Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

A Dél-Alföld jövőjéért

A dél-alföldi régió fejlesztésére szolgáló terv is elkészült az Új Magyarország fejlesztési terv részeként. – A régió fejlesztési terve a már meglévő értékeket veszi alapul. Így az itteni kutatási-fejlesztési eredményeket, a helyben fölhalmozódott tudást, teljesítményt – ismerteti Sándor Klára országgyűlési képviselő a tervet.
A dél-alföldi régió fejlesztésére szolgáló terv is elkészült az Új Magyarország fejlesztési terv részeként. – A régió fejlesztési terve a már meglévő értékeket veszi alapul. Így az itteni kutatási-fejlesztési eredményeket, a helyben fölhalmozódott tudást, teljesítményt – ismerteti Sándor Klára országgyűlési képviselő a tervet. Ami a régiót országszerte máris ismertté tette, a leendő biopolisz. A létrehozásához szükséges alaptudás a városban megvan, és ha megfelelő módon menedzselik, akkor ezzel az egész térség nagyon jól járhat. A létrejövő új eredmények hasznosulásán túlmenően úgy is, hogy a tudásipar kitűnő munkahelyteremtő lehetőséggé válik. A biológiai, agro-biotechnológiai fejlesztéseken kívül az informatikai fejlesztés is olyan terület, amihez Szegeden megvannak az alapok.

A várost körbevevő térség fejlesztése sem hanyagolható el: a régiót integráltan kell fejleszteni. Az egyes kistelepülések speciális problémáira pedig a terv szerint külön súlyt kell helyezni, ilyen például a mobil betegellátás, illetve a településeket összekötő utak fejlesztése. A kistérségen belül léteznek olyan területek, melyek egymáshoz közel elhelyezkedve hasonló lehetőségekkel rendelkeznek, hasonló gondokkal küzdenek: ilyen a Ruzsa–Öttömös–Pusztamérges háromszög. A terv ösztönözni fogja az ilyen települések együttműködését segítő mikrotérségi összefogást is. Ha több település együttesen próbál megvalósítani egy célt, azt sokkal hatékonyabban teheti, mint külön-külön.

A közép- és kisvállalkozások fejlesztése szintén úgy lehetséges leginkább, ha az egyes egységek összefogva gazdasági társulásokat alakítanak ki. A megosztott tudás és eszközök révén jelentős megtakarítások érhetők el. Fontos eleme a térségfejlesztésnek az idegenforgalmi célú fejlesztések köre. Ez is meglévő adottságaira épül, ilyen például a gyógyfürdőhálózat. Fontos a kulturális és a szellemi értékekre épülő rendezvényturizmus segítése is. Egyre több nemzetközi konferenciát vonzhat ide az egyetemen működő szellemi tőke is, a turizmusszolgáltatásból élők egy részének is megélhetést biztosítva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerény remények

A Magyar Atlétikai Szövetség eredetileg 22 fős csapat utaztatását tervezte a ma kezdődő göteborgi… Tovább olvasom