Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

A CoR is bírálja az új magyar alkotmányt

Az Európai Unió Régiók Bizottsága szerint a magyar alkotmányt korlátozza a helyhatóságok autonómiáját.
Az Európai Unió Régiók Bizottsága (CoR) szerdai közleményében bírálja a magyar alkotmányt, mert az korlátozza a helyhatóságok autonómiáját.

A CoR bírálja az új alkotmányt, mert "az Országgyűlés feloszlathatja - az alkotmánybíróság kötelező érvényű ítélete nélkül - a választott önkormányzati testületet, ha az megsérti az alkotmányt". Mercedes Bresso, a CoR elnöke az uniós intézmény négy politikai csoportjának vezetőivel egyetértésben fogalmazta meg bírálatát.

Továbbá - állítja a CoR - az alkotmány az önkormányzati tulajdon önálló menedzsmentjének jogait is megnyirbálja az "államosítás" lehetőségével. Bresso közleménye az Európa Tanács Velencei Bizottságának tavaly júniusi álláspontjára hivatkozik, amely a sarkalatos törvénytervezetet elemezte.

A négy politikai csoport vezetői aggodalmuknak adnak hangot, mert "a helyi hatóságokat nem csak politikai értelemben éri veszteség, de akkor is, ha Magyarországnak nem sikerül a stabilitási megállapodás szellemében csökkenteni költségvetési hiányát". Hiszen - hivatkoznak Olli Rehn, az Európai bizottság tagjának nyilatkozatára - Brüsszel visszatarthatja az uniós felzárkóztatási alap anyagi eszközeit.

"Ha kockán forognak a helyi demokrácia alapelvei, akkor az Európai Uniónak, mint értékközösségének cselekednie kell. Felszólítom a magyar hatóságokat, hogy igazi és építő párbeszéd révén minél előbb megoldódjanak ezek a problémák" - hangzik a CoR elnökének nyilatkozata, aki hangsúlyozza, hogy ilyen helyzetben az összes európai intézmény közös felelőssége az európai értékek megőrzése.

Olvasóink írták

  • 2. margot 2013. március 07. 18:11
    „Meg kell vonni a szavazati jogot az euban Orbánéktól.”
  • 1. kontrapista 2012. január 19. 12:08
    „Kinek hiányzik egy CoR nevű gittrágóegylet véleménye, akik Magyarország földrajzi fekvését sem tudják beazonosítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életre kel a gyulai Almásy-kastély

Teljes vagyonkezelői jogot jegyezhet be határozatlan időre Gyula önkormányzata az Almásy-kastélyra. Tovább olvasom