Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

A csendes infarktus elkerülhető

Alapvető orvosi tézis: a magas vérnyomást kezelni kell. Most az is kiderült, hogy ezáltal nemcsak a szokásos szövődmények kerülhetők el, hanem azok az apró agykárosodások is, amelyek nem kialakulásuk idején, hanem később okoznak működési zavarokat.
Ha az idős embereknél sikerül csökkenteni a vérnyomást, akkor az nem pusztán a szívbetegségek megelőzésének esélyét javítja, hanem csökkenti azoknak az apró agykárosodásoknak a számát is, amelyek eleinte annyira jelentéktelenek, hogy az érintettek észre sem veszik őket, de hosszabb távon zavart okoznak az agy működésében, a megismerési folyamatban – tapasztalták francia és ausztrál kutatók.

A magas vérnyomás (a 140/90 feletti érték) elősegíti ezeknek az apró sérüléseknek a létrejöttét – ez utóbbiakat egyébként a Science et Avenir című francia tudományos szaklap cikke szerint a szakirodalom „csendes infarktusként" ismeri. A Christophe Tzourio professzor irányításával dolgozó kutatócsoport 192, még nem túl súlyos magas vérnyomásban szenvedő embernél térképezte fel egy sajátos képalkotó módszerrel (mágneses rezonanciavizsgálattal) agyuk állapotát. Mindenkinél két ilyen vizsgálatot végeztek, s a kettő között három év szünet volt.

A csoport egyik fele a kezdetektől fogva magas vérnyomás elleni kezelést kapott, a másik viszont egy placebót, azaz hatóanyag nélküli szert. S az eredmények szerint (amelyek a Circulation nevű szaklapban jelentek meg) azoknál, akik a magas vérnyomás elleni szereket szedték, feleannyi ilyen kis agykárosodás keletkezett a 3 év alatt, mint a kontrollcsoportnál. Egyébként érdekes módon a kezelés akkor volt a leghatékonyabb, ha az érintetteknél a vizsgálat kezdetén már viszonylag sok ilyen kis károsodást találtak.

A kutatók végkövetkeztetése szerint tehát a magas vérnyomás csökkentése az idősödés során előforduló megismerési zavarok kezelésében, megelőzésében is hasznos lehet. Különösen, ha tudjuk, hogy a 65 év feletti emberek 80 százalékának magas a vérnyomása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

további eredmények

REAC–Kaposvár 3–3, Lombard-Pápa–Vasas 1–2. Tovább olvasom