Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A csongrádi szőlők 40 százalékában tett kárt a hőség

Csongrád - A csongrádi szőlők 40 százalékában tett kárt a hőség. Jövőre mintegy hatvanhektárnyit kell kivágni azért, mert nem fognak kihajtani a tőkék. Ezt a ma kezdődő borünnep előtti szemlén állapították meg a gazdák.
A bor ünnepe 21-én délután 5-kor kezdődik a csongrádi borutcában. A gazdák azonban szokásukhoz híven tegnap is összegyűltek a bokrosi művelődési házban, hogy Bedő Tamás polgármester köszöntője után tapasztalatot cseréljenek az időszerű kérdésekről. Ungerbauer György, a Csongrádi Hegyközség elnöke arra hívta föl a figyelmet, hogy a ma kezdődő fesztiválon a kis területen termelők, a kertbarátok is szívesen kínálnák boraikat – de a jelenlegi jogszabályok ezt nem teszik lehetővé.

Arra kérte a város mindkét országgyűlési képviselőjét, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy ez a helyzet változzon. A bokrosi Bacsa-dűlőben tartott határszemlén, Bodor István szőlőtáblájánál azt a tanulságot vonhatták le a gazdák, hogy a szakszerű növényvédelemmel enyhíthetők a szárazság okozta károk. Gulyás István mérnök-szaktanácsadó arra hívta föl a figyelmet, hogy a szakszolgálat előrejelzése alapján célszerű a permetezéseket megkezdeni.

A hegybíró, Kiss István szerint a bemutatott szőlőtábla az átlagosnál jobb állapotban van, mivel a csongrádi szőlők mintegy 40 százaléka kárt szenvedett a nagy hőségtől. Az összes szőlőterület 15 százaléka – körülbelül 60 hektár – nem fog kihajtani, mert az asszimilációs felületek megsemmisültek. Vagyis jövőre kényszerből 60 hektárnyi szőlőt a gazdák kénytelenek lesznek kivágni. Vincze László országgyűlési képviselő és szőlősgazda arról beszélt, hogy szükség lenne kárenyhítésre.

A jubileumi csongrádi borünnep jó hangulatát nem árnyékolja be az időjárás okozta kár. Ez a véleménye Kovács Lászlónénak, a bor- és kenyérfesztivál főszervezőjének, aki elmondta: a legjobb magyar borok várják az embereket, s a Csongrádbor távolléte nem befolyásolja a következő három nap programját.

Bálint Gyula György
www.delmagyar.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyucsány a határon túli magyarok fesztiválján

Magyarország kötelessége, hogy segítse a határon túli magyar közösségeket - mondta a miniszterelnök… Tovább olvasom