Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

A delírium

Egészen fiatal és nagyon idős korban gyakori. A kiváltó okok között szerepelhetnek baleset vagy agyvérzés okozta idegrendszeri sérülések.

A delírium elborult tudatállapottal, a tér- és időérzékelés elvesztésével, zavarodottsággal, felfokozott mozgáskésztetéssel, nyugtalansággal járó visszafordítható pszichés zavar. Hirtelen alakul ki, látványos, ijesztő kórkép. Egészen fiatal és nagyon idős korban gyakori. A kiváltó okok között szerepelhetnek baleset vagy agyvérzés okozta idegrendszeri sérülések. Epilepsziás megbetegedés vagy kezdődő tumor is megjelenhet deliráns tünetegyüttes formájában. Fertőzések, lázas állapotok is okozhatják. Utóbbiak inkább fiatal korban. Időskorban stresszhelyzetekben szokott kialakulni. Gyakori a kórházba kerülő időseknél.

Delirium tremens

Sajátos formája az alkoholfüggő betegek tudatborult állapota, a delirium tremens. Az alkohol hirtelen történő megvonásának következménye. Vegetatív izgalmi állapottal (szapora szívműködés, verejtékezés) indul. Ehhez csatlakozik a végtagokban jelentkező, kezdetben finom hullámú, később durva tremor (remegés). A fokozottan kibomló deliráns képet az általános izgalmi állapot mellett félelmetes tartalmú hallucinációk(látomások, hanghallások) kísérik. Ezek anynyira veszélyeztetővé teszik a beteg állapotát, hogy hatásuk alatt öngyilkosságot is megkísérelhet. Az elmeosztályok berendezkedtek delirium tremens kivédésére, illetve kialakulása esetében az önveszélyes állapotú beteg védelmére.

kórházi ellátást igényel

Delíriumok esetében – mivel tudatborult, önveszélyeztető állapotokról van szó – szakorvosi beavatkozás, kórházi háttér szükséges. A delirium tremenst azért emeltem ki, mert a rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztók ha valamilyen okból nem jutnak italhoz, izzadékonyságukkal, kézremegésükkel a delírium kezdeti tüneteit produkálják. Fontos, hogy a közvetlen környezet ezekből a tünetekből felismerje az állapotrosszabbodás lehetőségét és sürgős orvosi segítséget kérjen. Előfordult, hogy rendszeresen nehéz fizikai munkát végző dolgozó – aki munkavégzés közben rendszeresen fogyasztott italt, de családja nem gondolta alkoholfüggőnek, mert életvezetése egyenletes volt – balesetet szenvedett. A sebellátás után ágyba kényszerült otthon. Természetesen senkinek sem jutott eszébe itallal megkínálni. Remegését, felfokozott állapotát a balesettel járó izgalommal hozták öszszefüggésbe. Amikor hallucinálni kezdett, azt hitték, megőrült. Teljes tudatborult állapotban került a pszichiátriára, ahol aztán szakszerű beavatkozás után tünetei rövid idő elmúltával megszűntek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiafűvel is lehet fűteni

Füzy Antal zákányszéki gépészmérnök olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével a… Tovább olvasom