szocionista-liberális Népszabadság is, groteszk módon elismeri!

  "- Határozott szakmai véleményünk, hogy a Hernád és a Sajó folyó közötti ártérben elhelyezkedő 180 hektáros Sajóládi-erdő tarra vágása jelentős mértékben járult hozzá az árvízi helyzet súlyosságához, Sajólád, Ónod és Muhi községekben a lakóterületeken bekövetkezett árvízi katasztrófához - közölte a Független Hírügynökséggel Zsák Ferenc Tibor, a debreceni központú Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke. A szervezet kezdeményezett eljárást hazánk ellen amiatt, hogy a sajóládi erdő kilencven százaléka eltűnt.
  Az égi csatornák túlzott mértékű megnyílásának miértjét természetesen sokan és sokféleképp magyarázzák - abban azonban szinte mindenki egyetért, hogy az emberi tevékenység vastagon okolható a tragédiákért.

  Ezek egyike a különösen Nógrádban és Borsodban tapasztalható, már-már nagyipari méreteket öltő falopás. A csupasz hegyoldalak szemernyi vizet sem képesek megtartani, róluk a csapadék (a termőföldet is elragadva) azonnal a mélyebben fekvő részekre ömlik, és rombol."”
 • 6. lidocain 2010. június 10. 16:03
  „az alkalmazkodással és az összetartással semmi gond nincsen.
  alkalmazkodtak hozzá,hogy nem kell dolgozni,mert gyün a segíííly...
  összetartanak,lásd olaszliszka...

  beilleszkedni meg 500 év alatt sem sikerült és nem csak magyarországon.”
 • 5. gumikacsa111 2010. június 10. 15:52
  „Nem megújulniuk kellene mert az nagyon megy nekik, hanem gyökeresen megváltozni!”
 • 4. Falcao 2010. június 10. 15:24
  „Széjjel vannak valóban egy csomóba kéne őket zárni se ki se besenyő.Úgy kéne.”
 • 3. gumikacsa111 2010. június 10. 14:02
  „Felkéne már EMELKEDNIÜK jó magasra.”
 • 2. KolompárRómeó 2010. június 10. 13:56
  „"Ígéretek vannak, de ezeket nem tudjuk aprópénzre váltani é...ü, s még a 29 pontba sem fértünk bele"

  Itt valamit cigányul mondott? Hogy nem lehet érteni?

  Amúgy meg az egész egy jó blablabla.”
 • 1. favágó 2010. június 10. 13:35
  „"... a romák ügyével érdemben senki sem foglalkozott..." Ezek szerint a Magyar Gárda nem is létezett??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csecsemőt találtak egy kórházi liftben Miskolcon

Csecsemőt találtak a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ (Misek Kft.) diósgyőri… Tovább olvasom