Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

A csodák akaratból születnek

Kölcsönkapott tornaszerekkel, felszereléssel éppen 15 éve kezdett munkához az a csoportnyi gyerek Ruffné Reszter Gabriella vezetésével, akik azóta felnőttek. A korai fejlesztés azóta hozzásegítette őket választott pályájuk elsajátításához, a mozgásukat ahhoz, hogy teljesebb életet éljenek.
Kevés olyan vert helyzet létezik az életben, mint mikor a szülőnek azzal kell szembesülnie, hogy gyermeke értelmi, mozgás-, látás-, vagy akár halmozottan sérült. Az első felocsúdást követően azonban mindenki lehetőséget, az állapot jobbításának lehetőségét keresi. A megyénkbeli diákokat tizenötödik éve a győri Fekete István-iskola fogadja.
– Az elmúlt években rengeteg segítséget kaptam ahhoz, hogy a csoport felszereltsége folyamatosan gyarapodjon, versenyekre jussunk el és a gyermekek a konduktív foglalkozások mellett ússzanak, ennek köszönhetően mozgásállapotuk folyamatosan fejlődjön – sorolta Ruffné Reszter Gabriella konduktor. – Köszönet illeti ezért az önkormányzatot, a sportalbizottságot, a mozgáskorlátozottak megyei egyesületét csakúgy, mint az Egyetértés Sportegyesületet.
Időközben a gyermekek száma emelkedett: jöttek az Erzsébet Ligeti Óvodából, küldték őket az ortopéd, a neurológus és a gyermekszakorvosok, vagy a szülők egyszerűen csak hallottak az itt folyó hatékony munkáról.
A foglalkozások másik színtere az iskola tanmedencéje, ahol Cs. Kovács Lászlóné segítségével sokan megtanultak úszni. Volt, akinek ez évekbe tellett, de a nevelők soha nem adták fel a reményt és az eredmény nem maradt el. A konduktív csoport ma már országos gyermek, ifjúsági és felnőtt bajnokokkal is büszkélkedhet. Az álom, hogy paralimpiai válogatott úszót is jegyezzenek, már nem elérhetetlen. Az úszóversenyeken kívül a gyerekek különböző ügyességi egyéni és csapatjátékokban szerepelnek. Legutóbb a fővárosban megrendezett versenyről 7 arany-, 5–5 ezüst- és bronzéremmel, valamint serleggel tértek haza.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megrendezett játékos sportnap évente remek alkalom az erő, a kitartás megmérettetésére. Ruffné Reszter Gabriella és Molnár Józsefné konduktorok munkáját Horváthné Vida Tünde gyógypedagógiai asszisztens segíti.
„ Az egyik kisgyerekünkkel nemcsak mozgáskoordinációs, de egyéb téren is sokat foglalkoztunk, ő amolyan problémás gyerek. Néhány hete a medencében nagyon megdicsértem, mert néhány métert sikerült egyedül úsznia. Erre azt mondta: »Te tanítottál meg rá. Köszönöm és szeretlek.«”
– Ma is keressük, kutatjuk azt az utat, hogy a Pető-módszer nagyszerűségét még jobban kamatoztassuk – folytatta az alapító csoportvezető. – Szeretetet és tiszteletet nyújtunk a gyerekeknek és szüleiknek egyaránt, hisz csak a szülőkkel együtt lehet hatékony a munkánk. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy többen szakmát tanultak, érettségiztek, de már tanárként végzett növendékünkről is tudunk.

Segítség lehet

A sérültséggel élő gyermeket nevelő szülők személyesen vagy telefonon is érdeklődhetnek a segítő foglalkozások iránt, cím: Fekete István Általános Iskola és Óvoda, Győr, Kodály Zoltán u. 31., tel.: (96) 516-059.

Pető András és a konduktív módszer

A módszer alapítója Pető András orvosprofesszor. A konduktív nevelés (Pető-módszer) a konduktor személyéhez fűződik. Segítő pedagógus, aki a gyerekek szellemi és fizikai fejlődéséért felelős. A Pető-módszer nem „csodatevő” módszer. Pici korban a szülők, később a gyerekek mindennapos megerőltető fizikai és szellemi munkájára épít. Felvetődik a kérdés, mennyi idő alatt milyen fejlődés érhető el? Nincs hozzá recept, minden gyerek más és más. Minden fejlődés is más. Ki lassabban, ki gyorsabban halad előre. Néha évek kellenek ahhoz, hogy először fekvő, majd ülő helyzetben megtanuljon valaki öltözni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ADSL2 az Inviteltől is

Az ADSL2 bevezetésével az Invitel és T-Com szolgáltatási területén lehetőség nyílik az akár 20… Tovább olvasom