Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A civilek alkalmatlannak tartják a kormány válságtervét

Elhibázottnak tartja a kormány január 29-én nyilvánosságra hozott válságkezelési tervét a körülbelül 120 szervezetet tömörítő Magyar Szociális Fórum és a Civil Nemzeti Csúcs.
Álláspontjuk szerint az intézkedések elmélyítik a válságot, sőt "leépítik" Magyarországot, mivel a közösen megtermelt javakat továbbra is a magántőkének játsszák át, ahelyett, hogy megadóztatnák azt. A civilek szerint a gazdaságot élénkítő lépések is hiányoznak a tervből.

Simó Endre, a Magyar Szociális Fórum szervezője a vasárnapi sajtótájékoztatón azt mondta: az elmúlt 5 évben évi 15-20 milliárd forint vándorolt Magyarországról külföldre, ezért szerintük korlátozni kellene a multinacionális vállalatok profitexportját, a nekik nyújtott, milliárdos adókedvezmények helyett pedig inkább a kis-és középvállalkozásokat kellene támogatni.

A gazdaságban erősíteni kellene az állami szerepvállalást, az Országgyűlésben pedig úgynevezett társadalmi koalícióra van szükség. Ennek megfelelően a Parlamentbe a dolgozó emberek érdekeit szem előtt tartó, cselekvőképes erőt kell delegálni, ha kell, akkor előrehozott választással - fogalmazott Simó Endre. A szervező hangsúlyozta: támogatják minden olyan szervezet tiltakozó akcióját, amely a bérek szinten tartása, illetve a munkaviszony megtartásáért harcol.

A sajtótájékoztatón Seres Mária, a civilként népszavazást kezdeményező építészmérnök is részt vett. A négygyermekes családanya február 12-ig 200 ezer aláírást szeretne összegyűjteni annak érdekében, hogy a képviselők csak a bizonylattal alátámasztott költségeik után kaphassanak költségtérítést. A 200 ezerből már csak 50 ezer aláírás hiányzik; a civilek vasárnap biztosították Seres Máriát afelől, hogy segítenek öszegyűjteni a kellő számú aláírást.

Olvasóink írták

  • 3. csengele 2009. február 01. 20:21
    „Csak a Dél-alföldi régióban (Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megye) kb. 600 civil szervezet működik. Ez az országos szervezet meg 120 taggal ossza az észt.”
  • 2. Power 2009. február 01. 19:06
    „Akkor azért mondta Feri, hogy el lehet menni, mert a pénz is külföldön van?”
  • 1. achilleus 2009. február 01. 17:46
    „Ezek is csak fontoskodnak, mi? "magyarok"??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pásztor Albert elítéli az etnikai alapú megkülönböztetést

Elítéli a faji és etnikai megkülönböztetést, és nem rasszista - írja vasárnapi közleményében Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány. Tovább olvasom