Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 12°C Még több cikk.

A cseh kormányfővel találkozott Bajnai

Egyebek között energiabiztonsági és energetikai együttműködési kérdésekről tárgyalt Bajnai Gordon miniszterelnök és Jan Fischer cseh kormányfő hétfőn Budapesten; a két miniszterelnök megbeszélésén szóba került Sólyom László szlovákiai kitiltása is - közölte a kormányszóvivői iroda hétfőn este.
A közlemény szerint a megbeszélésen a két kormányfő energiabiztonsággal és energetikai együttműködéssel kapcsolatos kérdéseket tekintett át. Mindkét ország az eddigieknél erőteljesebb közösségi támogatást szorgalmaz a kelet-közép-európai régió ellátásbiztonságát növelő infrastrukturális és egyéb projektek számára.

Bajnai Gordon a megbeszélésen tájékoztatta a cseh kormányfőt a múlt heti szlovákiai eseményekről, Sólyom László kitiltásáról, elfogadhatatlannak nevezve a szlovák fél magatartását. Bajnai Gordon a megbeszélés során kitért a szlovák nyelvtörvényre is, hangsúlyozva, a nyelvtörvény alapértéket sért, mégpedig a kisebbségek alapvető jogát a szabad nyelvhasználathoz.

A magyar miniszterelnök a találkozó során felvetette a roma szegregáció és a romák ellen elkövetett erőszak problémáját, mint regionális ügyet - olvasható a kormányszóvivői iroda közleményében. Bajnai Gordon elmondta, Magyarország a romák integrációjának elősegítése érdekében, a Visegrádi Négyek együttműködésével közös közép-európai roma stratégia kidolgozását kezdeményezi. Jan Fischer gratulált a romák elleni támadások feltételezett elkövetőinek elfogásához. A két miniszterelnök egyetértett abban, hogy országaiknak határozottan kell fellépni a szélsőségesekkel szemben.

Az uniós kérdések között a gazdasági válság kezelése, az intézményi kérdések, valamint a regionális és strukturális alapok felhasználása ügyében folytatott eszmecserét a két miniszterelnök. A felek megerősítették a kölcsönös elkötelezettséget az Európai Unió társfinanszírozásával létrejövő szuper-lézer (ELI) közös magyar-cseh projekt iránt.

A két kormányfő egyeztetése rendszeres: korábban júniusban, a krakkói V4-es csúcstalálkozón, illetve június 27-én a Budapesten rendezett határnyitási rendezvényen is találkoztak - ismerteti a kormányszóvivői iroda közleménye.

Olvasóink írták

 • 1. napiszar 2009. augusztus 29. 11:58
  „Szánalom


  Nem lehet olyan objektíven értékelni Fico legutóbbi lépését, hogy az ember ne fogja a fejét. Jóérzésű szlovák a szégyentől, jóérzésű magyar pedig a röhögéstől.

  Okos húzás volt. Biztosan lökött a szlovák szélsőséges nyugdíjasok körében vagy 2%-ot a saját népszerűségén, persze ezzel együtt a magyar radikálisok itthoni népszerűségét további 5%-kal tornázta fel. Ami fél évvel a magyarországi választások előtt hihetetlen okos húzás volt, mert ha ugye véletlenül kormányerő lesz a Jobbik tavasszal, akkor tényleg lesz miért visítania az ultranemzeti szlovák balfaszoknak. ,,Szuverenitásuk miatt aggódnak" - arcomat kezembe temetve olvasom, és egyszerre tört ki belőlem a zokogás, és a röhögőgörcs. Ennyire egyszerű nem lehet magától senki, ezt csak eljátszani lehet.

  Persze értem én, hiszen mondani kellene valamit az otthoniaknak a 6 %-os GDP-csökkenésről, de azzal sok mindent nem tud kezdeni a Slota-Fico páros, és ha valamihez nem tudsz érdemben hozzászólni, akkor témát kell terelni. Például a mocsok, kutyafejű szlovákvérre szomjazó, rohadék magyarokra, akik már a határ szélén állnak tankjaikkal. Nehéz szavakba önteni azt a szánalmat, amit az ember Fico irányába érez, de egy dolog biztos, hogy Európa leglúzerebb politikusa címét egyetlen lépésével elragadta Berlusconitól, pedig azon a cirkuszi majmon túltenni nem egyszerű feladat.

  Vajon a határ túloldalán pont ugyanazt érzik a gondolkodó emberek, mint én?
  Egyirányú utcába hajtott Fico. Ebben nincs leágazás és nincs lehetőség tolatni sem. A magyar-szlovák viszonylagosan jó kapcsolatot úgy tönkretette néhány hónap alatt, hogy évtizedekig nem fogjuk kiheverni. Bölcs dolog, mondhatom.

  Mint ahogy nagyon okos gondolat egy valótlan ellenségképpel riogatni. Ez a stratégia mindig-mindenkor visszaüt, mert éppen a pánikkeltéssel ültetsz hülye fejekbe sok apró bogarat, mert ha olyasvalamivel keresed a népszerűséget, amivel addig a kutya sem foglalkozott, hidd el előbb-utóbb lesz rá ,,kereslet"! Megkérdezhetjük erről akár a magyar liberálisokat is, akik addig szélsőségeseztek az elmúlt tíz évben, hogy a végén tényleg megjelentek és le is nyomták őket az EP választásokon. Nesze neked, okostojás!

  Egyébként ez a magyarellenes hiszti, rövidtávon biztosan jól kamatozik a belpolitikában, de nem számol a hosszú távú következményekkel, és nem kalkulál a nemzetközi és főleg a magyarországi hatásaival. Azt kellene végre tudatosítani az emberekben határon innen és túl, hogy ez a játék mérhetetlen károkat okoz mindkét fél számára és előbb-utóbb pénzben, számokban kifejezhető deficitet is fog jelenteni, túl azon, hogy emberek millióinak a hétköznapjait mérgezi meg.

  Ez a játék már régen átlépte a ,,jópofaság" határait. Drukkerveretés, nyelvtörvény és most Sólyom kitiltása messze túlmutat a ,,politikai pajkosság" fogalmán, de továbbra is azt mondom, hogy ezen a meccsen nem szabad kesztyűt húzni. Elég hátradőlni és jót mosolyogni az agresszív kismalac előadásán, ugyanis már nem csak mi nézzük derültséggel ezt a színjátékot, hanem a körülöttünk állók is. Mérhetetlenül buta, primitív és minden civilizációs normát ez a retorika. Az európai óvoda udvarán sértődötten hisztizik egy Fico nevezetű hülyegyerek, és mindenki rajta röhög. SZ-Á-N-A-L-O-M. Megássa ő a saját, a politikája és ,,eszméi" sírját, nem kell őt bántani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Mazsihisz törvényt sürget a rasszizmus ellen

Nemcsak a holokauszt, hanem a romagyilkosságok áldozatainak emléke is megköveteli, hogy az… Tovább olvasom